Ραγδαία συνεχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο με την παραλλαγή Omicron να γίνεται κυρίαρχη σε όλο και περισσότερες χώρες και τις κυβερνήσεις να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο χορήγησης της τέταρτης δόσης του εμβολίου.

Το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που εξήρε την αναγκαιότητα της δεύτερης αναμνηστικής δόσης κατά του κορωνοιού.

Η χώρα έδωσε το πράσινο φως για την χορήγηση της τέταρτης δόσης σε όσους είναι άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς.

«Ο κόσμος θα ακολουθήσει τα βήματά μας», έγραψε χθες στο Twitter ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ.

Ο Μνετ, τόνισε επίσης ότι, πρόκειται για «εξαιρετικά νέα που θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε το κύμα της παραλλαγής ‘Ομικρον που εξαπλώνεται ανά την υφήλιο».

Η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ κινήθηκε ταχύτατα βλέποντας τα κρούσματα με την παραλλαγή Όμικρον να αυξάνονται ανησυχητικά απαγορεύοντας από τις 25 Νοεμβρίου σε ξένους ταξιδιώτες να εισέλθουν στη χώρα αλλά και επεκτείνοντας έναν κατάλογο χωρών υψηλού κινδύνου (ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ) στις οποίες απαγορεύεται να ταξιδέψουν οι πολίτες της.

Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Υγείας, έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον 340 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ναντάβ Νταβίντοβιτς διευθυντής της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Ben Gurion στο Ισραήλ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την Πανδημία, δήλωσε:

«Βλέπουμε να καταγράφεται φθίνουσα πορεία της ανοσίας, που αντικατοπτρίζεται στη μείωση των επιπέδων αντισωμάτων και επίσης στις πρωτοφανείς λοιμώξεις, σε άτομα που είχαν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου».

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι διαφορετική, καθώς έχει ήδη καταγράψει ένα τεράστιο κύμα κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον σε σύγκριση με το Ισραήλ.

Στη Βρετανία, όπως υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail», η Μεικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI, εξετάζει εάν θα δώσει το πράσινο φως για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοιού.

Ειδικοί σε θέματα υγείας υποστηρίζουν ότι, η δεύτερη αναμνηστική δόση θα μπορούσε να χορηγηθεί τέσσερις μήνες μετά τη τρίτη δόση του εμβολίου.

Η βρετανική επιτροπή εξετάζει την ανοσολογική απόκριση από την επιπλέον δόση του εμβολίου καθώς και τα στοιχεία νοσηλείας στη χώρα.
Για τους εμπειρογνώμονες, σε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα και τους ηλικιωμένους, θα έπρεπε σύντομα να εγκριθεί η χορήγηση της τέταρτης δόσης, που υπολογίζεται ότι μπορεί να ξεκινήσει με το Νέο Έτος.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Άντονι Χάρντεν, αναπληρωτής πρόεδρος της Μεικτής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης JCVI, επισήμανε ότι απαιτείται κι άλλος χρόνος για να ληφθεί η σχετική απόφαση.

«Πρέπει να δούμε περισσότερα δεδομένα. Βρισκόμαστε σε διαφορετικές συνθήκες από το Ισραήλ και πρέπει να δούμε περισσότερα δεδομένα σχετικά με τη μείωση των επιπέδων ανοσίας και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε σχέση με τα στοιχεία των ασθενών που νοσηλεύτηκαν από επιπλοκές της Covid.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των κρουσμάτων της μετάλλαξης Omicron αυξάνεται με πιο αργούς ρυθμούς από ότι προέβλεπαν οι επιστήμονες.
Ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι η Βρετανία έχει φθάσει στα όριά της για τον εντοπισμό των κρουσμάτων της ιδιαίτερα μεταδοτικής παραλλαγής γεγονός που περιορίζει τα δεδομένα για τη μελέτη της .

Γερμανία

Στη Γερμανία, ο νέος υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ δήλωσε ότι μία ακόμη αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοιού είναι πλέον απαραίτητη προκειμένου να μπει φρένο στην εξάπλωση της ιδιαίτερα μεταδοτικής παραλλαγής Omicron.

Η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς έχει ήδη παραγγείλει εκατομμύρια νέες δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοιού με τον υπουργό Υγείας να προειδοποιεί ότι θα χρειαστεί και τέταρτη δόση για την αντιμετώπιση του ιδιαίτερα μεταδοτικού στελέχους.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε προχθές ότι έχει παραγγείλει 80 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer /Biontech.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τρεις νεκροί σε έναν μήνα από κορωνοϊό στη μονή του Αγίου Παύλου στο Άγιον Όρος

Σήμερα τα «εορταστικά» μέτρα, στις 28 Δεκεμβρίου οι περιορισμοί για το 2022

Σε ποια σημεία γίνοvται δωρεάν rapid test σήμερα Πέμπτη