Παρά το γεγονός ότι ο βαθμός διείσδυσης παραμένει εξαιρετικά χαμηλός σε σύγκριση, για παράδειγμα, με την υπόλοιπη Ευρώπη, στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς σπεύδουν να υπογραμμίσουν την σπουδαιότητα της επίμαχης ασφάλισης και δη, σε μία περίοδο, όπου οι κακοκαιρίες «Θάλεια» και «Ιανός» έπληξαν ανεπανόρθωτα πολλές περιοχές της Ελλάδας. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), η πρώτη είχε ως αποτέλεσμα να δηλωθούν 600 ζημιές στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, με απαιτήσεις αποζημιώσεων, ύψους πέντε εκατ. ευρώ και η δεύτερη 2.056 ζημιές πέριξ των 10 – 15 εκατ. ευρώ.
«Συνολικά, από το 1993 έως τον Αύγουστο του 2020, έχουμε καταγράψει 33 περιστατικά ιδιαίτερης σφοδρότητας (σεισμούς, βροχοπτώσεις, δασικές πυρκαγιές κ.ά.) που είχαν ως αποτέλεσμα να δηλωθούν πάνω από 30.000 ζημιές, με συνολικό ποσό απαίτησης που ‘αγγίζει’ τα 400 εκατ. ευρώ», σχολίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ, κ. Ερρίκος Μοάτσος. Παραδοσιακά δε, οι βροχοπτώσεις έχουν τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης, ακολουθούμενες από τους σεισμούς (σ.σ. με πλέον πρόσφατο αυτόν στην Σάμο, ο οποίος είχε ως συνέπεια να χαθούν δύο παιδιά), τις δασικές πυρκαγιές και, τέλος, τις χιονοπτώσεις. «Λαμβάνοντας υπόψη ότι μόνο το 15% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένα για πυρκαγιά, κλοπή και φυσικές καταστροφές, όπως σεισμό, πλημμύρα κ.λπ., δηλαδή, σχεδόν εννέα στα 10 είναι ανασφάλιστα, οι συνολικές ζημιές εκτιμάται ότι θα είναι πολλαπλάσιες και το κόστος τους θα ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ», πρόσθεσε ο κ. Μοάτσος.
Υπό αυτό το πρίσμα, η ασφαλιστική αγορά επαναφέρει το ζήτημα της υποχρεωτικότητας της ασφάλισης από φυσικές καταστροφές, στα πρότυπα της αστικής ευθύνης οχημάτων, υπενθυμίζοντας πως το κόστος της είναι μηδαμινό εν συγκρίσει με τα οφέλη που έχει για τους ασφαλισμένους. Ενδεικτικά για τις κατοικίες, η κάλυψη για φωτιά, πλημμύρα, καιρικά φαινόμενα, θραύση σωληνώσεων, έκρηξη, συνολικά περίπου 30 κινδύνους, κοστίζει 60 ευρώ/χρόνο, με το ύψος των ασφαλίστρων να διαμορφώνεται βάσει των:
- Τύπου της κατοικίας (μονοκατοικία ή διαμέρισμα).
- Εμβαδού (το ύψος του ασφαλιζομένου κεφαλαίου υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα).
- Έτους κατασκευής.
- Είδους της ασφάλισης (κτηρίου, περιεχομένου ή συνδυασμός).
- Σκελετού της κατοικίας (διαφορετικά ασφαλίζεται μία πετρόκτιστη κατοικία από μία, που είναι κατασκευασμένη από μπετόν αρμέ).
- Τοποθεσίας, σε ποια περιοχή, δηλαδή, βρίσκεται το σπίτι.
Όσον αφορά στα ΙΧ, η επιβάρυνση για την κάλυψη συμπληρωματικών κινδύνων (μέσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και τα καιρικά φαινόμενα) αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων, με κυριότερο την αξία του αυτοκινήτου. Ενδεικτικά, το ετήσιο κόστος για ένα ΙΧ, έως 15.000 – 20.000 ευρώ δεν ξεπερνά τα 60 – 70 ευρώ.
Διαβάστε επίσης
Νέο lockdown: Τα SOS για τους κατόχους ασφαλιστηρίων συμβολαίων
Ασφαλιστικά πακέτα μόνο για άνδρες: Τι καλύπτουν
Αποταμίευση: Τέσσερα πλεονεκτήματα των επενδυτικών προγραμμάτων