Τα προγράμματα, που προσφέρουν οι εταιρίες, αναλαμβάνουν την αποπληρωμή των δανείων – ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για καταναλωτικό ή στεγαστικό – σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος, καλύπτοντας τον κίνδυνο απώλειας ζωής, αλλά και μόνιμης ολικής ανικανότητας προς εργασία. Πολλά συμβόλαια της αγοράς δε, υπόσχονται την κάλυψη πληρωμής των τοκοχρεολυτικών δόσεων σε περίπτωση ανεργίας, προσωρινής ανικανότητας προς εργασία και νοσηλείας του ασφαλισμένου. Ποια είναι, όμως, τα βασικά σημεία, που πρέπει να γνωρίζετε;

1) Δικαίωμα ασφάλισης: Δικαίωμα να ασφαλίσουν το δάνειό τους έχουν, τόσο οι ίδιοι οι δανειολήπτες (αρκεί η ηλικία τους να μην ξεπερνά το όριο των 60 – 65 ετών), όσο και οι συνδικαιούχοι ή εγγυητές. Σε περίπτωση ληξιπρόθεσμης οφειλής, άλλωστε, λόγω ασθένειας ή ατυχήματος, αυτοί είναι οι πρώτοι, που θα αναζητήσουν οι τράπεζες.

2) Αρχικό κεφάλαιο: Αυτό μπορεί να είναι είτε το ύψος του δανείου είτε άλλο ποσό, το οποίο μπορεί να οριστεί από τον ασφαλισμένο. ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση πολύ υψηλότερου κεφαλαίου, ενδεχομένως να πρέπει να προσκομίσετε τυχόν οικονομικά στοιχεία, που θα σας ζητηθούν, τα οποία να δικαιολογούν το αυξημένο ποσό.

3) Ασφάλιστρα: Τα συμβόλαια ασφάλισης δανείου είναι κλιμακούμενου κεφαλαίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εξελίσσονται, ανάλογα με το ύψος του δανείου. Όσο το δάνειο αποπληρώνεται, τόσο μειώνεται και το αρχικό κεφάλαιο, με αποτέλεσμα να μειώνεται αντίστοιχα και το ασφάλιστρο της κάλυψης. Το κόστος, πάντως, εξαρτάται από την ηλικία του ασφαλισμένου, τη διάρκεια και το ύψος του δανείου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να εξεταστεί επιπλέον το φύλλο και το επάγγελμα.

4) Ιατρικές εξετάσεις: Αρχικά η εταιρία θα σας ζητήσει να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο υγείας. Εάν οι απαντήσεις σας είναι αρνητικές, δεν χρειάζεται να υποβληθείτε σε καμία ιατρική εξέταση. Εάν οι απαντήσεις σας είναι θετικές, τότε είναι πολύ πιθανό να λάβετε παραπεμπτικό για μία σειρά εξετάσεων.

5) Εξαιρέσεις: Καμία ασφαλιστική εταιρία δεν καλύπτει απώλεια ζωής σε περίπτωση πολέμου ή στρατιωτικών γυμνασίων, αυτοκτονίας, χρήση ναρκωτικών ή ατυχήματος, που προκλήθηκε υπό την επήρεια αλκοόλ.

6) Επιλογή ασφαλιστικού παρόχου: Βάσει της Εγκυκλίου 462 της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), τόσο στην ασφάλιση κατοικίας, όσο και στην ασφάλιση του δανείου, η επιλογή ασφαλιστικής εταιρίας και ασφαλιστικού συμβούλου είναι ελεύθερη, ανεξάρτητα από το ποιος χορηγεί το δάνειο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο πάροχος να είναι εγκεκριμένος και το συμβόλαιο να πληροί τους όρους, που θέτει η τράπεζα.

Διαβάστε επίσης

Ασφαλιστικό Συμβόλαιο: Επτά πράγματα που πρέπει να ελέγξετε πριν υπογράψετε

Covid-19 και ιδιωτική ασφάλιση: Τέσσερα πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε

Αποζημίωση μετά από ατύχημα: Το ξέρατε ότι εξαρτάται από το «καλό» σας χέρι;