Στο έλεος της φύσης εξακολουθούν να βρίσκονται οι περιουσίες των Ελλήνων, με την συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων ή των πυρκαγιών να αυξάνεται το τελευταίο διάστημα, σε αντίθεση με την ασφαλιστική συνείδηση, η οποία συνεχίζει να κινείται σε χαμηλά – για την Ευρώπη και όχι μόνον – επίπεδα.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που παρουσίασε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), στην δασική πυρκαγιά στην Κορινθία και την Δυτική Αττική την περίοδο 19 – 22 Μαΐου 2021 δηλώθηκαν περί τις 373 ζημιές περιουσίας, με μόλις 20 εξ αυτών να καλύπτονται από κάποιο ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Κοινώς, το ποσοστό των ασφαλισμένων κτηρίων «άγγιξε» το 5,4%. «Στην περίπτωση της ασφάλισης περιουσίας είθισται να ισχύουν δύο μύθοι: Ο πρώτος έχει να κάνει με την λογική ‘το κακό δεν θα γίνει σε μένα’ και ο δεύτερος σχετίζεται με το κόστος», σχολιάζουν στο ygeiamou πηγές της αγοράς.
Κι, όμως, όπως τόνιζε και η ΕΑΕΕ σε σχετική εκστρατεία ενημέρωσης, ο κίνδυνος είναι μέσα στη ζωή μας, μπορεί να μας χτυπήσει την πόρτα εκεί που δεν το περιμένουμε. Για παράδειγμα οι φυσικές καταστροφές είναι πλέον συχνότερες και σφοδρότερες. Από το 1993 έχουν συμβεί 43 σοβαρά περιστατικά, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες και, βέβαια, σεσμοί. Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι μία από τις έξι πιο σεισμογενείς χώρες στον κόσμο. Υπό αυτό το πρίσμα, πρέπει όλοι να είμαστε προετοιμασμένοι για τα απρόοπτα της ζωής. Για να μην καταστραφούμε οικονομικά από μία ατυχία, για να νοιώθουμε ξένοιαστοι και σίγουροι για το μέλλον. «Εάν, για παράδειγμα, όλα τα σπίτια που κάηκαν στις επίμαχες περιοχές ήταν ασφαλισμένα, τότε σήμερα όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα σχεδίαζαν το αύριο. Θα είχαν καλέσει εργολάβους, συνεργεία που σημαίνει ότι μία πολύ μεγάλη δραστηριότητα θα λάμβανε χώρα τους επόμενους μήνες, άρα, το κράτος θα είχε έσοδα από τον ΦΠΑ των υλικών, όλων των εργασιών κ.ο.κ. Παράλληλα, θα σήμαινε μία πιο γρήγορη αποκατάσταση της περιοχής», εξηγούν οι ίδιες πηγές.
Όσον αφορά στο κόστος, τα επίμαχα συμβόλαιο μπορούν να αποκτηθούν έναντι ενός μικρού ασφαλίστρου που κατά μέσο όρο ξεκινά από το ένα ευρώ. «Με μόλις ένα ευρώ, λοιπόν, μπορεί κάποιος να ασφαλίσει την περιουσία του, αποκτώντας έναν ισχυρό σύμμαχο, σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη», συμπληρώνουν οι παραπάνω πηγές, υπενθυμίζοντας πως η ασφαλιστική αγορά ζητά να γίνει πράξη η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην ασφάλιση περιουσίας, όπως, επίσης και την φοροαπαλλαγή ασφαλίστρων και την υποχρεωτική ασφάλιση κατοικίας έναντι πυρός και σεισμού.
Διαβάστε επίσης
Μα γιατί να κάνω ιδιωτική ασφάλιση; Υπάρχουν πολλοί λόγοι – Ενημερωθείτε
Κύηση και Τοκετός: Πώς καλύπτει τα έξοδα η ασφάλιση υγείας
Ασφάλιση Υγείας: Έξι ερωτήσεις – κλειδιά που πρέπει να κάνουμε στον ασφαλιστή