Πήρατε την απόφαση να αγοράσετε ένα πρόγραμμα υγείας, αλλά δεν ξέρετε ποιο να επιλέξετε; Το ygeiamou, με τη βοήθεια του ασφαλιστικού συμβούλου, κ. Φώτη Παπαποστόλου, απαντά σε πέντε βασικές ερωτήσεις, με τις οποίες έρχεται κάποιος αντιμέτωπος όταν είναι να επιλέξει. Ειδικότερα:

Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να αγοράσω ένα συμβόλαιο υγείας; Όσο νωρίτερα επιλέξετε να ασφαλίσετε την υγεία σας τόσο καλύτερα, καθώς με την πάροδο των χρόνων τα προβλήματα υγείας χτυπούν συχνότερα την πόρτα μας. Σε περίπτωση που θελήσετε να ασφαλιστείτε σε μεγάλη ηλικία, ίσως αυτό να μην μπορεί να γίνει ή να γίνει με όρους που δεν σας ικανοποιούν απόλυτα.

Σε ποια νοσοκομεία και σε ποιες περιπτώσεις θα με καλύπτει το ασφαλιστήριο;  Κάθε πρόγραμμα υγείας προβλέπει σε ποια νοσοκομεία ενεργοποιούνται οι καλύψεις που σου παρέχει. Υπάρχουν προγράμματα που προβλέπουν ελεύθερη επιλογή νοσοκομείου – ιδιωτικού ή δημόσιου – συνεργαζόμενα νοσοκομεία, συγκεκριμένο νοσοκομείο, ενώ υπάρχει περίπτωση να προβλέπεται διαφορετικά για προγραμματισμένη εισαγωγή σε νοσοκομείο ή για έκτακτο περιστατικό.

Τι προβλέπεται εάν νοσηλευθώ σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο, αλλά για οποιοδήποτε λόγο δεν χρησιμοποιήσω το ασφαλιστήριό μου;  Στα δημόσια νοσοκομεία τα έξοδα είναι ελάχιστα, σε σχέση με τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Συνεπώς, εάν κάποιος νοσηλευθεί σε δημόσιο νοσοκομείο και δεν χρησιμοποιήσει το ασφαλιστήριό του, τότε τα περισσότερα προγράμματα υγείας προβλέπουν κάποιο bonus, κάποια επιστροφή εξόδων, ανάλογα με την εγχείριση ή το είδος της νοσηλείας. Το ίδιο μπορεί να ισχύει εάν κάποιος νοσηλευθεί και σε ιδιωτικό νοσοκομείο, αλλά τα έξοδα καλυφθούν από άλλους (π.χ. από ένα ομαδικό ασφαλιστήριο που έχει στην εργασία του ο ασφαλισμένος).

Τι σημαίνει ασφαλισμένο κεφάλαιο και ποιο είναι το ανώτατο ποσό που με καλύπτει η εταιρεία; Είναι το ίδιο σε όλες τις καλύψεις;  
Ασφαλισμένο κεφάλαιο είναι το ανώτατο ποσό, το οποίο μπορεί να καταβάλει η ασφαλιστική εταιρεία σε περίπτωση ζημιάς. Το ποσό αυτό συνήθως διαφέρει από κάλυψη σε κάλυψη μέσα στο ίδιο ασφαλιστήριο. Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις που τα ανώτατα αυτά ποσά ισχύουν ανά ζημιά (δηλαδή, κάθε φορά που θα χρησιμοποιήσετε το ασφαλιστήριό σας) και άλλες περιπτώσεις που ισχύουν για κάθε έτος ασφάλισης. Τέλος, δεν είναι υποχρεωτικό όλες οι καλύψεις να συνοδεύονται από ασφαλισμένα κεφάλαια, γιατί η παροχή μπορεί να είναι ποσοτική ή σε είδος. Για παράδειγμα, «10 δωρεάν επισκέψεις τον χρόνο σε γιατρούς συνεργαζόμενους με την ασφαλιστική εταιρία».

Ισχύει το ασφαλιστήριο και στο εξωτερικό και εάν ναι με ποιους όρους και για ποια κεφάλαια;  
Τα περισσότερα ασφαλιστήρια υγείας ισχύουν για νοσηλεία και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εκτός, βέβαια, από όσα προβλέπουν κάλυψη μόνον σε συγκεκριμένο νοσοκομείο στην Ελλάδα. Συνήθως, όμως, υπάρχουν διαφορετικοί όροι, διαφορετικές προϋποθέσεις και διαφορετικά ασφαλιζόμενα κεφάλαια για τις περιπτώσεις νοσηλείας στο εξωτερικό. Διαφοροποίηση, επίσης, μπορεί να υπάρχει ανάλογα με την χώρα νοσηλείας ή στο θέμα των απαλλαγών.

Διαβάστε επίσης 

Ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας: Οι απαραίτητες καλύψεις – Τέσσερα SOS σημεία

Υπέρογκες αυξήσεις στο συμβόλαιο υγείας; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε