Με νέα δεδομένα μπαίνουμε στην «καρδιά» της εορταστικής περιόδου Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, καθώς το «σάρωμα» της μετάλλαξης Omicron δεν αφήνει πολλά περιθώρια για εφησυασμούς.

Μπορεί οι εμβολιασμοί, τόσο των αρχικών όσο και των ενισχυτικών δόσεων να εξελίσσονται με ικανοποιητικό ρυθμό (η εμβολιαστική κάλυψη, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, αγγίζει το 80% στον ενήλικο πληθυσμό, το 70% στον γενικό πληθυσμό, ενώ άνω του 72% των ατόμων, που δικαιούνται να κάνουν την αναμνηστική δόση, έχουν κλείσει ραντεβού), ωστόσο τα δεδομένα για τη σοβαρότητα των λοιμώξεων και το πρόσθετο βάρος που μπορεί να φέρει η Omicron στο σύστημα υγείας, δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμα με ακρίβεια.

Έτσι, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια πρώτη δέσμη μέτρων προστασίας των πολιτών για τις ημέρες των γιορτών, με την ελπίδα πως θα αποφευχθεί ο συνωστισμός και θα περιοριστεί η διασπορά. Οι βασικές προσθήκες αφορούν στην καθολική και υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς και στην απαγόρευση των δημόσιων ψυχαγωγικών εκδηλώσεων των Χριστουγέννων και των εορτών. Παράλληλα, οι επισκέπτες οι οποίοι εισέρχονται στην Ελλάδα, πέρα από την υποχρεωτικότητα που έχουν για το PCR 72 ωρών ή rapid 24 ωρών, υπάρχει ισχυρή σύσταση να επαναλαμβάνουν το τεστ τη δεύτερη και την τέταρτη μέρα από την είσοδο τους στην χώρα.

Στην αρχική του τοποθέτηση για την κατάσταση που δημιουργείται λόγω της μετάλλαξης Omicron, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναγνώρισε πως «υπάρχει δικαιολογημένη κόπωση στην κοινωνία, μια κόπωση που επιτείνεται, καθώς η μετάλλαξη «Όμικρον» δημιουργεί νέα δεδομένα. Όμως δεν υπάρχει άλλος δρόμος, από το να συνεχίσουμε μέχρι να εξουδετερώσουμε πλήρως τον ιό και να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Αυτό σημαίνει να μη σταματάμε ποτέ την προσπάθεια. Η παραλλαγή «Όμικρον» θα εξαπλωθεί και στη χώρα μας. Αυτό είναι αναπόφευκτο. Εκείνο όμως που έχει σημασία, είναι τι κάνεις, πως αντιδράς απέναντι σε καταστάσεις που δεν μπορείς να αποφύγεις». 

«Θα κάνουμε και για την μετάλλαξη «Όμικρον» ό,τι απαιτείται προκειμένου να την αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Χωρίς πανικό, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα, ακούγοντας τις εισηγήσεις, αλλά και χωρίς εφησυχασμούς. Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι πολύ σημαντική για λόγους θρησκευτικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς. Προφανώς και ο κόσμος που είναι εμβολιασμένος, που τηρεί τα μέτρα, θα μπορέσει να επισκεφτεί τους δικούς του, θα μπορέσει να βγει στην αγορά, θα μπορέσει να διασκεδάσει, αξιοποιώντας πάντοτε το πλαίσιο μέτρων που έχουμε -τα μέτρα που θα κουβεντιάσουμε και σήμερα- βασιζόμενος στην εμβολιαστική κάλυψη, αξιοποιώντας τη δυνατότητα για τα τεστ και τον έλεγχο, τον οποίον συστήνουμε πριν να επισκεφτεί και κάνει δραστηριότητες σε χώρους συνωστισμού  και αμέσως μετά. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε την καλύτερη δυνατή προσαρμογή στην κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώνεται. Με τα δεδομένα που έχουμε στην διάθεσή μας και με τις εισηγήσεις της Επιτροπής, θα προχωρήσουμε στο επόμενο διάστημα» συνέχισε ο κ. Οικονόμου, ξεκαθαρίζοντας για άλλη μια φορά πως το lockdown δεν βρίσκεται στο πλάνο της κυβέρνησης, καθώς θα εφαρμοστούν «μέτρα που δεν περιλαμβάνουν καθολικούς περιορισμούς και lockdown -πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό- αλλά αναγκαία προσαρμογή της στρατηγικής μας στις απαιτήσεις, έτσι όπως διαμορφώνονται».

Αυτά είναι τα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο ως το πρωί της 3ης Ιανουαρίου

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης παρουσίασε τα μέτρα που θα ισχύσουν τις ημέρες των γιορτών, λόγω εξάπλωσης της Omicron, ως και τις 2 Ιανουαρίου, προσθέτοντας πως από τις 3 Ιανουαρίου θα τεθεί σε ισχύ νέο πακέτο, ανάλογα με τις εισηγήσεις των ειδικών.

«Τις τελευταίες δύο μέρες, παρατηρείται μία αύξηση των κρουσμάτων, την οποία προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε αν σχετίζεται με τον συγχρωτισμό, τον οποίο υπάρχει, ή αν παράλληλα πίσω από τη «Δέλτα» υποκρύπτεται και η «Όμικρον» και άρα ενδεχομένως να έχουμε μια αύξηση αυτών των κρουσμάτων. Τα στοιχεία, τα οποία έχουμε για την «Όμικρον», αναφέρουν ότι στο σκέλος της μεταδοτικότητας είναι πάρα πολύ υψηλή. Στο σκέλος της νοσηρότητας, κατ’ αρχήν υπάρχουν κάποια αισιόδοξα μηνύματα, αλλά τις επόμενες 10 με 15 ημέρες θα έχουμε μία πιο σαφή εικόνα για να ξέρουμε ακριβώς την επιβάρυνση που μπορεί να προκαλέσει» είπε αρχικά ο κ. Πλεύρης.

Ακολούθως ανακοίνωσε τα νέα μέτρα και τις συστάσεις που εξακολουθούν να υφίστανται:

«Από αύριο, 6:00 η ώρα το πρωί, ισχύουν τα ακόλουθα μέτρα:

– Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Πλέον, επειδή υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στις εορτές και ο συγχρωτισμός είναι μεγάλος και στους εξωτερικούς χώρους, δικαιολογείται απόλυτως η υποχρεωτική χρήση της. Και αυτό αφορά και το σκέλος των κλειστών χώρων που σχετίζονται με τη διασκέδαση ή τα γυμναστήρια.

Πάντοτε, βέβαια, στο βαθμό που δεν είναι απαραίτητη η απουσία της μάσκας, όπως συμβαίνει στην εστίαση. Ακόμα, όμως, και για να εισέλθεις στον χώρο, να πας στο τραπέζι σου και γενικότερα στο βαθμό που δεν πιέζεσαι, υπάρχει ισχυρή σύσταση να χρησιμοποιείται η μάσκα.

Άρα υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς χώρους. Ειδικά για τους κλειστούς χώρους των σούπερ μάρκετ και των Μέσων Μαζικής Mεταφοράς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας Ν95.

– Απαγορεύονται οι δημόσιες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και των εορτών. Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις, οι οποίες ήταν να γίνουν από τους δήμους, δεν θα πραγματοποιηθούν.

– Οι επισκέπτες οι οποίοι εισέρχονται στην Ελλάδα, πέρα από την υποχρεωτικότητα που έχουνε για το PCR 72 ωρών ή rapid 24 ωρών, επειδή έχουμε δείγματα ότι σε πολλούς εμφανίζεται η νόσος μετά από το συγκεκριμένο PCR ή το rapid, υπάρχει ισχυρή σύσταση να επαναλαμβάνουν το τεστ τη δεύτερη και την τέταρτη μέρα από την είσοδο τους στην χώρα, ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε αν έχουν νοσήσει.

– Παραμένει ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Γνωρίζουμε όλοι ότι αυτές τις μέρες θα βγούμε. Τα στοιχεία που δείχνουν την αύξηση των κρουσμάτων τις δυο τελευταίες μέρες, αφορούν κυρίως μικρότερες ηλικίες, πράγμα που μας κάνει με βεβαιότητα να θεωρήσουμε ότι αυτό συνδυάζεται με την διασκέδαση.

Άρα, θα πρέπει να γίνεται τεστ ως σύσταση, όσο περισσότερο μπορούμε πριν από κάποια κοινωνική εκδήλωση. Και αυτό που θέλουμε να πούμε στα νεότερα παιδιά τα οποία θα βγουν, να βγουν να διασκεδάσουν, τηρώντας τα μέτρα, αλλά μετά να προσέξουν τις επαφές με τους γονείς τους ή παππούδες τους».

Τι ακολουθεί μετά τις 3 Ιανουαρίου

Τι θα γίνει από εκεί και πέρα; Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας «για το δεκαπενθήμερο από 3 Ιανουαρίου και μετά, η Επιτροπή μας έχει εισηγηθεί μια σειρά από μέτρα και θα υπάρξουν μέτρα. Θα είναι μέτρα περιοριστικά τα οποία, όμως, σε καμία περίπτωση δεν θα παραπέμπουν είτε σε ειδικά είτε σε γενικά lockdown και σε κατηγοριοποίηση θα αφορούν την διασκέδαση, όπου εκεί θα εξεταστούν διαφορετικά σενάρια αναφορικώς με το ωράριο. Θα αφορούν τις εκδηλώσεις και κυρίως τις αθλητικές εκδηλώσεις οι οποίες θα υπάρχουν, θα αφορούν το σκέλος της τηλεργασίας καθώς επίσης και θα αφορούν γενικότερα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να τηρούνται με πιο αυστηρό τρόπο και θα αφορούν τις δραστηριότητες που δεν είναι αναγκαίες. Η ακριβής αποτύπωση αυτών των μέτρων θα γίνει στις 27 Δεκεμβρίου που θα ξανασυνεδριάσει η Επιτροπή, ήθελα όμως να δώσουμε τις κατηγορίες οι οποίες θα υπάρξουν. Θεωρούμε ότι με τα στοιχεία τα οποία έχουμε, τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν και ανακοινώθηκαν, από τώρα έως τις 3 Ιανουαρίου, είναι επαρκή και για να μπορέσουμε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, αλλά και να μην υπάρχει κίνδυνος στη Δημόσια Υγεία. Ωστόσο, η Επιτροπή στις 27 Δεκεμβρίου θα μας εισηγηθεί και με τα νέα δεδομένα αν χρειαστεί κάτι άλλο να προστεθεί».