Τα οφέλη της ιδιωτικής ασφάλισης και δη, της ασφάλισης ιδιοκτησίας, ανακάλυψαν εν μέσω πανδημίας οι Ευρωπαίοι, σημαντικό ποσοστό των οποίων είτε υποχρεώθηκε να μετατρέψει το σπίτι του σε γραφείο είτε βίωσε μία φυσική καταστροφή, συνειδητοποιώντας πως αδυνατεί να «ξαναχτίσει» την περιουσία του.

Σύμφωνα με στοιχεία της Insurance Europe και οι 16 χώρες αναφοράς – με εξαίρεση τη Νορβηγία – σημείωσαν αύξηση στην παραγωγή ασφαλίστρων του κλάδου ιδιοκτησίας, ενώ κάποιες, όπως η Βουλγαρία, αύξησαν τα συμβόλαιά τους ως απόρροια των αυξανόμενων ζημιών από φυσικές καταστροφές. Στη Γαλλία και τη Νορβηγία σημειώθηκαν λιγότερες διαρρήξεις, καθώς πολλά άτομα εργάζονταν από το σπίτι, ενώ στην Ισπανία οι αξιώσεις αυξήθηκαν, αφού πολλοί άνθρωποι έμειναν στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι επισκευές των σπιτιών, αλλά και λόγω των καταστροφών που προκάλεσε η καταιγίδα Gloria στις αρχές του έτους, με αποτέλεσμα μόνον οι αποζημιώσεις προς τους αγρότες να κοστίσουν 600 εκατ. ευρώ.

Η χώρα μας κατέγραψε αύξηση 1%, ενώ η μέση μεταβολή τα έτη 2017 – 2019 ήταν -1%. Πρόκειται για εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό, εάν αναλογιστεί κάποιος αφενός, τα διαδοχικά lockdowns που μας ανάγκασαν να περάσουμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι, αλλά και τις φυσικές καταστροφές, οι οποίες είναι πλέον μέσα στη ζωή μας με συνεχώς μεγαλύτερη συχνότητα και σφοδρότητα.

«Επίσημες καταγραφές της τελευταίας 15ετίας πανελλαδικά αναφέρουν 33 εξαιρετικά σφοδρές φυσικές καταστροφές λόγω σεισμών, δασικών πυρκαγιών και μεσογειακού κυκλώνα. Δυστυχώς, όμως, πολύ μεγάλο ποσοστό της ιδιοκτησίας και των επιχειρήσεων παραμένει ανασφάλιστο. Μόνο ένα στα έξι σπίτια είναι ασφαλισμένο και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υποχρεωτική ασφάλιση λόγω λήψης στεγαστικού δανείου και περίπου τρεις στις πέντε επιχειρήσεις λόγω δανειακής υποχρέωσης», σχολιάζουν πηγές της ασφαλιστικής αγοράς, διαπιστώνοντας πως το ασφαλιστικό κενό σε ό, τι αφορά την κάλυψη της περιουσίας των πολιτών παραμένει μεγάλο, γεγονός που οφείλει να απασχολήσει έντονα, τόσο τους ίδιους τους πολίτες, όσο και την κυβέρνηση.

Το κόστος, άλλωστε, είναι μηδαμινό, μιας και ο ασφαλισμένος θα μπορούσε με ένα μικρό ασφάλιστρο που κατά μέσο όρο ξεκινά από το ένα ευρώ να ασφαλίσει την περιουσία του, «οχυρώνοντάς» τη απέναντι από οποιαδήποτε ζημιά. Ο κλάδος περιουσίας, άλλωστε, δεν αφορά μόνο στις φυσικές καταστροφές, αφού συμπεριλαμβάνει δεκάδες άλλες καλύψεις που παρέχουν μία «ομπρέλα» προστασίας σε ιδιώτες και επαγγελματίες. Η βασικότερη εξ αυτών είναι η ασφάλιση πυρός, η οποία προσφέρει ασφαλιστική κάλυψη της περιουσίας για οικονομικές απώλειες που προκαλούνται από πυρκαγιά.

Διαβάστε επίσης

Ασφάλιση κατοικίας: Μήπως ήρθε η ώρα να γίνει υποχρεωτική;

Ασφάλιση Κατοικίας: Κίνηση – κλειδί με χαμηλό κόστος

Ασφάλιση Περιουσίας: Η κίνηση – κλειδί για να είναι εφικτή για όλους