Στο έλεος της κακοκαιρίας βρέθηκε για ακόμη μία φορά η χώρα, η οποία εκτός από την υγειονομική κρίση έπρεπε να διαχειριστεί και το ζήτημα των ολοένα και συχνότερων φυσικών καταστροφών. Έτσι, εκτός από τον «Ιανό», τη «Θάλεια» και τις βροχοπτώσεις – πλημμύρες στην Κρήτη, με την συνολική εκτίμηση αποζημιώσεων να ανέρχεται σε 57,1 εκατ. ευρώ, το ίδιο βάναυσα «χτυπήθηκε» πρόσφατα και η περιοχή του Έβρου, με τους κατοίκους να χάνουν μέσα σε μόλις λίγες ώρες περιουσίες, οχήματα και κόπους μιας ζωής. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει νομοσχέδιο, βάσει του οποίου θα δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν επιχορήγηση επιπλέον της αποζημίωσης που καλύπτεται από την ιδιωτική τους ασφάλιση. «Οι διατάξεις οριστικοποιούνται τις επόμενες ημέρες και το νομοσχέδιο που τις περιλαμβάνει θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση», σχολιάζουν στο ygeiamou.gr πηγές του οικονομικού επιτελείου, υπενθυμίζοντας πως αυτός είναι ένας από τους πέντε άξονες, στους οποίους θα κινείται η μεταρρύθμιση στο σκέλος των φυσικών καταστροφών.

Σύμφωνα με πηγές της ασφαλιστικής αγοράς, παρά το γεγονός ότι τα κίνητρα θα αφορούν – τουλάχιστον σε πρώτη φάση – τις επιχειρήσεις, πρόκειται για μία άκρως θετική εξέλιξη. Υπενθυμίζεται πως πάγιο αίτημα των εκπροσώπων του κλάδου ήταν η όποια κινητροδότηση για την ασφάλιση περιουσίας έναντι φυσικών καταστροφών να καλύπτει όλους τους ασφαλισμένους, μιας και «η φύση δεν κάνει διακρίσεις». «Γίνεται σαφές πως οι φυσικές καταστροφές είναι πλέον μέσα στη ζωή μας με συνεχώς μεγαλύτερη συχνότητα και σφοδρότητα. Παρόλα αυτά το ασφαλιστικό κενό σε ό, τι αφορά την κάλυψη της περιουσίας των πολιτών παραμένει μεγάλο και αυτό είναι κάτι που οφείλει να απασχολήσει έντονα τους πολίτες και την Πολιτεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), κ. Ερρίκος Μοάτσος.

Πέραν των φυσικών φαινομένων, πάντως, ο κλάδος της περιουσίας συμπεριλαμβάνει δεκάδες άλλες καλύψεις που μπορούν να παρέχουν μία «ομπρέλα» προστασίας, τόσο στις επιχειρήσεις – μικρές και μεγάλες – όσο και στους ιδιώτες. Ενδεικτικά, μία από τις πλέον βασικές (και παλαιότερες) μορφές της ασφάλισης περιουσίας αποτελεί η ασφάλιση πυρός, η οποία προσφέρει ασφαλιστική κάλυψη της περιουσίας για οικονομικές απώλειες που προκαλούνται από πυρκαγιά. Πιο αναλυτικά, καλύπτει τη βλάβη της περιουσίας από πυρκαγιά, καθώς, επίσης και την αποκατάσταση των ζημιών που προέκυψαν κατά τη διάγνωση, αποτροπή ή περιστολή της πυρκαγιάς, όπως τα έξοδα κατάσβεσης και κατεδάφισης.

Διαβάστε επίσης 

Ασφάλιση – Φυσικές καταστροφές: Οι καλύψεις που «οχυρώνουν» τους κόπους σας

Φυσικές καταστροφές: Η κίνηση – κλειδί για την προστασία της περιουσίας μας