Αντιμέτωποι με μία δυσάρεστη έκπληξη έχουν βρεθεί πολλοί ασφαλισμένοι που ενώ έλαβαν την αποζημίωση που δικαιούνταν από την ασφαλιστική τους εταιρία εντούτοις αυτή δεσμεύτηκε από το κράτος λόγω… χρεών.

«Πρόκειται για ένα ζήτημα που η ασφαλιστική αγορά έχει θίξει πολλάκις, ζητώντας από όλα τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει διαχρονικά να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση», εξηγεί στο ygeiamou υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης εταιρίας, τονίζοντας πως πολλές εφορίες θεωρούν ως «απαιτήσεις εις χείρας τρίτων» τα ποσά των αποζημιώσεων που εισπράττουν οι ασφαλισμένοι και προχωρούν σε κατασχέσεις, προκειμένου να καλύψουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές αυτών. «Σε αντίθεση με τις αποζημιώσεις που έλαβαν, για παράδειγμα, όσοι επλήγησαν από τον κυκλώνα Ιανό, με την ενίσχυση να ορίζεται αφορολόγητη, αλλά και ακατάσχετη, οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις μπορούν να δεσμευθούν, εμποδίζοντας τους ασφαλισμένους να κάνουν μία καινούργια αρχή», προσθέτει το ίδιο στέλεχος, ξεκαθαρίζοντας πως τα χέρια των ασφαλισμένων είναι δεμένα, δεδομένου ότι τα επίμαχα ποσά περνούν απαραίτητα από την εφορία.

Το θέμα επανέφερε στο προσκήνιο με ερώτησή του ο βουλευτής ΝΔ του Νότιου Τομέα Αθηνών, κ. Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης, ζητώντας από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Δικαιοσύνης να είναι ακατάσχετες οι αποζημιώσεις των ασφαλιστικών εταιριών και δη, αυτές που αφορούν σε ειδικές και εξαιρετικές περιπτώσεις. «Σήμερα, στις περιπτώσεις που ένας ασφαλιζόμενος σε ασφαλιστική εταιρία έχει οφειλές προς το Δημόσιο ή τον ΕΦΚΑ, τότε η πάσης φύσεως αποζημίωση που καταβάλλεται από την ασφαλιστική εταιρία προς τον ασφαλιζόμενο δεσμεύεται. Στις αποζημιώσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται και αυτές που αφορούν ειδικές και εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως θέματα υγείας, ατυχημάτων, σοβαρές ολικές ή μερικές ζημιές κατοικίας, ζημιές από φυσικές καταστροφές κ.ά. Θα ήταν, λοιπόν, δίκαιο για περιπτώσεις που αφορούν θέματα υγείας, σοβαρές καταστροφές περιουσίας, όπως, για παράδειγμα, από σεισμό, πυρκαγιά ή πλημμύρα και αποζημιώσεις θυμάτων, η αντίστοιχη αποζημίωση που καταβάλλεται στον πραγματικό δικαιούχο/ασφαλιζόμενο να είναι ακατάσχετη. Κάτι που πολύ σωστά έχει νομοθετηθεί πρόσφατα για όλες τις ειδικές αποζημιώσεις, τόσο αυτές που αφορούν τις συνέπειες της πανδημίας Covid-19, όσο και αυτές για όσους επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφές εξαιτίας ακραίων καιρικών συνθηκών ή σεισμών», τονίζεται στην ερώτηση που κατέθεσε και προστίθεται: «Επειδή το ζήτημα είναι πρωτίστως κοινωνικό και ηθικό και επειδή η ιδιωτική ασφάλιση συμβάλλει, μεταξύ άλλων, και στην αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων και όλων των δημόσιων δομών υγείας που το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στα όριά τους ερωτώνται οι κ. κ. υπουργοί εάν προτίθενται να προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι αποζημιώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών προς τους πραγματικούς δικαιούχους για ειδικές περιπτώσεις να είναι ακατάσχετες και αδέσμευτες».

Διαβάστε επίσης

Αποζημίωση μετά από ατύχημα: Το ξέρατε ότι εξαρτάται από το «καλό» σας χέρι;