*Γράφει η νεφέλη Λυγερού
Ένας αναπάντεχος σύμμαχος στην πρόληψη της ασθένειας από κορωνoϊό ενδέχεται να κρύβεται στις φλέβες εκείνων που προσβλήθηκαν και ανάρρωσαν.
Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ομάδα ερευνητών ιατρών από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, την διάσημη κλινική Mayo και άλλα ερευνητικά ιδρύματα με επικεφαλής τον Δρ. Αρτούρο Κασαντεβάλλ.
Αυτός ηγείται της έρευνας που επιχειρεί να αποδείξει ότι το πλάσμα του αίματος όσων ιάθηκαν μπορεί να συμβάλει στη θεραπευτική αγωγή των ασθενών, ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται ακόμη σε σοβαρή κατάσταση. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Κασαντεβάλ υποστήριξε ότι το πλάσμα διαθέτει τα αντισώματα, εξηγώντας πως τα αντισώματα αδρανοποιούν τα σωματίδια του ιού, καθώς η πρόσδεση του αντισώματος στον ιό, τον καταστρέφει.
Δεν πρόκειται για μία επαναστατική προσέγγιση, καθώς η ιατρική αυτή τεχνική ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1930, ενώ έχει εφαρμοστεί επιτυχώς σε αρκετές περιπτώσεις.
Οι επιστήμονες παίρνουν αρχικά αίμα από ένα ασθενή που έχει αναρρώσει από μία λοίμωξη. Στη συνέχεια, ξεχωρίζουν το πλάσμα, δηλαδή το κομμάτι του αίματος που περιέχει όλα τα αντισώματα και στη συνέχεια τα αντισώματα αυτά χορηγούνται στον ασθενή που νοσεί ή διατρέχει αυξημένο κίνδυνο από τον COVID-19. Έτσι ενισχύουν την ικανότητά του ανοσοποιητικού του συστήματος να αντιμετωπίσει ή και να προλάβει την εμφάνιση της νόσου.
Στην Κίνα πάντως οι υγειονομικές αρχές επικοινώνησαν με όσους είχαν θεραπευτεί, ζητώντας να δώσουν αίμα. «Θα ήθελα να ζητήσω από εκείνους που θεραπεύθηκαν να δώσουν το πλάσμα τους. Κάνοντας αυτό, θα ξαναδώσουν ελπίδα στους ασθενείς που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση», είχε δηλώσει εν μέσω της κρίσης ο αξιωματούχος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας Γκουό Γιανχόνγκ.
Το αίτημά του βρήκε ανταπόκριση. Σύμφωνα με αποκάλυψη του εργαστηρίου China National Biotec Group, μεταγγίσθηκε πλάσμα σε δεκάδες ασθενείς, με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις εκείνες που παρουσίασαν αισθητή βελτίωση και μάλιστα σε διάστημα που δεν ξεπέρναγε το ένα 24ωρο. «Κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι οι μεταγγίσεις πλάσματος (ασθενών που έχουν αναρρώσει) είναι ακίνδυνες και αποτελεσματικές», ανέφερε το εργαστήριο.
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός: Το πείραμα της Μασσαλίας και όλα τα νέα φάρμακα που δοκιμάζονται στον κόσμο
Yδροχλωροκίνη: Τι γίνεται με τις δοκιμές – Ελπίδες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Κορωνοϊός – Τσιόδρας: 71 νέα κρούσματα – Στα 8.000-10.000 εκτιμώνται τα πραγματικά