Το δικαίωμα να τροποποιήσει τις καλύψεις/παροχές και τους όρους ή ακόμη και να καταργήσει εξ ολοκλήρου ένα πρόγραμμα υγείας, προτείνοντας, ωστόσο, ένα άλλο με παρόμοια χαρακτηριστικά, διατηρεί η ασφαλιστική εταιρία.

Πιο αναλυτικά, απαραίτητη προϋπόθεση για να «τρέξει» η κάλυψη ενός ετήσιου προγράμματος είναι η εξόφληση του ασφαλίστρου ή της πρώτης δόσης αυτού και η μη μεταβολή της δηλωθείσας στην αίτηση ασφάλισης κατάσταση της υγείας του ασφαλισμένου. Ο τελευταίος, εφόσον δεν οφείλει ασφάλιστρο, μπορεί να ανανεώσει το συμβόλαιό του για το επόμενο ασφαλιστικό έτος, χωρίς κανέναν έλεγχο ασφαλισιμότητας εκ μέρους της εταιρίας ως ακολούθως:

1ον) Πριν την ημερομηνία λήξης του ασφαλιστηρίου συμβολαίου η εταιρία είναι υποχρεωμένη να ειδοποιήσει τον ασφαλισμένο για την δυνατότητα ανανέωσης της κάθε κάλυψης με τους ίδιους όρους και καλύψεις/παροχές για το επόμενο ασφαλιστικό έτος και για το ασφάλιστρο που θα ισχύσει για καθεμία από αυτές την επόμενη ασφαλιστική περίοδο, καθώς και για την ημερομηνία πληρωμής τους. Εάν ο ασφαλισμένος καταβάλλει το νέο ασφάλιστρο, τότε θεωρείται ότι συμφωνεί και άρα, γίνεται αυτόματα η ανανέωση.

2ον) Σε περίπτωση που η εταιρία, ως έχει σχετικό δικαίωμα, προχωρήσει σε τροποποίηση των καλύψεων/παροχών και των όρων της κάθε κάλυψης, πάντοτε για το σύνολο των ασφαλισμένων με το επίμαχο πρόγραμμα, πρέπει να αποστείλει επιστολή τουλάχιστον 45 ημέρες πριν τη λήξη του ασφαλιστικού έτους, με την οποία θα ενημερώνει για τις τροποποιήσεις στους όρους, καλύψεις/παροχές και για το ασφάλιστρο που θα ισχύσει για το επόμενο ασφαλιστικό έτος για κάθε κάλυψη.

3ον) Σε περίπτωση που η εταιρία, ως έχει δικαίωμα, προχωρήσει σε κατάργηση του προγράμματος, τότε οφείλει να αποστείλει επιστολή τουλάχιστον 45 ημέρες πριν τη λήξη του ασφαλιστικού έτους, με την οποία θα ενημερώνει σχετικά τον ασφαλισμένο. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αναλαμβάνει την υποχρέωση να του προτείνει το πλησιέστερο πρόγραμμα για κάθε κάλυψη που θα διαθέτει εκείνη την χρονική στιγμή, ενημερώνοντάς τον αναλυτικά και με σαφήνεια σχετικά με τις καλύψεις/παροχές, τα όρια, τους όρους και τα ασφάλιστρα για το προτεινόμενο πρόγραμμα, προκειμένου να αποφασίσει εντός 45 ημερών εάν επιθυμεί να ασφαλιστεί με αυτό χωρίς έλεγχο ασφαλισιμότητας.

Εάν η σύμβαση λυθεί λόγω μη πληρωμής του ασφαλίστρου, ο ασφαλισμένος μπορεί να το επαναφέρει, προσκομίζοντας στην εταιρία γραπτή αίτηση επαναφοράς, συμπληρωμένο το έντυπο δήλωσης υγείας, καθώς και τυχόν εξετάσεις που θα ζητηθούν, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση της υγείας του ασφαλισμένου. Στην περίπτωση που η αίτηση επαναφοράς γίνει αποδεκτή από την εταιρία, τότε ο ασφαλισμένος οφείλει να καταβάλει άμεσα τα ασφάλιστρα που θα του ζητηθούν.

Διαβάστε επίσης

Θα ασφαλιστείτε μέσω Internet; Δέκα πράγματα που πρέπει να προσέξετε

Ασφαλιστική αποζημίωση: Πώς οι κληρονόμοι θα γλυτώσουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις

Πανδημία – Ασφαλιστικά προϊόντα: Τα νέα δεδομένα της ηλεκτρονικής πώλησης