Πριν λίγες ημέρες ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόρδας, ενημέρωσε ότι σταματούν τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά τους ασφαλισμένους με συμβόλαιο υγείας που είχαν προγραμματίσει κάποια επέμβαση. Για παράδειγμα μια προγραμματισμένη επέμβαση για χολή η αρθροπλαστική ισχίου μπορεί να περιμένει λίγες εβδομάδες ή λίγους μήνες.

Γιατί ανεστάλησαν όμως οι προγραμματισμένες επεμβάσεις στα ιδιωτικά νοσοκομεία;

Η συμφωνία κράτους- ιδιωτών προβλέπει τη χρήση ΜΕΘ των ιδιωτικών νοσοκομείων για ασθενείς με κορωνοιό σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. Έτσι, η πολιτική προστασία αποφάσισε την αναστολή για προληπτικούς λόγους τα τακτικά χειρουργεία καθώς συχνά οι ασθενείς που έχουν κάνει χειρουργείο χρειάζονται για μια-δύο ημέρες νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Ας κάνουν λίγο υπομονή οι ασφαλισμένοι που είχαν συμφωνήσει με το γιατρό τους και τον ασφαλιστή τους κάποια επέμβαση.

Με την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε ότι όσοι διαθέτουν ασφαλιστήριο υγείας και υπόκεινται σε επέμβαση τακτική ή έκτακτη δικαιούνται ένα επίδομα. Όχι όμως σε όλες τις περιπτώσεις. Ας δούμε πότε το δικαιούστε:

Αν νοσηλευτήκατε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο και προσκομίσετε αποδείξεις στην ασφαλιστική εταιρία για να καλύψει τα έξοδα νοσηλείας, δε δικαιούστε νοσοκομειακό και χειρουργικό επίδομα. Αν προσκομίσατε αποδείξεις για τη χρήση αποκλειστικής νοσοκόμας δε δικαιούστε τα επιδόματα.

Αν όμως νοσηλευτήκατε σε δημόσιο νοσοκομείο με την κάλυψη του ΕΟΠΥΥ ο οποίος θα σας καταβάλει το ποσό που δικαιούστε και για τη χρήση της αποκλειστικής νοσοκόμας, τότε μπορείτε να εισπράξετε τα επιδόματα βάσει του συμβολαίου υγείας σας.

Τα επιδόματα δικαιούστε επίσης αν έχετε καταβάλει έξτρα ασφάλιστρο ακριβώς γι αυτό το λόγο, για τη χορήγηση χειρουργικού επιδόματος.

Ορισμένοι ασφαλισμένοι που προτίμησαν να χειρουργηθούν σε δημόσιο νοσοκομείο με τα χρήματα του επιδόματος κατέβαλλαν έξτρα αμοιβή στο χειρουργό και κάλυψαν και τις αμοιβές των αποκλειστικών καθώς ο ΕΟΠΥΥ δίνει μέρος της αμοιβής.