Η είδηση μιας εγκυμοσύνης δεν μπορεί παρά να είναι χαρμόσυνη για ένα ζευγάρι που επιθυμεί να μεγαλώσει την οικογένειά του. Πολλές φορές, ωστόσο, η χαρά επισκιάζεται από την αγωνία που αρχίζουν να νιώθουν οι γονείς, κυρίως για τα έξοδα, τα οποία συνοδεύουν τη γέννηση ενός παιδιού: από τους εργαστηριακούς και κλινικούς ελέγχους και τους υπερήχους έως τον τοκετό και την αμοιβή του γιατρού και της μαίας (σ.σ. αυτές είναι ξεχωριστές, με το συνολικό κόστος να ξεπερνά τα 2.500 ευρώ, ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για φυσιολογικό τοκετό ή καισαρική, σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο) που μόνο αμελητέα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Τη λύση αναλαμβάνει να δώσει η ιδιωτική ασφάλιση, προσφέροντας εξωνοσοκομειακά προγράμματα, τα οποία καλύπτουν – δωρεάν ή σε προνομιακές τιμές – «πακέτα» εργαστηριακών εξετάσεων, ενώ σε αρκετά συμβόλαια εταιριών υπάρχει πρόβλεψη και για τη χορήγηση επιδόματος μητρότητας. «Το να υπάρχει ένα πρόγραμμα σε ισχύ όταν προκύψει μία εγκυμοσύνη σημαίνει ότι το ζευγάρι μπορεί να γλιτώσει χρόνο από τις μεγάλες αναμονές στις δημόσιες δομές υγείας, αλλά και χρήματα με τα αντίστοιχα επιδόματα και τα προνομιακά εξωνοσοκομειακά προγράμματα που καλύπτουν εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις», σημειώνει η Eurolife FFH στον σχετικό Οδηγό Υγείας που διαθέτει δωρεάν στους επισκέπτες της ιστοσελίδας της.

Πιο αναλυτικά, οι καλύψεις από τη «σκοπιά» της ιδιωτικής ασφάλισης έχουν ως εξής:

Προγεννητικός έλεγχος: Τα εξωνοσοκομειακά προγράμματα παρέχουν πλήρη κάλυψη, με εξαίρεση τον έλεγχο Β επιπέδου. Πρόκειται για την εξέταση που έχει ως σκοπό την ανίχνευση πιθανού προβλήματος στην ανατομία του εμβρύου, τον προσδιορισμό του κινδύνου πρόωρου τοκετού, της προεκλαμψίας και της υπολειπόμενης σωματικής ανάπτυξης του εμβρύου.

Τοκετός: Δεν υπάρχει πλήρης κάλυψη. Τα περισσότερα βασικά προγράμματα προσφέρουν επίδομα μητρότητας, το οποίο προσφέρεται εφάπαξ είτε για φυσιολογικό τοκετό είτε για καισαρική. Αυτό ενδέχεται να φτάσει έως και τα 1.600 ευρώ. Προσοχή: Κάποιες εταιρίες είθισται να βάζουν αναμονές στα συμβόλαιά τους για να «ξεκλειδώσουν» την επίμαχη κάλυψη. Αυτή, ωστόσο, δεν ξεπερνά τη διετία από την έναρξη ισχύος του συμβολαίου. Μία ασφαλισμένη, δηλαδή, θα πρέπει να γνωρίζει ότι εάν μείνει έγκυος και γεννήσει πριν το επίμαχο διάστημα τα έξοδα θα πρέπει να καλυφθούν αποκλειστικά από την ίδια.

Νοσηλεία νεογνού: Το ασφαλιστικό πρόγραμμα της μητέρας δεν καλύπτει και το νεογνό, το οποίο θα πρέπει να αποκτήσει δικό του, ξεχωριστό πρόγραμμα. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να επιλεγεί ένα οικογενειακό συμβόλαιο, το οποίο, όπως έχει επισημάνει το ygeiamou.gr, εξασφαλίζει σημαντική έκπτωση που ενδέχεται να φτάσει ακόμη και το 20% επί των ετήσιων ασφαλίστρων. Αυτή η έκπτωση ξεκινά να ισχύει για κάθε επιπλέον άτομο που προστίθεται στο πρόγραμμα. Άλλη τιμή, δηλαδή, θα δοθεί στον σύζυγο, άλλη στο πρώτο παιδί και άλλη στο τελευταίο.

Διαβάστε επίσης

Αυτό είναι το πιο «δυνατό» πρόγραμμα που θα σας προτείνει ο ασφαλιστικός σύμβουλος

Αφαίρεση χοληδόχου κύστης: Πώς θα αποζημιωθείτε από την ασφαλιστική εταιρία

Το σύστημα που επηρεάζει τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και τις τιμές τους