Το υπουργείο Οικονομικών θέτει σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση σχέδιο νόμου για την κρατική αρωγή, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο καθεστώς αποζημιώσεων των επιχειρήσεων που πλήττονται από φυσικές καταστροφές και ένα πλαίσιο συντονισμού των διαδικασιών αποκατάστασης και ενίσχυσης των πληττόμενων περιοχών, με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη στήριξη σε όσες και όσους έχουν ανάγκη.

Σε διαβούλευση έως τις αρχές Μαρτίου θέτει η κυβέρνηση νομοσχέδιο για τις φυσικές καταστροφές, στο οποίο, όπως είχε υπογραμμίσει και το ygeiamou  περιλαμβάνονται κίνητρα και για την ιδιωτική ασφάλιση.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, η κλιματική αλλαγή εκδηλώνεται πλέον με συχνότερα και βιαιότερα φυσικά φαινόμενα, τα οποία προκαλούν εκτεταμένες καταστροφές σε διάφορες περιοχές της χώρας. Τα νέα δεδομένα δημιουργούν και νέες ανάγκες, με πιο επιτακτική αυτή της έγκαιρης υποστήριξης των πληγέντων. «Το υπουργείο Οικονομικών, ανταποκρινόμενο σε αυτές τις προκλήσεις, έχοντας αναλύσει το υφιστάμενο καθεστώς και εντοπίζοντας τις αδυναμίες του, επεξεργάστηκε και θέτει σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση σχέδιο νόμου για την κρατική αρωγή, το οποίο δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο καθεστώς αποζημιώσεων των επιχειρήσεων που πλήττονται από φυσικές καταστροφές και ένα πλαίσιο συντονισμού των διαδικασιών αποκατάστασης και ενίσχυσης των πληττόμενων περιοχών, με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη στήριξη σε όσες και όσους έχουν ανάγκη», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην ιδιωτική ασφάλιση, στο άρθρο πέντε παρέχονται κίνητρα, μέσω σχετικής διάταξης που προβλέπει τη δυνατότητα οι πληγείσες επιχειρήσεις να λαμβάνουν επιχορήγηση επιπλέον της αποζημίωσης που προβλέπεται από την ιδιωτική τους ασφάλιση. Όπως προκύπτει από την αιτιολογική έκθεση, «με το επίμαχο άρθρο ρυθμίζονται αυτοτελώς τα θέματα επιχορήγησης επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Με στόχευση την κινητροδότηση της ιδιωτικής ασφάλισης, ρυθμίζεται ότι οι ασφαλισμένες επιχειρήσεις μπορούν να λαμβάνουν επιχορήγηση επιπλέον της αποζημίωσης για το ποσό της ζημίας, το οποίο δεν καλύπτεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Περαιτέρω, προς αποτροπή της καταβολής επιχορήγησης για ποσό καλυπτόμενο από την ιδιωτική ασφάλιση με πρόκληση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, ορίζεται ότι, για την εφαρμογή των διατάξεων της επιχορήγησης, απαιτείται η προηγούμενη ολοκλήρωση της διαδικασίας προσδιορισμού του ποσού της ζημιάς που καλύπτεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο».

Σύμφωνα με πηγές της ασφαλιστικής αγοράς, παρά το γεγονός ότι τα κίνητρα θα αφορούν – τουλάχιστον σε πρώτη φάση – τις επιχειρήσεις, πρόκειται για μία άκρως θετική εξέλιξη. Άλλωστε, όπως αποσαφηνίζεται στο σχετικό νομοσχέδιο, πέραν των πληττόμενων από μία ειδική συνθήκη επηρεάζεται και το σύνολο της κοινωνίας, με πολυεπίπεδο τρόπο, ιδίως λόγω του γεγονότος ότι η αξιολογούμενη ρύθμιση συνιστά μέσο για την ενίσχυση της ικανότητας του διοικητικού μηχανισμού να ανταποκριθεί άμεσα, με ταχύτητα και με τρόπο συνεκτικό και συντονισμένο, στην ενίσχυση πληττόμενων λόγω έκτακτης συνθήκης από φυσική καταστροφή και συνεπώς, στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Υπενθυμίζεται πως πάγιο αίτημα των εκπροσώπων του ασφαλιστικού κλάδου ήταν η όποια κινητροδότηση για την ασφάλιση περιουσίας έναντι φυσικών καταστροφών να καλύπτει όλους τους ασφαλισμένους, μιας και, όπως είθισται να αναφέρουν, «η φύση δεν κάνει διακρίσεις».

Διαβάστε επίσης 

Φυσικές Καταστροφές: Ένα βήμα πιο κοντά στην ασφάλιση και προστασία της περιουσίας

Ασφάλιση – Φυσικές καταστροφές: Οι καλύψεις που «οχυρώνουν» τους κόπους σας

Φυσικές καταστροφές: Η κίνηση – κλειδί για την προστασία της περιουσίας μας