Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργο Ζαββό, το αμέσως προσεχές διάστημα θα θεσπιστούν εφαρμοστικά μέτρα σχετικά με το Πανευρωπαϊκό Ατομικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν (PEPP), ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τον ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης. «Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε συστήσει ομάδα εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο της συζήτησης στην Βουλή για τον προϋπολογισμό, υπενθυμίζοντας πως πρόκειται για «προσαρμογή ενωσιακού δικαίου που αφήνει, βέβαια, περιθώρια εισαγωγής κινήτρων, φορολογικών και άλλων».

Πιο αναλυτικά, το επίμαχο προϊόν επιτρέπει στους πολίτες να αποταμιεύουν χρήματα οπουδήποτε στην Ευρώπη, ώστε να έχουν πρόσβαση σε συμπληρωματική σύνταξη. Η αγορά του είναι εθελοντική και απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να ενισχύσουν τις μελλοντικές συνταξιοδοτικές τους απολαβές, λαμβάνοντας ένα ποσό εφάπαξ ή «σπασμένο» σε διαδοχικές καταβολές. Σε αντίθεση, μάλιστα, με την δημόσια συνταξιοδότηση, όπου η αναμονή για έγκριση και υπολογισμό του τελικού ποσού σύνταξης μπορεί να τραβήξει σε χρόνο, με τον ασφαλισμένο να είναι υποχρεωμένος να ζει με… έναντι, τα χρήματα καταβάλλονται με την λήξη του συμβολαίου.

Όσον αφορά στα βασικά του χαρακτηριστικά, αυτά θα είναι παρόμοια σε ολόκληρη την Ευρώπη και θα προσφέρεται όχι μόνον από ασφαλιστικές εταιρίες, αλλά και από τράπεζες, Επαγγελματικά Ταμεία, εταιρίες επενδύσεων κ.ο.κ. Ο νομοθέτης δε, δίνει την ευχέρεια σε κάθε κράτος να δώσει τις τελικές πινελιές στο πρόγραμμα, όπως, για παράδειγμα, ποια θα είναι η ελάχιστη ηλικία που μπορεί κάποιος να ξεκινήσει την αποταμίευση ή να λάβει σύνταξη, ποιο θα είναι το ποσό της ελάχιστης εισφοράς ή πως θα πάρει τις παροχές. Το συγκεκριμένο προϊόν είναι ενταγμένο στον τρίτο πυλώνα ασφάλισης, με συμπληρωματική σχέση, τόσο με την δημόσια σύνταξη, όσο και με την επαγγελματική ασφάλιση, ενώ μεταξύ των υποχρεωτικών όρων της σύμβασης είναι η κάλυψη κινδύνου που συνδέεται είτε με τον θάνατο είτε με την ανικανότητα ή και με την μακροζωία.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, όλοι οι ευρωπαϊκοί και διεθνείς οργανισμοί που ασχολούνται με το συνταξιοδοτικό ζήτημα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ο.Ο.Σ.Α., Παγκόσμια Τράπεζα) προτείνουν τη συμπλήρωση των συντάξεων από την κοινωνική ασφάλιση, οι οποίες βαίνουν μειούμενες χρόνο με τον χρόνο, με συντάξεις που θα προκύπτουν από ιδιωτικά σχήματα. Στην Ελλάδα, το ισχύον σύστημα που έχει διανεμητικό χαρακτήρα, ήτοι οι συντάξεις πληρώνονται από τις εισφορές των εργαζομένων, έχει ήδη καταστεί μη βιώσιμο, με τους εμπλεκόμενους φορείς να ζητούν περαιτέρω κίνητρα για την ιδιωτική σύνταξη.

Διαβάστε επίσης

Αποταμιευτικό πρόγραμμα: Σε τι διαφέρει από τις τραπεζικές καταθέσεις και 3 λόγοι που συμφέρει

Τι μπορεί να χάσετε αν «σπάσετε» ένα ισόβιο πρόγραμμα υγείας

Έχετε παράπονα από την ασφαλιστική σας; Τι να κάνετε πριν «σπάσετε» το συμβόλαιό σας