Οι μέλλουσες μητέρες που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν από διαβήτη κύησης, αποκαλύπτει νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS Medicine. Σύμφωνα με αυτή, μάλιστα, μια διατροφή πλούσια σε «καλά» λιπαρά και με χαμηλή πρόσληψη ζάχαρης και επεξεργασμένου κρέατος αποτρέπει, επίσης, την αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η μελέτη, με επικεφαλής μια ομάδα ερευνητών από τα Πανεπιστήμια Queen Mary και Warwick, περιελάμβανε 1.252 γυναίκες, οι οποίες διέτρεχαν κίνδυνο μεταβολικών διαταραχών, όπως η παχυσαρκία και η χρόνια υπέρταση.

Οι γυναίκες κλήθηκαν με τυχαία επιλογή να ακολουθήσουν είτε μια διατροφή σύμφωνη με τις εθνικές οδηγίες της Μεγάλης Βρετανίας είτε τη μεσογειακή διατροφή. Η πρώτη ομάδα έλαβε γενική μεταγεννητική φροντίδα, ενώ η δεύτερη έλαβε επιπλέον προσοχή για να διασφαλιστεί ότι ακολουθεί πιστά τη διατροφή.

Οι γυναίκες της μεσογειακής διατροφής έτρωγαν περισσότερους ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο στα γεύματά τους, κατανάλωναν σε μέτριες ποσότητες ψάρια, πουλερικά και γαλακτοκομικά προϊόντα και μικρές ποσότητες κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, ζάχαρης, έτοιμου φαγητού και τροφίμων πλούσιων σε ζωικό λίπος.

Η μελέτη έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή οδήγησε σε χαμηλότερο κατά 35% κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κύησης. Επιπλέον, οι γυναίκες που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή αύξησαν το βάρος τους κατά 1,25 κιλά λιγότερο κατά μέσο όρο στην εγκυμοσύνη.

Η καθηγήτρια Shakila Thangaratinam από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου ανέφερε σχετικά: «Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει ότι οι έγκυες γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο επιπλοκών μπορεί να ωφεληθούν από τη μεσογειακή διατροφή και να περιορίσουν την αύξηση του βάρους τους, αλλά και τον κίνδυνο του διαβήτη κύησης. Η ενσωμάτωση της διατροφής αυτής στην καθημερινότητα των γυναικών φαίνεται να είναι αποτελεσματική, αλλά και αποδεκτή από τις ίδιες».

Σημειώνεται, πάντως, ότι παρά τις βελτιώσεις στον τομέα του διαβήτη κύησης και της αύξησης του βάρους λόγω εγκυμοσύνης, δεν παρατηρήθηκε κάποια βελτίωση στις γενικότερες επιπλοκές που αφορούσαν είτε τη μητέρα είτε το παιδί. Τέτοιου είδους επιπλοκές είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, η προεκλαμψία, η αναντιστοιχία ανάπτυξης και ηλικίας του εμβρύου ή η είσοδος του νεογνού σε μονάδα αυξημένης φροντίδας.

Γενικότερα, όμως, οι συμμετέχουσες που ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή ανέφεραν γενικά καλύτερη ποιότητα ζωής και μειωμένο αίσθημα πρηξίματος σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.