Ανακοινώσεις για τις ενέργειες του υπουργείου Υγείας στη μάχη αντιμετώπισης του κορωνοϊού έκανε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου και πριν ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοινώσει άλλα 71 κρούσματα στη χώρα, ανεβάζοντας τον αριθμό στα 695 στο σύνολο. Ωστόσο, σύμφωνα με τα μαθηματικά επιδημιολογικά μοντέλα τα πραγματικά κρούσματα στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 8.000- 10.000.

Αναλυτικότερα, σημαντική μεν, αλλά όχι δραματική εξάπλωση των κρουσμάτων της λοίμωξης Covid-19 καταγράφεται στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα.

Περίπου 8.000 με 10.000 κρούσματα υπάρχουν στην κοινότητα, σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα των ειδικών, όπως ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας. Την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός των κρουσμάτων λόγω κορωνοϊού είχε εκτιμηθεί πως κυμαινόταν στα 2.000 με 3.000. Ο νέος κορωνοιός έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 28 περιοχές της επικράτειας και το επίκεντρο παραμένει στην Αθήνα.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε πλέον στα 695 -τα 200 κρούσματα καταγράφηκαν από την περασμένη Παρασκευή μέχρι σήμερα. Ειδικότερα, 114 άτομα νοσηλεύονται και 35 χρειάστηκε να διασωληνωθούν. Έχουν καταλήξει 17 άτομα -ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα- και 29 άτομα έχουν αποθεραπευθεί.

“Έχουμε αγοράσει πολύτιμο χρόνο με τα μέτρα που λάβαμε και πρεπει να τον αξιοποιήσουμε ώστε να προετοιμαστούμε. Με βαση οσα βλέπουμε και μελετούμε, φαίνεται να έχει μπει κάποιο φρένο στην εξάπλωση του κορωνοϊού SARS-COV-2, ή τουλάχιστον να μην υπάρχει επιθετική αύξηση” διευκρίνισε ο ειδικός και υπογράμμισε πως “περαιτέρω αύξηση θα πρέπει να είναι ανάλογη της τιτάνιας προσπάθειας με τα μέτρα που έχουμε λάβει”.

“Χρειαζόμαστε χρόνο για να συλλέξουμε κι άλλα επιστημονικά δεδομένα, θεραπείες και εμβόλια” τόνισε ο κ. Τσιόδρας, διευκρινίζοντας ομως πως το εμβόλιο θα αργήσει.

Σε ό,τι αφορά τη θεραπεία, ερωτηθείς από το protothema.gr για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας σε σχέση και με τον χρόνο χορήγησής της, ο καθηγητής είπε πως πρόκειται για ένα απο τα άγνωστα εν πολλοίς πεδία της νόσου και πως έχει συσταθεί ειδική επιτροπή που μελετά και στην Ελλάδα ποιος ασθενής και τι φάρμακο πρέπει να λαμβάνει και καταρτίζει ειδικά πρωτόκολλα. “Ασθενείς που είναι πιο σοβαρά, περίπου 15 στους 100 που νοσούν συνολικά, είναι αναγκαίο να παίρνουν θεραπεία όσο πιο έγκαιρα γίνεται” εξήγησε ο κ. Τσιόδρας. Όπως έχει διαβεβαίωσει επανειλημμένα ο καθηγητής, όλοι οι νοσηλευόμενοι λαμβάνουν ειδική αντιϊκή θεραπεία.

Το πώς αξιοποιήθηκε ο χρόνος που “αγοράστηκε” όπως είπε ο ειδικός, παρουσιάστηκε από τον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια. Ο υπουργός αναφέρθηκε στις δράσεις που ξεκίνησε το αρμόδιο υπουργείο από τον περασμένο Ιανουάριο που ενέσκηψε ο κορωνοιός στην Κίνα και το δίκτυο ενημέρωσης που οργανώθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και το ECDC.

Σε ό,τι αφορά το σύστημα δημόσιας υγείας, ο υπουργός εξήγησε πως γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια να γίνουν περισσότερες από 2.000 προσλήψεις το επόμενο δεκαήμερο (οι 431 είναι γιατροί και οι 1714 νοσηλευτες και λοιπό προσωπικό). Επίσης εχουν ήδη τοποθετηθεί 176 γιατροί και περίπου 300 νοσηλευτές.

Ειδικά για τις κλίνες ΜΕΘ που ήδη σηκώνουν φορτίο της πανδημίας – ένα πεδίο που βρισκόταν ήδη στα όρια του μέσα στο συστημα δημόσιας υγείας- ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως σήμερα λειτουργούν 685 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ. Άλλες 107 κλίνες έχουν παραχωρηθεί από τις ιδιωτικές κλινικές για τις ανάγκες της πανδημίας και παράλληλα θα αξιοποιηθούν και οι 108 κλίνες των στρατιωτικών νοσοκομείων.

Τα νοσοκομεία Σωτηρία, Παμμακάριστος, Αγία Βαρβάρα, ΝΙΜΤΣ καθώς και ενα ιδιωτικό θεραπευτήριο 300 κλινών αποτελούν νοσοκομεια πρώτης γραμμής για την αποκλειστική νοσηλεία ασθενών με Covid-19. Σημαντικη μνεία έκανε ο υπουργός Υγείας στην πρεσβεία της Κίνας στη χώρα μας για το υλικό που προσέφερε, όπως και στους ιδιώτες δωρητές που έσπευσαν να καλύψουν ανάγκες του συστήματος υγείας.