Ο παραδοσιακός κανόνας της τακτικής κατανάλωσης «τριών λαχανικών» από μια γυναίκα πριν την εγκυμοσύνη της μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, υποστηρίζει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.

Στο πλαίσιο της μελέτης, η υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Queensland, Dereje Gete ανέλυσε τη διατροφή σχεδόν 3.500 γυναικών και διαπίστωσε ότι η υψηλή κατανάλωση σε καρότο, μπρόκολο, κολοκύθι, λάχανο, πράσινα φασόλια και πατάτες πριν τη σύλληψη βοήθησε τις γυναίκες να πετύχουν ολοκληρωμένη κύηση.

«Τα παραδοσιακά λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά ή αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων σχετικά με την κύηση και τον τοκετό. Οι γυναίκες βασίζονται σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που αποθηκεύει το σώμα, όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος, πριν τη σύλληψη, τα οποία έχουν ζωτική σημασία για την ανάπτυξη του πλακούντα και των ιστών του εμβρύου», εξηγεί η ειδικός και συνεχίζει:

«Η υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής διατροφής μετά τη σύλληψη μπορεί να αποδειχθεί πολύ καθυστερημένη, καθώς το έμβρυο λαμβάνει την πλήρη μορφή του ήδη από το τέλος του πρώτου τριμήνου κύησης».

Με τη σειρά της, η επίσης συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια Gita Mishr ανέφερε ότι η μελέτη υποδεικνύει πως η εφαρμογή διατροφικών παρεμβάσεων και στρατηγικών για την αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς ίσως βοηθήσει τις γυναίκες που αρχίζουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας εγκυμοσύνης.

«Οι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί πρόωρα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο μεταβολικών και χρόνιων παθήσεων στην ενήλικη ζωή τους, όπως επίσης και χειρότερης γνωστικής ανάπτυξης και ακαδημαϊκής απόδοσης», επισημαίνει η Δρ. Mishra.

Η έρευνα αυτή αποτελεί μέρος της Μακροχρόνιας Μελέτης της Αυστραλίας για την Υγεία των Γυναικών, μια εκτενή και εν εξελίξει μελέτη περισσότερων από 57.000 γυναικών, που διερευνά το ρόλο κοινωνικο-δημογραφικών, βιολογικών, σωματικών, περιβαλλοντικών και συμπεριφορικών παραγόντων στην υγεία και τη φυσική κατάσταση.

Διαβάστε επίσης:

Πόσο ψάρι επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη; Δύο Έλληνες ερευνητές έχουν την απάντηση

Κύηση: Ο παράγοντας στη μητρική διατροφή που κάνει κακό στο παιδικό μυαλό

Αυτά τα λιπαρά είναι επικίνδυνα στην εγκυμοσύνη