Αποταμιευτική συνείδηση αποκτούν ολοένα και περισσότεροι γονείς, οι οποίοι αποφασίζουν – υπό το βάρος της αβεβαιότητας που δημιουργούν οι συνθήκες της υγειονομικής κρίσης – να δημιουργήσουν έναν κουμπαρά για τα παιδιά τους. Δεδομένου δε, ότι οι τραπεζικές καταθέσεις τελούν σε καθεστώς μηδενικών επιτοκίων, το ενδιαφέρον τους στρέφεται γύρω από τα ασφαλιστικά προγράμματα αποταμίευσης.
Σύμφωνα με πηγές της ασφαλιστικής αγοράς, η προσοχή των γονέων πρέπει να εστιαστεί στα όσα δεν προσφέρουν τα επίμαχα προγράμματα, ήτοι:
1ον) Τον τελευταίο κυρίως χρόνο οι εταιρίες αποφάσισαν να στραφούν σε προγράμματα, τα οποία επενδύουν σε αμοιβαία κεφάλαια. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σε αντίθεση με τα παραδοσιακά προιόντα δεν υπάρχει εγγυημένη απόδοση, ενώ και οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές. Σε κάθε περίπτωση, ο ασφαλισμένος έχει την δυνατότητα επιλογής της επενδυτικής του στρατηγικής, επιλέγοντας τον συνδυασμό των αμοιβαίων κεφαλαίων που επιθυμεί να απαρτίζουν το ασφαλιστικό επενδυτικό του πρόγραμμα με βάση το δικό του προφίλ ρίσκου.
2ον) Ανάλογα με το πρόγραμμα που θα επιλεγεί υφίστανται περιορισμοί στον χρονικό ορίζοντα που μπορεί κάποιος να προχωρήσει σε εξαγορά. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι κάπως πιο περίπλοκη, δεδομένου ότι τα ασφάλιστρα επενδύονται συνήθως σε αμοιβαία κεφάλαια, άρα το ποσό που θα λάβει ο ασφαλισμένος δεν εξαρτάται από τα ασφάλιστρα που έδωσε, αλλά από την αξία των μεριδίων που έχει εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή στον Λογαριασμό Επένδυσης Ασφαλισμένου (Λ.Ε.Α). Οι παράμετροι που πρέπει να σκεφτεί κάποιος πριν «σπάσει» ένα επενδυτικό αποταμιευτικό πρόγραμμα είναι α) το σημείο που βρίσκεται το επίμαχο διάστημα η αποτίμηση των επενδύσεών του και β) τα πέναλτι μιας και τα περισσότερα μέχρι και μία 10ετία έχουν σημαντικές ποινές εξαγοράς.
3ον) Εάν ο ασφαλισμένος επιθυμεί να καλύψει οποιαδήποτε ανάγκη που αφορά στην υγεία, τότε θα χρειαστεί να αποκτήσει άλλο ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Κι αυτό γιατί, δεν προσφέρεται η δυνατότητα συνδυασμού με συμπληρωματικές καλύψεις υγείας. Τουναντίον, μπορεί να προσθέσει προαιρετικά καλύψεις, όπως απώλειας Ζωής από ατύχημα, όπου, όπως προκύπτει από τρέχον πρόγραμμα μεγάλης ασφαλιστικής εταιρίας, καταβάλλεται στους δικαιούχους που έχουν οριστεί το ασφαλισμένο κεφάλαιο έως το ποσό των 100.000 ευρώ, μόνιμης μερικής/ολικής ανικανότητας για εργασία σε διάστημα έως και 360 ημερών από την ημερομηνία συμβάντος του ατυχήματος και προστασίας λόγω απώλειας ζωής του αντισυμβαλλόμενου (σ.σ. η εταιρία αναλαμβάνει την καταβολή των τακτικών/περιοδικών ασφαλίστρων του συμβολαίου, με ανώτατο όριο ετησίων ασφαλίστρων τις 2.000 ευρώ και προκαθορισμένο χρονικό διάστημα).
Διαβάστε επίσης
Unit linked: Γιατί απογειώθηκαν τα επενδυτικά προγράμματα εν μέσω πανδημίας
Αποταμιευτικό πρόγραμμα: Σε τι διαφέρει από τις τραπεζικές καταθέσεις και 3 λόγοι που συμφέρει