Το brain drain, η μετανάστευση δηλαδή ανθρώπων με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και εξειδίκευση σε άλλα κράτη, είναι από τα θέματα που «καίνε» τη χώρα. Η φυγή σε ξένες χώρες βέβαια προς αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών δεν περιορίζεται μόνο στον τριτογενή τομέα ή την εργασιακή απασχόληση απαραιτήτως, καθώς το εξωτερικό φάνταζε ανέκαθεν ιδανικός τόπος και για ακαδημαϊκή καριέρα. Τι συμβαίνει ωστόσο με εκείνους που προτού ετοιμάσουν βαλίτσες έχουν να τακτοποιήσουν εκκρεμότητες όπως ένα ενεργό ή υποψήφιο για αγορά συμβόλαιο υγείας;
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν πως οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα προχωρήσουν στη σύναψη συμβολαίου με μόνιμο κάτοικο εξωτερικό, κατηγορία στην οποία υπάγεται όποιος διαμένει σε άλλη χώρα για περισσότερους από έξι μήνες. Έτσι, αν κάποιος αποσκοπεί σε μακρά παραμονή, θα πρέπει να ενημερώσει την εταιρεία. Τι επιλογές έχει;
Ενεργό συμβόλαιο
Όπως εξηγούν έμπειροι ασφαλιστικοί σύμβουλοι, στην περίπτωση που ο υποψήφιος για αλλαγή χώρας κατοικίας έχει ήδη ενεργό συμβόλαιο υγείας, θα μπορέσει να το διατηρήσει με κάποιες ωστόσο τροποποιήσεις. Κατά τη συνήθη πολιτική, η εταιρεία θα εξακολουθήσει να παρέχει τις ίδιες καλύψεις με την αποζημίωση ωστόσο να δίδεται συνήθως απολογιστικά -με απαιτούμενη μετάφραση και επικύρωση από προξενείο των παραστατικών- και θα ορίσει ένα επασφάλιστρο της τάξεως του 10%.
Οι ενδιαφερόμενοι, βέβαια, πρέπει να γνωρίζουν πως ενδεχομένως η χώρα προορισμού να διαδραματίσει κάποιο ρόλο καθώς και ότι η εταιρεία θα ζητήσει το ετησίως ανανεούμενο συμβόλαιό του να μετατραπεί σε ισόβιο. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει ότι το πιθανότερο θα ζητηθεί από τον ασφαλισμένο έλεγχος ασφαλισιμότητας, δηλαδή το ερωτηματολόγιο υγείας.
Νέα ασφάλιση
Για όποιον δεν διαθέτει κάποιο συμβόλαιο υγείας αλλά επιθυμεί να ασφαλιστεί για το νέο του ξεκίνημα, μια επιλογή αποτελούν τα προγράμματα διεθνούς ασφάλισης υγείας που προσφέρονται από διεθνείς εταιρείες και τα οποία προβλέπουν την περίθαλψη και νοσηλεία με πλήθος παροχών αναφορικά με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (εξωνοσοκομειακή κάλυψη, διαγνωστικές εξετάσεις, επισκέψεις σε ιδιωτικούς ιατρούς), τη δευτεροβάθμια (νοσοκομειακή κάλυψη) και την τριτοβάθμια (έξοδα μετά το εξιτήριο, νοσηλεία κατ οίκον κ.α.).
Πρέπει να σημειωθεί πως τα ασφάλιστρα συνήθως είναι υπερπολλαπλάσια των εγχώριων ασφαλιστικών προγραμμάτων και θα διαμορφωθούν επί τη βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων όπως η ηλικία του ασφαλισμένου ή των ασφαλισμένων, ο αριθμός των μελών που εντάσσονται στο ασφαλιστήριο και η γεωγραφική κάλυψη που υπάρχει στο εκάστοτε συμβόλαιο, καθώς σε οι διαφορές στις δαπάνες υγείας ανά χώρα είναι μεγάλες.
Μια μέση «λύση»
Μια τρίτη μεσοβέζικη εντούτοις λύση αποτελεί η ταξιδιωτική ασφάλιση ετήσιας διάρκειας που καλύπτει κανονικά ανεξαρτήτως της χώρας μετεγκατάστασης. Επιλέγεται συνήθως από άτομα που ταξιδεύουν συχνά, όπως προειδοποιούν οι ασφαλιστική σύμβουλοι ωστόσο, συνοδεύεται από σημαντικούς περιορισμούς (χρόνος διαμονής, χώρα κ.α.) ενώ δεν αποτελεί μια εξασφάλιση διαρκείας καθώς καλύπτει κυρίως ατυχήματα και απρόοπτες ασθένειες.
Διαβάστε επίσης:
Τέσσερα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε μια ασφάλιση υγείας
Η επίμαχη διάταξη που αποκαλύπτει το «ταβάνι» στα ασφάλιστρα
Επαναφορά σε ισχύ ασφαλιστηρίου συμβολαίου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε