Νέα μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο British Columbia (UBC) υποδεικνύει έναν ισχυρό δεσμό ανάμεσα στο διατροφικό μοτίβο MIND, τη μεσογειακή διατροφή και την καθυστερημένη έναρξη της νόσου Πάρκινσον.
Παρόλο που οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και χρόνια τις νευροπροστατευτικές επιδράσεις της διατροφής MIND για ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η άνοια, η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει παρόμοιο συσχετισμό ανάμεσα σε αυτή τη διατροφή και την εγκεφαλική υγεία για τη νόσο Πάρκινσον.
Όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση στο Movement Disorders, η διατροφή MIND συνδυάζει πτυχές από δύο πολύ δημοφιλείς δίαιτες, τη μεσογειακή διατροφή και την DASH (Διατροφική Προσέγγιση για τη Διακοπή της Υπέρτασης).
«Η μελέτη δείχνει ότι οι ασθενείς με νόσο Πάρκινσον έχουν σημαντικά μεγαλύτερη ηλικία έναρξης της πάθησης όταν τα διατροφικά τους μοτίβα ευθυγραμμίζονται με τις επιταγές μιας διατροφής μεσογειακού τύπου. Η διαφορά που αναδείχθηκε στη μελέτη έφτασε έως και τα 17 χρόνια αργότερα στις γυναίκες και οκτώ στους άνδρες. Μπορεί να μην υπάρχει φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της νόσου Πάρκινσον, ωστόσο παραμένουμε αισιόδοξοι ότι τα νέα αυτά στοιχεία για τη διατροφή θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την έναρξή της», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Silke Appel-Cresswell, καθηγητής ιατρικής στο UBC.
Στη μελέτη συμμετείχαν 176 άνθρωποι, με τους ερευνητές να εξετάζουν αφενός την προσκόλλησή τους σε αυτούς τους τύπους διατροφής, που χαρακτηρίζονται από μειωμένη πρόσληψη κρέατος και κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής άλεσης και υγιεινών λιπαρών και αφετέρου την ηλικία έναρξης της νόσου Πάρκινσον. Διαπίστωσαν, λοιπόν, πως η συνεπής τήρηση αυτού του μοτίβου διατροφής συνέπιπτε με την καθυστερημένη κατά 17,4 έτη έναρξη της νόσου στις γυναίκες και κατά 8,4 έτη στους άνδρες. Η διατροφή MIND έδειξε μια πιο σημαντική επίδραση στην υγεία των γυναικών, ενώ για τους άνδρες αυτό συνέβη με τη μεσογειακή διατροφή.
Οι διαφορές μεταξύ των δύο αυτών διατροφικών μοτίβων είναι ελάχιστες, αλλά εξυπηρετούν ως στοιχεία για την επίδραση συγκεκριμένων τροφίμων και μικροθρεπτικών συστατικών στην εγκεφαλική υγεία. Επίσης, οι διαφορετικές επιδράσεις της τήρησης της διατροφής ανάμεσα στα φύλα είναι αξιόλογες, καθώς το περίπου 60% εκείνων που διαγιγνώσκονται με νόσο Πάρκινσον είναι άνδρες.
«Αν κατανοήσουμε τις διαφορές των φύλων στη διατροφή MIND και στη μεσογειακή, ίσως μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα τις διαφορές που οδηγούν στην ανάπτυξη της νόσου Πάρκινσον εξαρχής», καταλήγει η επικεφαλής ερευνήτρια, Δρ. Avril Metcalfe-Roach.
Διαβάστε επίσης
Τέσσερις top δίαιτες που υπόσχονται αποτελεσματικό αδυνάτισμα
Νόσος Πάρκινσον: Η απλή εξέταση που οδηγεί σε έγκαιρη διάγνωση
Η δημοφιλής διατροφή που νικά το στρες και επιβραδύνει τη γήρανση