Με το… δεξί φαίνεται πως μπήκε το 2021 για τις ασφαλίσεις ζωής, με την παραγωγή του Ιανουαρίου, τόσο για τα κλασικά, όσο και για τα προγράμματα συνδεδεμένα με επενδύσεις, να καταγράφουν διψήφια αύξηση.

Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), οι κλασικές ασφάλειες ζωής ενισχύθηκαν κατά 17,5% τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους, ενώ εντυπωσιακή ήταν η πορεία των αποκαλούμενων και unit linked προγραμμάτων, με αύξηση 65,2%. Παράγοντες της αγοράς συνδέουν το επίμαχο ρεκόρ με τις καταθέσεις που, επίσης, «αυγάτισαν» κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επιτρέποντας στις ασφαλιστικές εταιρίες – εκμεταλλευόμενες το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων – να ενισχύσουν το πελατολόγιό τους. Αξίζει να αναφερθεί ότι από την αρχή του 2020 οι καταθέσεις στις τράπεζες έχουν αυξηθεί κατά 19,9 δισ. ευρώ και κατά 17,9 δισ. ευρώ από την έναρξη της πανδημικής κρίσης τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα, το σύνολο των καταθέσεων ανήλθε στο τέλος του 2020 στα 163 δισ. ευρώ έναντι 143,1 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019, εκ των οποίων τα 126,3 δισ. ευρώ αφορούν σε καταθέσεις των νοικοκυριών, ενώ στα 36,7 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι καταθέσεις των επιχειρήσεων.

H διαφορά μεταξύ των ασφαλιστικών προϊόντων κλασικού τύπου και των unit linked έγκειται στο γεγονός ότι τα πρώτα εγγυώνται συγκεκριμένη απόδοση στη λήξη της σύμβασης. Στον αντίποδα, στην περίπτωση των δεύτερων για την επένδυση των ασφαλίστρων μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε παραδοσιακά αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία απευθύνονται στο ευρύ επενδυτικό κοινό, είτε αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία δημιουργούνται από την ασφαλιστική εταιρία αποκλειστικά για τους ασφαλισμένους που έχουν στην κατοχή τους ασφαλιστήριο συμβόλαιο συνδεδεμένο με επενδύσεις. Κατά βάση, τα αμοιβαία κεφάλαια που προσφέρονται έχουν προφίλ μεσαίου κινδύνου και εξασφαλίζουν ευρεία διασπορά σε πολλές κατηγορίες, ενώ η επένδυση σε βάθος χρόνου διασφαλίζει τα χρήματα από τις διακυμάνσεις των αγορών. «Οι ασφαλισμένοι καλό θα είναι να γνωρίζουν εκ των προτέρων το ποσοστό του καθαρού ασφαλίστρου που θα επενδύεται, ειδικά τα πρώτα έτη της ασφάλισης», σχολιάζουν στο ygeiamou πηγές της αγοράς. Ενδεικτικά, όπως προκύπτει από τρέχον πρόγραμμα εταιρίας, ξεκινά με 50% για τον πρώτο χρόνο, για να ανέβει στο 70% τον επόμενο χρόνο και να φτάσει στο 100% από τον τέταρτο χρόνο και μετά.

Όσον αφορά στις ποινές που εφαρμόζονται σε περίπτωση πρόωρης εξαγοράς, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως η διαδικασία εξαγοράς είναι κάπως πιο περίπλοκη στα συγκεκριμένου τύπου συμβόλαια. Κι αυτό γιατί, τα ασφάλιστρα επενδύονται σε αμοιβαία κεφάλαια, άρα το ποσό που θα λάβει ο ασφαλισμένος δεν εξαρτάται από τα ασφάλιστρα που έδωσε, αλλά από την αξία των μεριδίων που έχει εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή στον Λογαριασμό Επένδυσης Ασφαλισμένου (Λ.Ε.Α).

Διαβάστε επίσης

Ασφάλιστρα: Πώς υπολογίζονται – Γιατί αυξάνονται έως και 12%

Παραπανίσια κιλά: Μπορούν να γίνουν εμπόδιο στην ασφάλιση υγείας;

Ιδιωτική ασφάλιση: Όλα τα πακέτα που αφορούν τις γυναίκες