Αν σκοπεύετε να μείνετε έγκυος ή είστε ήδη, το να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διάφορων συχνών επιπλοκών της εγκυμοσύνης, υποστηρίζουν οι επιστήμονες σε νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.
Η μελέτη περιελάμβανε σχεδόν 1.900 γυναίκες που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια διατροφής στην όγδοη και 13η εβδομάδα της κύησης, ενώ έκαναν και εκτιμήσεις σχετικά με το τι έτρωγαν τους προηγούμενους τρεις μήνες. Από την 16η έως την 22η και από την 24η έως την 29η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες περιέγραφαν με λεπτομέρεια τι έτρωγαν το προηγούμενο 24ωρο.
Οι απαντήσεις τους βαθμολογήθηκαν σύμφωνα με τρία μέτρα της υγιεινής διατροφής: Τον Δείκτη Εναλλακτικής Υγιεινής Διατροφής (AHEI), την Εναλλακτική Μεσογειακή Διατροφή (AMED) και τις Διατροφικές Προσεγγίσεις για τη Διακοπή της Υπέρτασης (DASH).
Και τα τρία είδη διατροφής ενθαρρύνουν την υψηλότερη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, ξηρών καρπών και οσπρίων, παράλληλα με τον περιορισμό του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, σύμφωνα με τον Δρ. Cuilin Zhang από το Εθνικό Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας και Ανάπτυξης των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η προσκόλληση σε οποιονδήποτε από τους τρεις αυτούς τύπους διατροφής μεταξύ του χρόνου σύλληψης και έως το δεύτερο τρίμηνο της κύησης σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη κύησης, υψηλής αρτηριακής πίεσης, προεκλαμψίας και πρόωρου τοκετού.
Για παράδειγμα, οι γυναίκες με υψηλότερη βαθμολογία στη διατροφή AHEI από τη 16η έως την 22η εβδομάδα είχαν κατά 32% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη κύησης, συγκριτικά με εκείνες με χαμηλότερη αντίστοιχη βαθμολογία.
Οι γυναίκες με υψηλή βαθμολογία στη διατροφή DASH από την όγδοη έως τη 12 εβδομάδα και από την 16η έως την 22η είχαν 19% χαμηλότερο κίνδυνο διαταραχών υψηλής αρτηριακής πίεσης που σχετίζονταν με την εγκυμοσύνη.
Τέλος, η υψηλή βαθμολογία στη διατροφή AMED κατά την 24η έως την 29η εβδομάδα ή στη διατροφή DASH κατά την 24η έως την 29η εβδομάδα σχετιζόταν με 50% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.
Διαβάστε επίσης
Γονιμότητα: Επτά φυσικοί τρόποι που αυξάνουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης
Εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να τρώει η γυναίκα σε κάθε τρίμηνο κύησης
Έρευνα: Να γιατί οι έγκυες πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους – Καρδιοπάθεια πριν τη γέννηση