«Δέσμιοι» των ισόβιων προγραμμάτων υγείας αποδεικνύονται πολλοί ασφαλισμένοι, αφού ακόμη και εάν επιθυμούν την αντικατάστασή τους – κυρίως για οικονομικούς, αλλά και άλλους λόγους, όπως η δυσαρέσκεια για την ασφαλιστική εταιρία – διστάζουν να προχωρήσουν, υπό τον φόβο απώλειας της ασφαλισιμότητάς τους.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, παρά το γεγονός ότι οι παροχές τους είθισται να είναι πιο πλήρεις σε σχέση με τα ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια (για παράδειγμα, τα περισσότερα ισόβια συμβόλαια καλύπτουν τις συγγενείς παθήσεις ή τα έξοδα τοκετού, όταν στα ετήσια προβλέπεται χρονική αναμονή ή εξαίρεση και επίδομα αντίστοιχα), εντούτοις το κόστος τους εξακολουθεί να είναι δυσβάσταχτο για μεγάλη μερίδα καταναλωτών και δη, σε εποχές όπου η μία κρίση (οικονομική) διαδέχεται την άλλη (υγειονομική). «Ακόμη και η πρόσφατη διάταξη που φιλοδοξεί να βάλει… φρένο στις αναπροσαρμογές των ασφαλίστρων, υποχρεώνοντας επί της ουσίας τις ασφαλιστικές εταιρίες να δικαιολογούν τις αυξήσεις, ‘πατώντας’ σε συγκεκριμένους δείκτες, δεν δίνει λύση στο πρόβλημα της ασφαλισιμότητας», σχολιάζουν χαρακτηριστικά στο ygeiamou.

Πιο αναλυτικά, με τον όρο ασφαλισιμότητα εννοούμε την δυνατότητα ενός ατόμου να γίνει αποδεκτή ή όχι η ασφάλιση του από την εκάστοτε εταιρία και ισχύει για τα προϊόντα, τόσο του κλάδου Ζωής, όσο και της Υγείας. Οι παράγοντες που την καθορίζουν δε, είναι, μεταξύ άλλων, η ηλικία, το φύλο, το επάγγελμα, τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά, η κληρονομικότητα και το ατομικό νοσολογικό προφίλ. Όπως εξηγούν οι παραπάνω πηγές, σε περίπτωση επιθυμίας του ασφαλισμένου να αντικαταστήσει το υπάρχον ισόβιο συμβόλαιο – με άλλο της ίδιας ή διαφορετικής εταιρίας – θα μπορούσε κάλλιστα να ισχύσει ο όρος της διαδοχικότητας. «Πρόκειται για την δυνατότητα που δίνουν αρκετές εταιρίες να μεταφέρει τα δικαιώματα από το ένα πρόγραμμα στο άλλο ή από την μία εταιρία στην άλλη», τονίζουν χαρακτηριστικά και συνεχίζουν: «Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, είναι η υγεία του να είναι σε καλή κατάσταση, γεγονός που επιβεβαιώνεται από μία σειρά εγγράφων, όπως εξετάσεις, θεωρημένο βιβλιάριο κ.ο.κ., αλλά και να υφίσταται εν ενεργεία συμβόλαιο. Στην τελευταία περίπτωση ο ασφαλιστικός σύμβουλος αναλαμβάνει, για παράδειγμα, να προσκομίσει την τελευταία απόδειξη πληρωμής. Εάν εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα, τότε ενδεχομένως η ασφαλιστική να μην δεχθεί την εκ νέου κάλυψη ή να ενεργοποιήσει εκ νέου τις χρονικές αναμονές».

Υπενθυμίζεται πως, όταν αγοράζεται ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα υπάρχουν κάποιες αναμονές κάλυψης. Για παράδειγμα, οι γυναικολογικές επεμβάσεις (λαπαροσκοπικές, ερευνητικές κ.ά.) έχουν στις περισσότερες εταιρίες 12 μήνες αναμονή. Στην προκειμένη περίπτωση, λοιπόν, το κοντέρ θα μηδενίσει, με τις αναμονές να υπολογίζονται από την αρχή. «Εάν οι λόγοι, βέβαια, είναι οικονομικοί, τότε είναι προτιμότερο να επιλεγεί μία φθηνότερη λύση, η οποία, όμως, δεν θα καλύπτει συγκεκριμένα ιατρικά περιστατικά», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Διαβάστε επίσης

Ανανέωση συμβολαίου: Τέσσερα πράγματα που πρέπει να προσέξετε

Ισόβιο ή ετήσιο συμβόλαιο υγείας; Πώς να προστατευτείτε από τις παγίδες

Συγγενείς παθήσεις – Ασφαλιστήρια Υγείας: Τι έχει αλλάξει στην κάλυψή τους