Δεν είναι απλώς από τα πλέον δημοφιλή και αγαπημένα φρούτα, αλλά ένας διατροφικός θησαυρός που ανακουφίζει από το φούσκωμα, αποτρέπει την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, συμβάλλει στην απώλεια βάρους, ενισχύει το νευρικό σύστημα και βοηθά στην παραγωγή λευκοκυττάρων. Ο λόγος για τις μπανάνες.

«Οι μπανάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που λειτουργούν ως ασπίδα έναντι των ελεύθερων ριζών», αναφέρει μεταξύ των σημαντικών οφελών η διατροφολόγος Laura Flores, η οποία εξηγεί πως τα θρεπτικά στοιχεία του φρούτου όπως το κάλιο, η πηκτίνη, το μαγνήσιο και οι βιταμίνες C και Β6, είναι αυτά που του αποδίδουν τα μοναδικά του χαρακτηριστικά. Πώς ακόμα μας βοηθά η κατανάλωση μπανάνας;

1. Φύλακας της καρδιάς

Η μπανάνα προφυλάσσει την καρδιαγγειακή υγεία χάρη στο κάλιο, ένα μέταλλο και ηλεκτρολύτης που στέλνει σήμα στα νευρικά κύτταρα ώστε να παραμείνουν ενεργά και να συντηρήσουν τον καρδιακό ρυθμό. Έπειτα, και σε συνδυασμό με τη χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, μπορεί να λειτουργήσει ως «εγγυητής» της εύρυθμης λειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος προλαμβάνοντας τον κίνδυνο υπέρτασης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Το κάλιο εξουδετερώνει την επίδραση του νατρίου στον οργανισμό, βοηθώντας στην αποβολή της περίσσειας μέσω της ούρησης.

2. Αντικαταθλιπτικές ιδιότητες

Η τρυπτοφάνη που αφθονεί στην μπανάνα είναι ένα αμινοξύ απαραίτητο για την παραγωγή σεροτονίνης και μελατονίνης, δύο νευροδιαβιβαστών που εμπλέκονται στη βελτίωση της διάθεσης και τη ρύθμιση του ύπνου. Πέραν των νευροδιαβιβαστών, οι μπανάνες συντελούν στον καλύτερο ύπνο με τη βιταμίνη Β6 ενώ το μαγνήσιο που περιέχουν έχει μυοχαλαρωτική δράση.

3. Καλύτερη πέψη και απώλεια βάρους

Μία μόλις μπανάνα αρκεί για να καλύψει το 10% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε φυτικές ίνες. Παράλληλα, το φρούτο αποτελεί σύμμαχο στην απώλεια βάρους χάρη στη βιταμίνη Β6 αλλά και την ιδιότητά του να επιφέρουν ταχύτερα το αίσθημα κορεσμού.

Ένα ακόμη σημαντικό θρεπτικό τους στοιχείο είναι το ανθεκτικό άμυλο που, σύμφωνα με ανασκόπηση στο Nutrition Bulletin, βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου και τη διατήρηση της γαστρεντερικής υγείας, ενισχύοντας την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου στο έντερο.

4. Βοηθός της σωματικής άσκησης

Όπως έδειξε έρευνα του 2012 που δημοσιεύτηκε στο PLOS One, οι μπανάνες είναι πιο αποτελεσματικές στην αναπλήρωση ηλεκτρολυτών από το νερό. Οι ερευνητές είχαν συγκρίνει τα αποτελέσματα από την κατανάλωση ενός ενεργειακού ποτού έναντι νερού ή μπανάνας ανά 15 λεπτά σε άνδρες δρομείς μεγάλων αποστάσεων, και είχαν καταλήξει ότι, ενώ οι χρόνοι απόδοσης και η φυσιολογία του σώματος των αθλητών διατηρήθηκαν και στις δύο περιπτώσεις, η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη του φρούτου βελτίωσαν την αντιοξειδωτική ικανότητα των αθλητών απέναντι στο οξειδωτικό στρες, βελτιώνοντας συνολικά την απόδοσή τους.

5. Γερά οστά

Σύμφωνα με δημοσίευση στο Journal of Physiology and Biochemistry, οι μπανάνες είναι πλούσιες σε φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες, μια μορφή ευδιάλυτων υδατανθράκων που προωθούν τα ωφέλιμα για το πεπτικό προβιοτικά και πολλαπλασιάζουν την ικανότητα του σώματος να απορροφά το ασβέστιο.

Κάτι ακόμα ενδιαφέρον: Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ευρείας απήχησης της μπανάνας αποτελεί η περίπτωση των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας, η κατανάλωση του φρούτου στην άλλη όχθη του Ατλαντικού ανέρχεται σε έξι περίπου κιλά ανά άτομο τον χρόνο κατά μέσο όρο, αναδεικνύοντάς το στο πλέον δημοφιλές μεταξύ του πληθυσμού!

Διαβάστε επίσης

Τα έξυπνα σνακ που νικούν την κούραση και την αϋπνία

Ενέργεια: Τέσσερις τρόποι που νικούν την κούραση

Το δημοφιλές εξωτικό φρούτο που ρίχνει πίεση και χοληστερόλη