Πτώση άνω του 6% κατέγραψε το 10μηνο του 2020 η παραγωγή ασφαλίστρων στον κλάδο αστικής ευθύνης οχημάτων, με την πανδημία και τα διαδοχικά lockdowns να έχουν αφήσει το… σημάδι τους σε μία ασφάλιση, η οποία ειρήσθω εν παρόδω έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αρκετοί οδηγοί αποφάσισαν το επίμαχο διάστημα να μην ανανεώσουν την ασφάλισή τους, μεταθέτοντας για μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων τις όποιες αποφάσεις. «Αυτό πρακτικά σημαίνει δύο πράγματα: είτε ότι έθεσαν το αυτοκίνητό τους σε υποχρεωτική ακινησία, χωρίς, ωστόσο, να καταθέσουν τις πινακίδες ως οφείλουν από τον Νόμο είτε ότι κυκλοφόρησαν ανασφάλιστοι, με ό, τι αυτό συνεπάγεται στην περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα», σχολιάζουν χαρακτηριστικά, αντιπροτείνοντας την λύση της πληρωμής ασφαλίστρων ανάλογα με τα χιλιόμετρα που… γράφουν. «Αρκετές ασφαλιστικές εταιρίες έχουν εντάξει στα πακέτα τους την κοστολόγηση με βάση τον χρόνο που κινείται το όχημα. Με τον τρόπο αυτό τα ασφάλιστρα μειώνονται σημαντικά, ενώ είναι καλυμμένοι, ανεξαρτήτως του χρόνου λήξης του lockdown», εξηγούν. Υπενθυμίζεται ότι με βάση σχετική ενημέρωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), σε βάρος των παρανομούντων οδηγών – ιδιοκτητών και κατόχων – που θέτουν σε κυκλοφορία ή οδηγούν ανασφάλιστο όχημα, προβλέπεται η επιβολή αυστηρότατων κυρώσεων, όπως:

α) Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για έξι μήνες.

β) Αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας μετά των κρατικών πινακίδων του οχήματος για έξι μήνες και επί εμπλοκής του οχήματος σε ατύχημα για δύο χρόνια.

γ) Χρηματικό πρόστιμο στον κύριο ή κάτοχο του οχήματος και στον οδηγό αυτού, υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, ίσο με 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Στην περίπτωση δε, που ανήκετε στο 31% των millennials (άτομα, δηλαδή, ηλικίας 24 – 39 ετών) που, σύμφωνα με έρευνα της ΕΥ, δεν διαθέτουν αυτοκίνητο σήμερα, αλλά σκοπεύουν να αγοράσουν ένα κατά τους επόμενους έξι μήνες εξαιτίας του Covid-19, τότε μπορείτε να επιτύχετε μείωση των ασφαλίστρων εάν:

Επιλέξετε συμβόλαιο μακρύτερης διάρκειας. Όλοι οι ασφαλιστές τονίζουν πως τα ετήσια προγράμματα των εταιριών κοστίζουν λιγότερο.  

Συνδυάστε την ασφάλιση με άλλα προγράμματα. Οι ασφαλιστικές εταιρίες είθισται να δίνουν γενναίες εκπτώσεις στους πελάτες τους που συνδυάζουν πέραν του ενός προγράμματα. Έτσι, εάν έχετε ήδη ένα συμβόλαιο υγείας, τότε ρωτήστε πόσο θα είναι το κόστος εάν αγοράσετε στην ίδια εταιρία και μία ασφάλεια αστικής ευθύνης οχημάτων.

Ενημερώσετε για τυχόν μετακόμιση σε άλλη περιοχή. Κι αυτό γιατί, εάν επιλέξετε μία περιοχή με λιγότερους κατοίκους, τότε μειώνεται ο κίνδυνος εμπλοκής σας σε ατύχημα και κατ’ επέκταση το κόστος των ασφαλίστρων σας.

Διαβάστε επίσης

Σύνταξη: Πώς μπορεί να «αβγατίσει» με το Πανευρωπαϊκό Ατομικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν

Τι μπορεί να χάσετε αν «σπάσετε» ένα ισόβιο πρόγραμμα υγείας

Εξωνοσοκομειακά Προγράμματα: Τι καλύπτουν και πότε είναι απαραίτητα