Από τη δυσκοιλιότητα μέχρι το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου κι από το Σύνδρομο Διαρρέοντος ή Διαπερατού Εντέρου μέχρι τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και το φούσκωμα, τα προβλήματα του πεπτικού συστήματος επηρεάζουν την καθημερινότητα των ατόμων και τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού.

Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι για να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο πρόβλημα δε χρειάζεται να καταφύγουμε σε δυσεύρετες, δαπανηρές ή επώδυνες πρακτικές.

Είναι πλέον αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι η άσκηση βελτιώνει την πέψη, χωρίς ωστόσο να χρειάζεται να… ιδρώσουμε για να το καταφέρουμε. Ένας από τους καλύτερους τρόπους άσκησης που συμβάλλει ουσιαστικά στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος είναι το περπάτημα.

Η γνώμη των ειδικών επί του θέματος, μάλιστα, είναι καταλυτική: «Το περπάτημα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να βελτιώσουμε τη γενική υγεία, στην οποία περιλαμβάνεται φυσικά και η πέψη. Το τακτικό περπάτημα μπορεί να ενδυναμώσει το πεπτικό σύστημα, ενώ και η ποσότητα του αίματος που εκτρέπεται από το πεπτικό σύστημα μειώνεται επειδή όταν ασκούμαστε αυξάνεται η αποτελεσματικότητα των μυών», σχολιάζει σχετικά η διατροφολόγος Jaime Schehr.

Επιπλέον, το περπάτημα βελτιώνει το εντερικό μικροβίωμα, δηλαδή βοηθά τα καλά βακτήρια του εντέρου να συνεχίσουν να αναπτύσσονται συμβάλλοντας στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ώρα της ημέρας που προτείνεται ως ιδανική έτσι ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη που προσφέρει το περπάτημα, καθώς πρόκειται για μια αποκλειστικά προσωπική επιλογή.

Το σημαντικό στην προκειμένη περίπτωση είναι να γνωρίζουμε ότι το γρήγορο περπάτημα σε τακτά χρονικά διαστήματα έχει θετική επίδραση στο πεπτικό σύστημα, με τους ειδικούς να προτείνουν ένα συνδυασμό καρδιαγγειακών ασκήσεων και προπόνησης με βάρη.

Αν, παρόλα αυτά, βρίσκεστε σε καλή φυσική κατάσταση και κρίνετε ότι αντέχετε, μπορείτε να δοκιμάσετε την υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (HIIT).