Την απόφαση να ανασταλούν κατά περίπου 80% οι προγραμματισμένες επεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία έλαβε προ ημερών η κυβέρνηση, προκειμένου αφενός, να περιοριστεί η διασπορά του ιού και αφετέρου, να μείνουν κενές πολύτιμες μονάδες εντατικής θεραπείας, οι οποίες θα μπορούσαν – εάν και εφόσον απαιτηθεί – να υποστηρίξουν ασθενείς με Covid-19. Η επίμαχη απόφαση δεν αφορά στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα, ωστόσο, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές ήδη μεγάλοι Όμιλοι με ιδιωτικές κλινικές έχουν συστήσει στο προσωπικό τους να εστιάσουν αποκλειστικά και μόνο στα επείγοντα περιστατικά.

Στο πλαίσιο αυτό είναι πολύ πιθανόν κάτοχοι ασφαλιστηρίων συμβολαίων υγείας να ενημερωθούν για την αναστολή μιας επέμβασης που είχαν προγραμματίσει στο προηγούμενο διάστημα σε κάποιο δημόσιο ή ιδιωτικό θεραπευτήριο. Εάν, ωστόσο, εισαχθούν κανονικά για χειρουργείο, τότε θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Τεστ και προεγχειρητικός έλεγχος: Με βάση παλαιότερη εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, ο έλεγχος για SARS-CoV2 στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου θα γίνεται μόνο για τις επεμβάσεις που χρήζουν ολικής αναισθησίας ή για ασθενείς που εξέρχονται από νοσηλευτικές μονάδες και παραπέμπονται ή οδηγούνται σε άλλες δομές, όπως γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης, ξενώνες κ.λπ. Όσον αφορά σε εκείνους που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία ο έλεγχος θα γίνεται την πρώτη φορά. Στον αντίποδα, δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε τεστ οι ασθενείς που θα νοσηλευτούν για μία ημέρα, στο πλαίσιο επεμβάσεων, όπως ενδοσκοπήσεις, γαστροσκοπήσεις, κολονοσκοπήσεις, καθώς και θεραπευτικών παρεμβάσεων, π.χ. χημειοθεραπείες (εκτός της πρώτης φοράς) και εγχύσεις φαρμάκων. Κάποιες ασφαλιστικές εταιρίες παρέχουν πλήρη κάλυψη εφόσον γίνεται εντός νοσοκομείου, ενώ κάποιες άλλες αναλαμβάνουν ένα μέρος του κόστους ή δέχονται μόνο την απλή και όχι την μοριακή εξέταση, η οποία στοιχίζει και περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση ο ασφαλισμένος οφείλει να προσκομίσει ιατρικό σημείωμα για τη διενέργεια της επέμβασης υπό ολική αναισθησία και διανυκτέρευση ή για έναρξη χημειοθεραπείας/ακτινοθεραπείας, ενώ το τεστ θα πρέπει να διενεργηθεί 48 ώρες πριν την προγραμματισμένη επέμβαση. Υπενθυμίζεται πως εάν στο συμβόλαιο περιλαμβάνονται και διαγνωστικές εξετάσεις, τότε η εξέταση γίνεται δωρεάν. Κι αυτό γιατί, πολλές εταιρίες, αμέσως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας δήλωσαν ότι θα καλύπτουν το τεστ για Covid-19 (μοριακό και αντισωμάτων), εντάσσοντάς το ως παροχή στην επίμαχη ασφάλιση.

Χειρουργικό επίδομα: Αυτό καταβάλλεται στον ασφαλισμένο σε περίπτωση που η νοσηλεία πραγματοποιείται σε δημόσιο νοσοκομείο, με παράλληλη χρήση του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος καλύπτει και μέρος του ποσού για τη χρήση αποκλειστικής νοσοκόμας. Εάν, βέβαια, ο κάτοχος του συμβολαίου υγείας πληρώνει έξτρα ασφάλιστρο ακριβώς για τον συγκεκριμένο λόγο, τότε είναι σαφές πως θα λάβει, επίσης, το επίμαχο επίδομα.

Διαβάστε ακόμη

Κορωνοϊός – Ανασφάλιστοι ασθενείς: Ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης

Ιδιωτική ασφάλιση: Τι πρέπει να προσέξει ένας 20αρης και τι ένας 50άρης

Ασφάλιση Υγείας: Επτά σημεία που πρέπει να προσέξετε πριν υπογράψετε