Οκτώ μήνες περίπου από την έναρξη της πανδημίας και οι ειδικοί δεν έχουν σταματήσει λεπτό να επισημαίνουν τη σημασία της χρήσης μάσκας σε δημόσιους χώρους – πρόσφατα έγινε και υποχρεωτική στους μαθητές και στα διαλείμματα για όσους κατοικούν σε «πορτοκαλί» περιοχές – και τη διατήρηση των αποστάσεων με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Πρόκειται για δύο μέτρα που, μεμονωμένα και ανάλογα με την εκάστοτε περίσταση, μπορούν να προστατεύσουν από τη μόλυνση τόσο εμάς όσο και τους άλλους.

Πότε, όμως, ενδείκνυται η χρήση και των δύο μέτρων ταυτόχρονα; Με απλά λόγια, πότε πρέπει να φοράμε μάσκα και να απέχουμε τουλάχιστον δύο μέτρα από τους γύρω μας; Οι ειδικοί της υγείας δίνουν κάποιες απαντήσεις.

Αρχικά, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρει πως η διασπορά του ιού πέρα από τα δύο μέτρα δεν είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, αλλά κάτι πιθανό σε κακώς αεριζόμενους χώρους. Κάποιοι ειδικοί, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί ακόμα πιο εύκολα και συνιστούν τη χρήση μάσκας ακόμα και στις συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπου οι άνθρωποι μπορεί να βρίσκονται σε περισσότερα από δύο μέτρα απόσταση.

Ποιοι είναι οι άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν, επίσης, να επηρεάζουν το αν πρέπει να κρατάμε αποστάσεις ενώ παράλληλα φοράμε και μάσκα; Ενδεικτικό παράδειγμα είναι αυτό όπου κάποιος υψώνει τη φωνή του, τραγουδάει, φωνάζει ή ασκείται. Στις περιπτώσεις αυτές, μπορεί να εκτοξεύει περισσότερα αναπνευστικά σταγονίδια και αερολύματα, τα οποία ταξιδεύουν και περισσότερο στον αέρα. Όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα που ένα άτομο παραμένει σε κατάσταση με πιθανή έκθεση στον ιό, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος μόλυνσης που διατρέχει.

«Ο λόγος που όλα αυτά φαίνονται τόσο περίπλοκα είναι γιατί οι άνθρωποι αναζητούν μια σαφή απάντηση, η οποία, όμως, δεν υπάρχει», τονίζει η Lisa M. Lee, ειδικός δημόσιας υγείας στο Virginia Tech.

Από τη στιγμή που κανένα προστατευτικό μέτρο δεν είναι απόλυτα αποτελεσματικό, λοιπόν, η Δρ. Lee προτείνει τη στρωματοποίησή τους, όπως τη χρήση μάσκας, την κοινωνική απόσταση και το πλύσιμο των χεριών μεμονωμένα ή και συνδυαστικά, με τη μάσκα να αποτελεί «το βασικό στρώμα προστασίας», όπως σημειώνει η ειδικός.

«Κάνοντας συνήθεια τη χρήση μάσκας κάθε φορά που φεύγουμε από το σπίτι, εξαλείφουμε το δίλημμα του πότε πρέπει να φοράμε μάσκα και πότε όχι. Έχουμε, έτσι, ένα λιγότερο πράγμα για το οποίο πρέπει να ανησυχούμε», αναφέρει σχετικά ο Δρ. Bob Bednarczyk, λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο Emory.

Διαβάστε επίσης

Μάσκες: Πότε οι υφασμάτινες προστατεύουν όσο οι χειρουργικές

Έχω βήχα και πυρετό: Είναι γρίπη ή COVID-19; Πώς θα τα ξεχωρίσετε

Κορωνοϊός: Επιβιώνει έως και 28 μέρες στις επιφάνειες – Πόσο ανησυχητικό είναι αυτό;