Αντιμέτωποι με μία νέα κρίση, η οποία, μολονότι δεν έχει τις ρίζες της στην οικονομία, εντούτοις επηρεάζει το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, βρίσκονται οι Έλληνες. Έχοντας ήδη περάσει μία 10ετή δοκιμασία, στη διάρκεια της οποίας είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται – ακόμη και στο μισό, σε αρκετές περιπτώσεις – πλέον καλούνται να διαχειριστούν και τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Μπροστά στην οικονομική αβεβαιότητα, που προκαλεί η παρούσα κατάσταση, είναι πιθανό να εξετάζονται πολλές λύσεις. Όπως, για παράδειγμα, το «κόψιμο» ενός συμβολαίου υγείας, σε περίπτωση, που τα περιθώρια στενέψουν. Όπως, ωστόσο, σπεύδουν να τονίσουν στο ygeiamou.gr παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, μία τέτοια κίνηση πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί καθώς:

Χάνετε την «ασφαλισιμότητά» σας: Όταν αγοράζετε ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα υπάρχουν κάποιες αναμονές κάλυψης. Για παράδειγμα, οι γυναικολογικές επεμβάσεις (λαπαροσκοπικές, ερευνητικές κ.ά.) έχουν στις περισσότερες εταιρείες 12 μήνες αναμονή. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, εάν χρειαστεί να πραγματοποιήσετε μία τέτοια επέμβαση τους πρώτους έξι, επτά ή οκτώ μήνες, που έχετε ασφαλιστεί, δεν θα έχετε κάλυψη. Αυτή, ουσιαστικά, αρχίζει να «τρέχει» μετά την πάροδο του 12μήνου. Στην περίπτωση, που επιλέξετε να «κόψετε» το συμβόλαιο, το κοντέρ μηδενίζεται και, έτσι, οι χρονικές αναμονές υπολογίζονται από την αρχή. Αξίζει να αναφερθεί πως αυτό ισχύει, τόσο στα ισόβια, όσο και στα ετήσια προγράμματα, με τις επίμαχες αναμονές να εξαιρούνται της ανανέωσης κάθε χρόνο.

«Ρισκάρετε» να μείνετε ανασφάλιστοι: Εάν έχετε ιατρικό ιστορικό, βρίσκεστε, για παράδειγμα, εν μέσω θεραπειών, ενδέχεται στο μέλλον να κάνετε χειρουργείο, διαγνωσθήκατε με κάποια ασθένεια κ.ο.κ., τότε, εάν «κόψετε» το συμβόλαιό σας ρισκάρετε να μείνετε ανασφάλιστοι. Κι αυτό γιατί, οι εταιρείες είτε θα αρνηθούν να σας παράσχουν ασφάλιση, είτε θα σας βάλουν εξαίρεση είτε, τέλος, θα θέσουν πολύ μεγάλες χρονικές αναμονές.

Ποιες είναι οι εναλλακτικές σας
1) Επιλέξτε πρόγραμμα χαμηλότερου κόστους: Έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ένα πιο οικονομικό πρόγραμμα, έτσι ώστε, όταν επανέλθετε στην πρότερη οικονομική σας κατάσταση, να επιστρέψετε και στο παλαιό πρόγραμμα. Η διαδοχικότητα μπορεί να εφαρμοστεί, τόσο εντός της ίδιας εταιρίας – από συμβόλαιο σε συμβόλαιο – όσο και μεταξύ διαφορετικών εταιριών, προκειμένου να μην χρειαστεί να υπάρξουν χρονικές αναμονές. Στην τελευταία περίπτωση, ο ασφαλιστικός σύμβουλος αναλαμβάνει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα έγγραφα (ενδεικτικά, την τελευταία απόδειξη, που έχετε πληρώσει στην αρχική εταιρία, το συμβόλαιο κ.ο.κ.) και να τα καταθέσει στη νέα εταιρία. Οι αναμονές, που «τρέχουν» με το καινούργιο συμβόλαιο, θα πληρωθούν με τους όρους της παλαιάς εταιρίας, ενώ μετά το πέρας των χρονικών αναμονών, αυτές θα γίνονται με το καινούργιο συμβόλαιο.
2) Αλλάξτε τον τρόπο καταβολής: Αντί να πληρώνετε το συμβόλαιό σας σε εξαμηνιαία ή ετήσια βάση, θα μπορούσατε κάλλιστα να το «σπάσετε» ακόμη και σε μηνιαίο. Με τον τρόπο αυτό, αφενός, οι καταβολές είναι μικρότερες και αφετέρου, διευκολύνεται ο προγραμματισμός σας.