Για νέα δεδομένα λόγω της παραλλαγής Όμικρον μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση για τα νέα μέτρα ενάντια στην πανδημία.

Όπως είπε, «θα κάνουμε ό,τι απαιτείται, χωρίς πανικό έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την μετάλλαξη Όμικρον» και συμπλήρωσε πως όσοι είναι εμβολιασμένοι θα μπορέσουν τηρώντας τα μέτρα να κάνουν τα ψώνια τους, να επισκεφτούν φίλους, να διασκεδάσουν. Σημείωσε πως τα όποια μέτρα και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει lockdown.

Ο λόγος στην συνέχεια δόθηκε στον υπουργό Υγείας, Θάνο ΠλεύρηΌπως είπε, βρισκόμαστε το τελευταίο διάστημα σε μία ύφεση της μετάλλαξης Δέλτα, ωστόσο η Όμικρον βρίσκεται στην χώρα μας. Ο κ. Πλεύρης είπε πως σύμφωνα με τα στοιχεία, στο σκέλος της μεταδοτικότητας είναι πάρα πολύ υψηλή, αλλά θα έχουμε περισσότερα τις επόμενες 10-15 μέρες. Ως εκ τούτου έχει κριθεί αναγκαίο να ληφθούν μέτρα.

«Λάβαμε μέτρα πολύ νωρίς, ανοίξαμε τον εμβολιασμό με την αναμνηστική δόση στους τρεις μήνες», σημείωσε και συμπλήρωσε πως άνω του 70% των δικαιούχων έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού με την τρίτη δόση.

Όπως είπε, από αύριο έως και τις 2 Ιανουαρίου θα ισχύσουν συγκεκριμένα μέτρα και το νέο στάδιο από τις 3 Ιανουαρίου. Η επιτροπή είπε θα συνεδριάσει στις 27 Δεκεμβρίου, η επιτροπή προκειμένου να υπάρχει πλήρης αποκωδικοποίηση και αν κριθεί να ληφθούν μέτρα και πριν τις 3 Ιανουαρίου.

Τι ισχύει από αύριο

Ανακοινώνοντας τα μέτρα ο κ. Πλεύρης είπε πως η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική παντού, ειδικά για τους κλειστούς χώρους των ΜΜΜ, είναι υποχρεωτική η διπλή μάσκα  ή μάσκα Ν95. Αυτό αφορά και στους ανοιχτούς χώρους εστίασης και στα γυμναστήρια.  Ειδικά για τα σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας Ν-95 υψηλής προστασίας

Απαγορεύονται και θα ακυρωθούν οι όποιες εκδηλώσεις των Δήμων για τις εορτές.

Οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα ακόμη κι αν έχουν PCR, θα υποχρεωούνται με ισχυρή σύσταση να επαναλαμβάνουν το τεστ την 2η και τέταρτη μέρα.

Παραμένει ισχυρή σύσταση για self test πριν από κάθε έξοδο.

Οι ερωταπαντήσεις

Μετά τις 3 Ιανουαρίου, ο κ. Πλεύρης είπε πως το νέο πακέτο μέτρων θα αφορά στην διασκέδαση, τις εκδηλώσεις, το σκέλος της τηλεργασίας και γενικότερα μέτρα που θα τηρούνται με αυστηρότερο τρόπο και αφορούν δραστηριότητες δεν είναι αναγκαίες.

Ο κ. Πλεύρης απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως δεν εξετάζεται κάποιο μέτρο στην λειτουργία των σχολείων. Σημείωσε δε πως η κατάσταση είναι δυναμική και μετά την συνεδρίαση των επιστημόνων στις 27 Δεκεμβρίου θα επικαιροποιηθούν τα δεδομένα.

Ειδικά για τους ποδοσφαιρικούς αγώνες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν εισηγήσεις για τις αθλητικές δραστηριότητες. «Όταν ανακοινώσουμε το πλαίσιο που θα ισχύει από τις 3 Ιανουαρίου και για 15 ημέρες θα υπάρξει ειδική αναφορά σε αυτή την κατηγορία», σημείωσε.

Αναφορικά με τις εκκλησίες ο κ. Πλευρης είπε πως παραμένουν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και σημείωσε πως το επόμενο διάστημα θα γίνουν τόσοι έλεγχοι όσοι είχαν γίνει σχεδόν συνολικά όλο το έτος.

Σχετικά με το νέο πακέτο μέτρων για μετά τις 3 Ιανουαρίου, δεν υπάρχει συζήτηση για SMS, αυτά θα αφορούν κυρίως τη διασκέδαση και κυρίως τους χώρους συνάθροισης και ψυχαγωγίας.

Απαντώντας σχετικά, ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως ισχύει το διοικητικό πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και πως θα επιδίδεται όπου βρεθούν παραβάσεις.

Απαντώντας σχετικά, ο κ. Πλεύρης είπε πως για τους ταξιδιώτες είναι ισχυρή σύσταση να γίνεται την 2η και 4η μέρα νέο τεστ και σημείωσε πως είναι πολύ δύσκολο να επιβληθεί αυτό το μέτρο.

Ο κ. Πλεύρης στην καταλήγοντας είπε πως πέρα από τους προαναφερθέντες τομείς, δεν υπάρχουν άλλες εισηγήσεις για νέα μέτρα σε άλλες δραστηριότητες.

Δείτε live

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τρεις νεκροί σε έναν μήνα από κορωνοϊό στη μονή του Αγίου Παύλου στο Άγιον Όρος

Σε ποια σημεία γίνοvται δωρεάν rapid test σήμερα Πέμπτη

Ανοίγει ο δρόμος για την τέταρτη δόση του εμβολίου σε πολλές χώρες του πλανήτη