Με «νύχια και με δόντια» κρατούν ενεργά τα ισόβια συμβόλαια υγείας τους παλαιοί ασφαλισμένοι καθώς οι ασφαλιστικές εταιρίες τους ασκούν πιέσεις για τα μετατρέψουν σε ετήσια ανανεούμενα. Οι διαφορές είναι μεγάλες. Για παράδειγμα τα ισόβια συμβόλαια κάλυπταν εξ ολοκλήρου τα έξοδα του τοκετού ενώ τα ανανεούμενα παρέχουν ένα επίδομα τοκετού ύψους 300 έως 600 ευρώ.

Επίσης τα ανανεούμενα συμβόλαια έχουν περισσότερες εξαιρέσεις στις καλύψεις ενώ κάθε χρόνο η ασφαλιστική εταιρεία έχει δικαίωμα τροποποίησης των όρων ασφάλισης αφού ενημερώσει βεβαίως τον ασφαλισμένο. Από την άλλη πλευρά τα ετήσια συμβόλαια στοιχίζουν φθηνότερα και πολλοί ασφαλισμένοι τα προτιμούν.

Αν οι ασφαλισμένοι επιμείνουν να διατηρήσουν τα παλαιά συμβόλαιά τους, κάτι που δε συμφέρει την εταιρία καθώς καλείται να πληρώνει μεγαλύτερες αποζημιώσεις, θα αντιμετωπίσουν εξουθενωτική αύξηση των ασφαλίστρων.

Ένας ασφαλισμένος, για παράδειγμα, μπορεί να φτάσει να πληρώνει για το ισόβιο συμβόλαιο υγείας 3000 ευρώ ετησίως. Με την φετινή αύξηση των ασφαλίστρων κατά 7% καλείται να πληρώσει 3200 ευρώ. Ο εν λόγω ασφαλισμένος λοιπόν φτάνει στα όριά του και αναγκάζεται να μετατρέψει το συμβόλαιο σε ετήσιο ανανεούμενο με αποτέλεσμα τα ασφάλιστρά να «πέσουν» στα 1800 ευρώ το χρόνο.

Ο εν λόγω ασφαλισμένος κάθε χρόνο που θα ανανεώνεται στο συμβόλαιό του πρέπει να προσέξει τα εξής:

1. Να διατηρούνται αμείωτες οι παροχές και το ύψος της αποζημίωσης.

2. Να μην πληθαίνουν οι εξαιρέσεις στις καλύψεις

3. Να μην αυξάνονται πολύ τα ασφάλιστρα

Ενημερωθείτε για τις δικλίδες ασφαλείας που μπορείτε να πετύχετε. Για παράδειγμα υπάρχουν συμβόλαια υγείας που προσφέρουν με μία μικρή έξτρα επιβάρυνση, την δυνατότητα να μην αλλάξουν οι όροι του συμβολαίου επί τα χείρω. Δηλαδή με αυτό το δίκτυ προστασίας δε γλιτώνει ο ασφαλισμένος την αύξηση του ασφαλίστρου, προστατεύει όμως από την υποβάθμιση τις παροχές του συμβολαίου.