Στη λογική πως οι ανάγκες των ανθρώπων αλλάζουν με το πέρασμα των χρόνων βασίζεται η ιδιωτική ασφάλιση, προσφέροντας προγράμματα, τα οποία μπορούν να καλύψουν και τους πλέον απαιτητικούς καταναλωτές.

Με αφορμή την «Ημέρα Ιδιωτικής Ασφάλισης» (11 Νοεμβρίου) πηγές της αγοράς αναλύουν στο ygeiamou.gr τις επιλογές ασφαλιστικών προγραμμάτων και προιόντων στις οποίες συστήνεται να εστιάσουμε ανάλογα με την ηλικία μας. Ειδικότερα:

Μετά την ενηλικίωση: Η ενηλικίωση είναι αδιαμφισβήτητα η πιο σημαντική περίοδος ενός ανθρώπου, αφού έχει πλέον την δυνατότητα να… ανεξαρτητοποιηθεί. Η απόκτηση διπλώματος είναι, ίσως, ένα από τα πρώτα πράγματα που επιδιώκει κάποιος σε αυτή την ηλικία, χωρίς, ωστόσο, να γνωρίζει ότι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολλοί, από τα ατυχήματα μέχρι και την κλοπή ή την καταστροφή του οχήματος. Το κόστος δε, στην τελευταία περίπτωση είναι τις περισσότερες φορές απαγορευτικό για έναν νέο άνθρωπο, με συνέπεια να μένει εντέλει χωρίς μεταφορικό μέσο. Στο πλαίσιο αυτό, οι παραπάνω πηγές υπογραμμίζουν πως μπορεί η ασφάλιση ΙΧ να είναι υποχρεωτική, τουλάχιστον ως προς το σκέλος της αστικής ευθύνης, καλό θα ήταν, όμως, οι οδηγοί να εμπλουτίζουν τα συμβόλαια με επιπλέον καλύψεις.

Στην παραγωγική ηλικία: Είναι η περίοδος έως και τα 35 έτη, στη διάρκεια της οποίας λαμβάνονται αποφάσεις, όπως, για παράδειγμα, η απόκτηση ενός σπιτιού. Στην Ελλάδα, άλλωστε, το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης είναι εξαιρετικά υψηλό. Αντιστρόφως ανάλογη, ωστόσο, είναι η ασφάλιση κατοικιών, παρά το γεγονός ότι αφενός, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το πλήθος των ζημιών και αφετέρου, έχουν ενταθεί, τόσο τα καιρικά, όσο και τα φαινόμενα διαρρήξεων. Υπενθυμίζεται πως η συζήτηση να λάβει η επίμαχη ασφάλιση υποχρεωτικό χαρακτήρα παραμένει ανοικτή, με τις σχετικές αποφάσεις να μετατίθενται χρονικά για μετά το πέρας της πανδημίας.

Στα δεύτερα… άντα: Σε αυτή την ηλικία οι προτεραιότητες αλλάζουν, αφού η προσοχή στρέφεται στην εξασφάλιση της υγείας και του μέλλοντος των παιδιών. Με το δημόσιο σύστημα υγείας να βρίσκεται σήμερα στα… όριά του εξαιτίας και της υγειονομικής κρίσης, η ιδιωτική ασφάλιση είναι σε θέση να καλύψει το κενό, προσφέροντας, μεταξύ άλλων, ολοκληρωμένη νοσοκομειακή περίθαλψη σε πλήθος ιδρυμάτων και άμεση πρόσβαση σε γιατρούς και διαγνωστικές εξετάσεις. Όσον αφορά στην αποταμίευση, τα αντίστοιχα προγράμματα εξασφαλίζουν ευελιξία, καθώς το μέλλον είναι απρόβλεπτο.

Ένα βήμα πριν τη σύνταξη: Με τη μέση σύνταξη γήρατος να διαμορφώνεται σήμερα πέριξ των 700 ευρώ όσοι βρίσκονται λίγο πριν… κρεμάσουν τα παπούτσια πρέπει οπωσδήποτε να έχουν φροντίσει τουλάχιστον για την ενίσχυση του παραπάνω ποσού. Το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση, άλλωστε, είναι αναφαίρετο.