Αναλυτική ενημέρωση για τα έξοδα που θα καλυφθούν σε περίπτωση νοσηλείας σε συμβεβλημένο ή μη νοσοκομείο θα πρέπει να έχουν οι ενδιαφερόμενοι πριν βάλουν την… υπογραφή τους σε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας. Μολονότι το εκάστοτε πρόγραμμα διαφέρει – τουλάχιστον ως προς επιμέρους ζητήματα – υπάρχουν κάποια βασικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τις καλύψεις και τα οποία «ξεκλειδώνουν» την καταβολή της αποζημίωσης από πλευράς των ασφαλιστικών εταιριών. Πιο αναλυτικά, σε μία νοσηλεία συνήθως αναγνωρίζονται τα εξής έξοδα:

  • Για δωμάτιο και τροφή σε οποιοδήποτε ιδιωτικό και δημόσιο νοσοκομείο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στη θέση νοσηλείας που προβλέπει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, καθώς και – εάν χρειαστεί – σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Υπενθυμίζεται πως, σε συνδυασμό με την θέση νοσηλείας, ο ασφαλισμένος μπορεί να επιλέξει το ποσοστό της Απαλλαγής, το ποσό, δηλαδή, που επιθυμεί να καταβάλλει ο ίδιος, για να συμπληρώσει εν συνεχεία η εταιρία.
  • Αμοιβές γιατρών. Όπως εξηγούν στο ygeiamou.gr στελέχη της αγοράς, σε περίπτωση νοσηλείας σε συμβεβλημένο νοσοκομείο οι αμοιβές καλύπτονται απευθείας από την εταιρία, ενώ εάν πρόκειται για μη συμβεβλημένο νοσοκομείο η επίμαχη κάλυψη παρέχεται μετά την προσκόμιση από πλευράς του ασφαλισμένου των απαραίτητων δικαιολογητικών και μέχρι τα ανώτατα ποσά αμοιβών που αναγράφονται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο. «Αυτά εξαρτώνται από τον βαθμό βαρύτητας της επέμβασης, την ειδικότητα του γιατρού και τις ημέρες νοσηλείας για τα παθολογικά περιστατικά», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
  • Τα φάρμακα και το υγειονομικό υλικό που παρέχονται κατά τη διάρκεια της νοσηλείας.
  • Οι διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της νοσηλείας και έχουν σχέση με την αιτία της. Προσοχή: Το κόστος για τυχόν επιπρόσθετες εξετάσεις, οι οποίες δεν σχετίζονται με την νοσηλεία, βαρύνει τον ασφαλισμένο.
  • Τα έξοδα χειρουργείου και νάρκωσης και υλικών που απαιτούνται κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
  • Η αμοιβή αποκλειστικής νοσοκόμας. Συνήθως η κάλυψη αφορά σε μία βάρδια ανά ημέρα, ενώ τίθεται και ανώτατο όριο ημερών ανά νοσηλεία. Εναλλακτικά, σε περίπτωση νοσηλείας ανηλίκου, παρέχεται κάλυψη των εξόδων συνοδού.
  • Τα έξοδα επείγουσας μεταφοράς του ασφαλισμένου σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού εφόσον πραγματοποιηθεί νοσηλεία.
  • Παροχή επιδόματος νοσηλείας ή χειρουργικού επιδόματος εφόσον ο ασφαλισμένος νοσηλευτεί και δεν απαιτήσει αποζημίωση για τα έξοδα νοσηλείας, παρόλο που την δικαιούται. Σε περίπτωση νοσηλείας τα συγκεκριμένα επιδόματα είθισται να χορηγούνται για ορισμένο αριθμό ημερών. Για παράδειγμα, εταιρία θέτει ως όριο τις 180 ημέρες νοσηλείας, με το ποσό – που συνήθως ξεκινά από τα 50 ευρώ, για να φτάσει έως και τα 300 ευρώ/ημέρα – να καταβάλλεται ανεξάρτητα από το ύψος των πραγματικών δαπανών. Στην περίπτωση δε, νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας, το επίμαχο ποσό διπλασιάζεται, με τις ημέρες κάλυψης, όμως, να πέφτουν στις 30 (αντίστοιχο όριο τίθεται και για την νοσηλεία σε θεραπευτήριο στο εξωτερικό).
  • Επίδομα χρήσης ασφαλιστικού φορέα.

Διαβάστε ακόμη

Έξι δαπάνες που δεν καλύπτει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο – Ενημερωθείτε

Πανδημία – Ασφάλιση: Ποια ασφαλιστικά προγράμματα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση

Μπήκατε σε καραντίνα ή έχετε Covid-19; Πότε ισχύει η κάλυψη απώλειας εισοδήματος