«Φτερά» έχουν κάνει πολλές ασφαλιστικές αποζημιώσεις, οι δικαιούχοι των οποίων «πιάστηκαν» να χρωστούν στην εφορία και, άρα, έπρεπε να καλύψουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους με το ποσό που έλαβαν για μία ασθένεια ή ένα ατύχημα.
Πιο αναλυτικά, δεδομένου ότι προς ώρας δεν έχει ψηφιστεί κάποια νομοθετική ρύθμιση που να χαρακτηρίζει ως ακατάσχετες τις επίμαχες αποζημιώσεις, οι φορολογικές αρχές έχουν το δικαίωμα να εκλάβουν ως «απαιτήσεις εις χείρας τρίτων» τα ποσά που εισπράττουν οι ασφαλισμένοι και να προχωρήσουν σε κατάσχεση. Ερωτηθείς σχετικά από τον βουλευτή ΝΔ του Νότιου Τομέα Αθηνών, κ. Βασίλη – Πέτρο Σπανάκη, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταικούρας, εμφανίστηκε μάλλον θετικός στο ενδεχόμενο ίσης μεταχείρισης των ασφαλιστικών αποζημιώσεων με αυτές που δίνονται από το κράτος, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως εξετάζονται όλες οι προτάσεις για αλλαγές και βελτιώσεις στη φορολογική πολιτική. «Οι τελικές αποφάσεις για όποιες μεταβολές στη φορολογική πολιτική λαμβάνονται με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ομαλή δημοσιονομική πορεία της χώρας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Σπανάκης είχε ζητήσει το ακατάσχετο να ισχύει σε αποζημιώσεις, οι οποίες αφορούν σε ειδικές και εξαιρετικές περιπτώσεις. «Σήμερα, στις περιπτώσεις που ένας ασφαλιζόμενος σε ασφαλιστική εταιρία έχει οφειλές προς το Δημόσιο ή τον ΕΦΚΑ, τότε η πάσης φύσεως αποζημίωση που καταβάλλεται από την ασφαλιστική εταιρία προς τον ασφαλιζόμενο δεσμεύεται. Στις αποζημιώσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται και αυτές που αφορούν ειδικές και εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως θέματα υγείας, ατυχημάτων, σοβαρές ολικές ή μερικές ζημιές κατοικίας, ζημιές από φυσικές καταστροφές κ.ά. Θα ήταν, λοιπόν, δίκαιο για περιπτώσεις που αφορούν θέματα υγείας, σοβαρές καταστροφές περιουσίας, όπως, για παράδειγμα, από σεισμό, πυρκαγιά ή πλημμύρα και αποζημιώσεις θυμάτων, η αντίστοιχη αποζημίωση που καταβάλλεται στον πραγματικό δικαιούχο/ασφαλιζόμενο να είναι ακατάσχετη. Κάτι που πολύ σωστά έχει νομοθετηθεί πρόσφατα για όλες τις ειδικές αποζημιώσεις, τόσο αυτές που αφορούν τις συνέπειες της πανδημίας Covid-19, όσο και αυτές για όσους επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφές εξαιτίας ακραίων καιρικών συνθηκών ή σεισμών», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ερώτησή του και συνέχιζε: «Επειδή το ζήτημα είναι πρωτίστως κοινωνικό και ηθικό και επειδή η ιδιωτική ασφάλιση συμβάλλει, μεταξύ άλλων και στην αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων και όλων των δημόσιων δομών υγείας που το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στα όριά τους ερωτώνται οι κ. κ. υπουργοί εάν προτίθενται να προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι αποζημιώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών προς τους πραγματικούς δικαιούχους για ειδικές περιπτώσεις να είναι ακατάσχετες και αδέσμευτες».
«Για επίδειξη πρόνοιας και κοινωνικής ευαισθησίας από πλευράς της πολιτείας απέναντι στους ασφαλισμένους» κάνει λόγο από την πλευρά της, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), δεδομένου ότι το ακατάσχετο των ασφαλιστικών αποζημιώσεων αποτελεί πάγιο αίτημα της αγοράς, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει εισακουστεί.
Διαβάστε επίσης
Φυσικές καταστροφές: Κίνητρα για την ασφάλιση και προστασία της περιουσίας
Ασφαλιστική αποζημίωση: Πότε ελλοχεύει ο κίνδυνος δέσμευσης από το κράτος