Την απουσία εκπλήξεων, όσον αφορά στην αναπροσαρμογή – σε ετήσια βάση – των ασφαλίστρων στα προγράμματα υγείας, εξασφαλίζει στους ασφαλισμένους το DRG.

Πρόκειται για ένα σύστημα κατηγοριοποίησης των ασθενών που βασίζεται στη συστηματική συλλογή έγκυρων και αξιόπιστων δεδομένων κατά την έξοδό τους από το νοσοκομείο, με σκοπό την ταξινόμηση σε διαχειρίσιμο αριθμό κατηγοριών περιστατικών, οι οποίες είναι ιατρικά ουσιώδεις και ομοιογενείς και προσομοιάζουν σε επίπεδο χρήσης πόρων. «Όταν μία ασφαλιστική εταιρία έχει τη δυνατότητα να λάβει αναλυτικά στοιχεία για συγκεκριμένα περιστατικά, από τις απαιτήσεις και το χρονικό εύρος μιας νοσηλείας έως και το ακριβές κόστος της, τότε μπορεί να ελέγχει καλύτερα αφενός, το πώς τιμολογεί τα προϊόντα της και αφετέρου, το ύψος της αποζημίωσης που καλείται να καταβάλει. Αυτό στη συνέχεια μετακυλίεται στον καταναλωτή, ο οποίος θα λάβει μία καλύτερη τιμολόγηση. Όχι κατ’ ανάγκη φθηνότερη, αλλά σίγουρα πιο εύκολα κατανοητή για την πορεία της σε βάθος χρόνου. Θα γνωρίζει εν ολίγοις πως θα διαμορφώνεται η τιμή του εκάστοτε προϊόντος στο μέλλον, μετριάζοντας τον κίνδυνο να βρεθεί προ εκπλήξεων και να αναγκαστεί – ενδεχομένως – να σταματήσει ένα πρόγραμμα», σχολιάζουν αρμόδια στελέχη της αγοράς.

Υπενθυμίζεται πως, εκτός από την ηλικία του ασφαλισμένου, ρόλο στην αναπροσαρμογή – σε ετήσια βάση – των ασφαλίστρων παίζει και η μεταβολή στον δείκτη ζημιών του προγράμματος, όταν, δηλαδή, το σύνολο των ασφαλίστρων είναι σημαντικά μικρότερο των αποζημιώσεων για κάποια συνεχόμενα έτη. «Τα παραπάνω σύστημα αρχικά επηρεάζει τα περιθώρια διαπραγμάτευσης με τις ιδιωτικές κλινικές και άρα, κέρδους των ασφαλιστικών εταιριών. Συνολικά, ωστόσο, μπορεί να συμβάλλει στη κατάρτιση αντικειμενικών προϋπολογισμών, στον καθορισμό δίκαιης τιμής ανά νοσηλεία και στη συγκριτική αξιολόγηση της απόδοσης των νοσοκομείων», προσθέτουν τα παραπάνω στελέχη, υπενθυμίζοντας πως προς ώρας το επίμαχο σύστημα εφαρμόζεται σε πιλοτική βάση.

Αξίζει να αναφερθεί πως στο θέμα του DRG είχε αναφερθεί σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ygeiamou.gr και ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η ΕΑΕΕ, επιδιώκοντας από χρόνια το “νοικοκύρεμα”, ας μου επιτραπεί η έκφραση, του συστήματος αποζημιώσεων των δευτεροβάθμιων υπηρεσιών στη χώρα μας, σε όλο το φάσμα του συστήματος υγείας – δημόσιο και ιδιωτικό – υπογράμμιζε την ανάγκη εισαγωγής του πλέον σύγχρονου, αποτελεσματικού και δίκαιου συστήματος πληρωμών το οποίο πλέον εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο. Αυτό δεν είναι άλλο από εκείνο των “Ομοιογενών Διαγνωστικών Ομάδων”, των γνωστών μας DRG. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο θα βοηθήσει στον καλύτερο προγραμματισμό, την οργάνωση  και την κοστολόγηση των παροχών τόσο της κοινωνικής, όσο και της ιδιωτικής ασφάλισης. Το εν λόγω έργο είναι σε εξέλιξη και ως εκ τούτου και η επικοινωνία μας με το Ινστιτούτο, όσο και το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας».

Διαβάστε επίσης:

Ασφαλιστικό Συμβόλαιο: Επτά πράγματα που πρέπει να ελέγξετε πριν υπογράψετε

Έχετε δάνειο; Έχετε σκεφτεί να το… ασφαλίσετε; Δείτε γιατί σας συμφέρει

Ανασφάλιστοι; Πως μπορείτε να καλυφθείτε σε θέματα υγειονομικής περίθαλψης