Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι άνθρωποι που εμβολιάζονται για τον κορωνοϊό θα μπορούν πλέον να απολαύσουν την παρέα λίγων φίλων τους, συνεχίζοντας, όμως, να φορούν μάσκα και να διατηρούν την κοινωνική απόσταση σε δημόσιους χώρους.

Συγκεκριμένα, οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ τονίζουν ότι μόνο οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί πλήρως (και με τις δύο δόσεις των εμβολίων) μπορούν να συναντιούνται σε εσωτερικούς χώρους χωρίς να φορούν μάσκα και μόνο με ανθρώπους που επίσης έχουν εμβολιαστεί.

Επίσης, σημειώνουν ότι οι πλήρως εμβολιασθέντες θα μπορούν να συναντηθούν με ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα και προέρχονται από ένα μόνο άλλο νοικοκυριό κάθε φορά, αν οι άνθρωποι αυτοί θεωρείται ότι διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο σοβαρής COVID-19.

Σε δημόσιους χώρους, το CDC συνιστά σε όσους έχουν εμβολιαστεί να συνεχίσουν να φορούν μάσκες, να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις και να μένουν χωριστά από τους άλλους.

Σημειώνεται ότι ένας άνθρωπος θεωρείται ότι έχει εμβολιαστεί πλήρως μετά το πέρας δύο εβδομάδων από τη λήψη της τελευταίας απαιτούμενης δόσης του εμβολίου.

Όσο για τις οδηγίες προς τους εμβολιασμένους σχετικά με άλλες δραστηριότητες, οι ειδικοί παραμένουν επιφυλακτικοί. Το CDC συγκεκριμένα ακόμα αποθαρρύνει τα περιττά ταξίδια και δεν έχει κάνει προς το παρόν κάποια σύσταση για τα εστιατόρια ή άλλα μέρη.

Για το επόμενο διάστημα, αναμένεται η επικαιροποίηση των οδηγιών ώστε να επιτραπεί το άνοιγμα περισσότερων δραστηριοτήτων καθώς οι νέες μολύνσεις θα μειώνονται και οι εμβολιασμοί θα αυξάνονται.

Ένας λόγος που πρέπει ακόμα να διατηρήσουμε μερικές προφυλάξεις μετά την λήψη της πρώτης δόσης από ένα εμβόλιο δύο δόσεων είναι ότι η λοίμωξη σε άνθρωπο που έχει μερική προστασία δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για μετάλλαξη του ιού, σύμφωνα με τον Δρ. Joshua LaBaer, διευθυντή του Ινστιτούτου Βιοσχεδιασμού του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός – Εμβολιασμός: Μία δόση είναι αρκετή για όσους έχουν ήδη νοσήσει;

Κορωνοϊός: Πόσο γρήγορα χάνονται τα αντισώματα και τι σημαίνει αυτό για την ανοσία

Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Κάνατε και τη δεύτερη δόση; Τρεις SOS κινήσεις που πρέπει να κάνετε τώρα