Η υδροχλωροκίνη, μια δραστική ουσία που εμπεριέχεται σε πολλά εγκεκριμένα σκευάσματα για την ελονοσία, τον ερυθηματώδη λύκο και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα (οξεία και χρόνια) έχει τεθεί στη διάθεση των γιατρών ως πιθανή θεραπεία έναντι του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2. Κλινικές μελέτες είναι σε εξέλιξη

Η ανάγκη για άμεση εξεύρεση θεραπείας έναντι της νόσου COVID-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός, καθίσταται επιτακτική καθώς οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 14.500, παγκοσμίως. Παράλληλα, ο αριθμός των ατόμων που μολύνονται αυξάνεται με «ιλιγγιώδη» ρυθμό σε Αμερική και Ευρώπη εν αντιθέσει με την Ασία, που η επιδημία έχει περάσει πια σε φάση ύφεσης.

Η υδροχλωροκίνη βρέθηκε στο στόχαστρο των επιστημόνων όταν την περασμένη εβδομάδα ο Γάλλος καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Ντιντιέ Ραούλ, ανακοίνωσε ότι σε μικρής κλίμακας μελέτη (με τη συμμετοχή μόλις 24 ατόμων) εξαφάνισε τον ιό από τον οργανισμό των ασθενών.

Συγκεκριμένα, η ημερήσια λήψη υδροχλωροκίνης (600mg) έχει ευρέος φάσματος αντι-ιϊκή και αντιφλεγμονώδη δράση, στη νόσο COVID-19. Με βάση τις αναφορές του Δρ Ραούλ αλλά συναδέλφων του από την Κίνα, η χρήση του φαρμάκου συνοδεύεται από μεγαλύτερη πτώση του πυρετού, βελτίωση των παρατηρούμενων βλαβών στους πνεύμονες στην αξονική τομογραφία, γρηγορότερη ανάρρωση και μεγαλύτερα ποσοστά αρνητικοποίησης του ιικού φορτίου, χωρίς σημαντικές παρενέργειες.

Το εντυπωσιακό αυτό αποτέλεσμα κινητοποίησε άμεσα τις φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν στο πορτφόλιο τους σκευάσματα υδροχλωροκίνης, να προχωρήσουν σε δέσμευση ποσοτήτων τόσο προς έρευνα όσο και προς άμεση χορήγηση σε ασθενείς με COVID-19. Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) της χώρσς να επισπεύσει τις διαδικασίες έγκρισης σκευασμάτων υδροχλωροκίνης ως θεραπεία έναντι του SARS-CoV-2.

Έρευνες εν εξελίξει

Ο Δρ Ραούλ έχει ήδη εξασφαλίσει επαρκείς δόσεις υδροχλωροκίνης για να εκπονήσει μελέτη σε 800 Γάλλους πολίτες, στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 3.000 ασθενών σε Ευρώπη και Κίνα.

Παράλληλα, στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, ο κυβερνήτης ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι ξεκινούν άμεσα δοκιμές υδροχλωροκίνης σε ασθενείς θετικούς στον SARS-CoV-2, επικαλούμενος την γαλλική προκαταρκτική μελέτη.

«Θεωρητικά το φάρμακο φαίνεται να είναι επιβοηθητικό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Andrew Cuomo το Σάββατο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, ο FDA στέλνει 10.000 υδροχλωροκίνης στη Νέα Υόρκη για τη θεραπεία ασθενών με νόσο COVID-19. «Η χορήγηση θα ξεκινήσει άμεσα σε συνεργασία με τα νοσοκομεία, τους γιατρούς και τις οικογένειες των ασθενών», εξήγησε ο κ.Cuomo.

Στο Νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης έχει ήδη ξεκινήσει σχετικη κλινική δοκιμή. Ο Δρ. William Grace, μέλος της επιστημονικής ομάδας, μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο εξήγησε ότι η χορήγηση της υδροχλωροκίνης γίνεται μόνο σε βαριά πάσχοντες και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

Σύμφωνα με τον Δρ. Grace, 100 ασθενείς έχουν λάβει υδροχλωροκίνη και ευτυχώς δεν έχει καταγραφεί προς το παρόν κανένας θάνατος. Κι αυτό διότι όπως ο ίδιος επεσήμανε, η υδροχλωροκίνη είναι μια πολύ λιγότερο τοξική εκδοχή της χλωροκίνης που επίσης έχει δοκιμαστεί έναντι της νόσου COVID-19.

Ο Αμερικανός γιατρός εξήγησε επίσης ότι ο κυριότερος λόγος που οι ηλικιωμένοι πεθαίνουν όταν προσβληθούν από τον κορωνοϊό είναι «διότι οι πνεύμονές τους γεμίζουν υγρό, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον λοιμογόνο παράγοντα. Η υδροχλωροκίνη μόνη της ή συνδυαστκά με την αζιθρομυκίνη, ένα αντιβιοτικό, αναστέλλει αυτή την αντίδραση του ανοσοποιητικού αλλά και τον πολλαπλασιαμό του ιού στον οργανισμό».

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η υδροχλωροκίνη επί του παρόντος εξετάζεται, σε διάφορα κλινικά κέντρα ανά τον κόσμο, τόσο ως προφυλακτική θεραπεία, δηλαδή πριν την έκθεση στον κορωνοϊό, όσο και ως θεραπεία μετά την έκθεση ώστε να μην νοσήσει κανείς, αλλά και ως αγωγή σε άτομα με ήπια, μέτρια και σοβαρή COVID-19.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα από τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες ώστε να υπάρχει μια γενική καθοδήγηση των γιατρών ως προς τη χρήση, τη δοσολογία ή τη διάρκεια της αγωγής με υδροχλωροκίνη για την προφύλαξη ή θεραπεία του κορωνοϊού. Ο Γάλλος καθηγητής Λοιμωξιολογίας Ντιντιέ Ραούλ στη μκρή κλινική μελέτη χορήγησε στους 24 ασθενείς για επτά ημέρες 600 mg υδροχλωροκίνης. Ενώ Αμερικανοί γιατροί έχουν αντιπροτείνει, για ενδονοσοκομειακούς ασθενείς, χαμηλότερη δοσολογία (400 mg).

Τέλος, ο Δρ Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιολογίας και Μολυσματικών Νόσων των ΗΠΑ, υπενθυμίζει ότι μπορεί η υδροχλωροκίνη να είναι παλιό και γνωστό φάρμακο (υπάρχει από τη δεκαετία του ’50) αλλά έχει και παρενέργειες, όπως κεφαλαγλίες, ζάλη και διάρροια «συνεπώς δνε είναι ένα φάρμακο που οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν με κλειστά μάτια».

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Οι τελευταίες εξελίξεις για το εμβόλιο, τα φάρμακα και τα συμπτώματα 

Κορωνοϊός: Μια απλή άσκηση ηρεμίας για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση

Κορωνοϊός – Επαναπατρισμός Ελλήνων: Εκατοντάδες επιστροφές από την Ισπανία