«Υγιείας νόσος γαρ γείτων ομότοιχος (Η υγεία με τη νόσο είναι γείτονες σε μεσοτοιχία)». Η ρήση του αρχαίου μας τραγικού ποιητή Αισχύλου, έρχεται ως υπενθύμιση για το πόσο πολύτιμη και, ταυτόχρονα, ευμετάβλητη είναι η υγεία μας. Σε περίπτωση, λοιπόν, που χρειαστεί – είτε έπειτα από σχετική συνεννόηση με τον γιατρό σας, στο πλαίσιο μιας προγραμματισμένης επέμβασης είτε λόγω έκτακτης ανάγκης – να νοσηλευτείτε σε κάποιο νοσοκομείο, καλό θα ήταν να γνωρίζετε τα βήματα, που πρέπει να ακολουθήσετε, προκειμένου να αποζημιωθείτε από την ασφαλιστική σας εταιρία.

Η διαδικασία εξαρτάται από την ίδια τη φύση του συμβολαίου σας, εάν, δηλαδή, καλύπτει τη νοσηλεία μόνο σε συμβεβλημένα νοσοκομεία ή επεκτείνεται και σε θεραπευτήρια εκτός της σχετικής λίστας. Στην πρώτη περίπτωση και εφόσον έχετε ενημερώσει την εταιρία σας για τον λόγο, αλλά και τον χρόνο της εισαγωγής σας πρέπει:

  • Να απευθυνθείτε στο γραφείο κίνησης του νοσοκομείου, προκειμένου να τους πληροφορήσετε για την ύπαρξη ιδιωτικής ασφάλισης, καθώς, επίσης, εάν ο δημόσιος ασφαλιστικός φορέας θα συμμετάσχει στα έξοδα.
  • Να επισκεφθείτε το ιατρείο της ασφαλιστικής, που είθισται να στεγάζεται στα κατά τόπους συμβεβλημένα νοσοκομεία.
  • Εάν η εταιρία εγκρίνει την κάλυψη των εξόδων νοσηλείας, τότε η εξόφληση γίνεται απευθείας από εκείνη. Σε περίπτωση, που έχετε απαλλαγή, τότε πληρώνετε μόνο το ποσό, που σας αναλογεί, λαμβάνοντας υπόψη και το ποσοστό της συμμετοχής του δημόσιου φορέα. Έστω, δηλαδή, ότι το κόστος της νοσηλείας σας κυμαίνεται στα 8.000 ευρώ. Εάν προβλέπεται απαλλαγή 1.000 ευρώ, τότε η αποζημίωση, που θα λάβετε, θα είναι 7.000 ευρώ.
  • Εάν η αίτηση απορριφθεί, αναλαμβάνετε οι ίδιοι να εξοφλήσετε τις δαπάνες νοσηλείας.

Για την νοσηλεία σε μη συμβεβλημένο νοσοκομείο, η αντίστοιχη διαδικασία έχει ως εξής:

  • Μόλις λάβετε εξιτήριο και αφού έχετε πληρώσει τις σχετικές δαπάνες απευθύνεστε στην εταιρία, αναγγέλλοντας την νοσηλεία σας. Στο πλαίσιο αυτό, προσκομίζεται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ήτοι τα τιμολόγια, τις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, το εισιτήριο, αλλά και το εξιτήριο, κ.ο.κ..
  • Σε περίπτωση έγκρισης λαμβάνετε την αποζημίωση είτε με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό, που έχετε δηλώσει είτε με επιταγή και οπωσδήποτε εντός ευλόγου διαστήματος, που δεν ξεπερνά τον έναν μήνα. Σε περίπτωση απόρριψης, η εταιρία αναλαμβάνει να αιτιολογήσει την απόφασή της, αποστέλλοντας πίσω σε εσάς τα παραπάνω δικαιολογητικά.

Προσοχή: Κάποιες ασφαλιστικές εταιρίες ζητούν από τον ασφαλισμένο προέγκριση για συγκεκριμένες νοσηλείες, προκειμένου να μπορέσουν στη συνέχεια, να «ξεκλειδώσουν» την αποζημίωση. Πρόκειται για μία διαδικασία, η οποία, όπως τονίζουν στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, καλό θα ήταν να κοινοποιείται πριν το συμβάν, έτσι ώστε να αποφεύγονται τυχόν προστριβές.

Διαβάστε επίσης

Αστική επαγγελματική ευθύνη: Τι είναι και σε ποιους είναι απαραίτητη;

Πως ασφαλίζονται τα ποδήλατα: Ενημερωθείτε για τις καλύψεις

Ακριβότερα ασφάλιστρα: Τέσσερις λόγοι που ανεβάζουν το κόστος