Μπορεί οι Έλληνες να μην φημίζονται για την αποταμιευτική τους κουλτούρα, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στη 10ετή οικονομική κρίση, η όποια ανέκοψε βίαια την όποια προσπάθεια διατήρησης ενός χρηματικού «μαξιλαριού», στην αγορά, ωστόσο, υπάρχουν προγράμματα, τα οποία είναι ικανά – με την ανάληψη ενός μικρού ρίσκου από πλευράς των ασφαλισμένων – να εξασφαλίσουν υψηλές αποδόσεις. «Σε αντίθεση με το παρελθόν, οπότε και τα μακροχρόνια ασφαλιστικά (συνταξιοδοτικά, παιδικά) προγράμματα προσέφεραν ελάχιστες ετήσιες εγγυημένες αποδόσεις στις αποταμιεύσεις των ασφαλισμένων, σήμερα τα χρήματα που θα έχουν λαμβάνειν είναι συνάρτηση του ρίσκου που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν», σχολιάζουν στο ygeiamou.gr αρμόδιες πηγές, σημειώνοντας πως τα ασφαλιστικά προγράμματα περιοδικών καταβολών συνδεδεμένα με επενδύσεις (Unit Linked) μακροχρόνιου επενδυτικού ορίζοντα, μεταξύ άλλων, προσφέρουν:

Ευελιξία πληρωμών: Ο ασφαλισμένος, δηλαδή, έχει τη δυνατότητα να ορίσει ο ίδιος το ασφάλιστρο, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική του δυνατότητα, αλλά και τη συχνότητα των πληρωμών. Σε περίπτωση δε, που επέλθει μεταβολή στα οικονομικά του δεδομένα, λόγω, για παράδειγμα, της πανδημίας, τότε μπορεί κάλλιστα να αναπροσαρμόσει το ύψος των ασφαλίστρων. Προσοχή: Κάθε μεταβολή στο πρόγραμμά σας είθισται να γίνεται μετά τον πρώτο χρόνο ασφάλισης.

Διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο: Τα ασφάλιστρα επενδύονται συνήθως σε αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία έχουν προφίλ μεσαίου κινδύνου και εξασφαλίζουν ευρεία διασπορά σε πολλές κατηγορίες. Η επένδυση σε βάθος χρόνου διασφαλίζει τα χρήματά των ασφαλισμένων από τις διακυμάνσεις της αγοράς.

Προστασία της οικογένειας: Τα επίμαχα προγράμματα συνοδεύονται από ασφάλεια ζωής, έτσι ώστε σε περίπτωση απρόοπτου γεγονότος να καταβληθεί στην οικογένεια του ασφαλισμένου το κεφάλαιο, αλλά και η τρέχουσα αξία του λογαριασμού επένδυσής του. Εάν δε, υπάρξει ζήτημα μόνιμης ολικής ανικανότητας, που δεν του επιτρέπει να ασκεί οποιοδήποτε επάγγελμα ή να εργάζεται, τότε σταματά να καταβάλλει ασφάλιστρα για διάστημα μεγαλύτερο της 10ετίας ή και έως τη λήξη του προγράμματος.

Δικαίωμα εξαγοράς: Σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές ο ασφαλισμένος έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε εξαγορά – είτε μερικώς είτε ολικώς – με εξαίρεση την ασφάλεια ζωής. «Η διαδικασία εξαγοράς είναι κάπως πιο περίπλοκη στα συγκεκριμένου τύπου συμβόλαια. Οι παράμετροι, που πρέπει να σκεφτεί κάποιος πριν ‘σπάσει’ ένα unit linked πρόγραμμα είναι καταρχάς, το σημείο, που βρίσκεται το επίμαχο διάστημα η αποτίμηση των επενδύσεών του και, επίσης, τα πέναλτι, μιας και τα περισσότερα μέχρι και μία 10ετία έχουν σημαντικές ποινές», επισημαίνουν χαρακτηριστικά. Ενδεικτικά, σε πρόγραμμα που διατίθεται στην αγορά προβλέπεται κόστος που ξεκινά από το 25% για τον δεύτερο χρόνο ασφάλισης, για να πέσει στο 2% εάν έχουν συμπληρωθεί επτά χρόνια. Κατόπιν, η εξαγορά γίνεται χωρίς κόστος.

 

Διαβάστε επίσης

Τέσσερα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε μια ασφάλιση υγείας

Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης: Τρία πράγματα που πρέπει να ξέρετε

Ταξιδιωτική Ασφάλιση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε στην εποχή της Covid-19