Τα οφέλη της κυκλοφορίας του ποδηλάτου φέρεται πως ανακάλυψαν εκ νέου οι Έλληνες, με τις πωλήσεις, αλλά και τις υπηρεσίες συντήρησης του επίμαχου μέσου μεταφοράς, να έχουν χτυπήσει «κόκκινο» μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. «Οι… ορθοπεταλιές ξεκίνησαν σταδιακά καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ως οικονομικό αντιστάθμισμα στο ακριβό αυτοκίνητο, για να συνεχιστούν – με ακόμη μεγαλύτερη ένταση – από το lockdown και μετά εν είδει αδιεξόδου», εξηγούν ιδιοκτήτες καταστημάτων, που πωλούν ποδήλατα. Πέραν των παραπάνω δε, έρευνες καταδεικνύουν πως η χρήση του ποδηλάτου μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου κατά 24%.

Αυτή την τάση, λοιπόν, έσπευσαν να αξιοποιήσουν πολλές ασφαλιστικές εταιρίες, λανσάροντας ιδιωτικά πακέτα ασφάλισης «κομμένα και ραμμένα» για ποδηλάτες. «Η επίμαχη ασφάλιση διατίθεται από την αγορά την τελευταία πενταετία και οι πωλήσεις της φαίνεται πως ακολουθούν την ίδια αυξητική πορεία με αυτή των ποδηλάτων», σχολιάζει στο ygeiamou.gr στέλεχος της Mega Brokers, η οποία συνεργάζεται με την πλειονότητα των ασφαλιστικών εταιριών.

Όπως εξηγεί, οι καλύψεις, που προσφέρονται, είναι οι εξής:

  • Η αστική ευθύνη προς τρίτους: Αφορά στην αποζημίωση για σωματικές βλάβες ή υλικές ζημιές, που τυχόν θα προκληθούν σε τρίτους ασφαλισμένους κατά τη διάρκεια της κανονικής χρήσης του ποδηλάτου. Προσοχή: Αυτή η κάλυψη δεν περιλαμβάνει ζημιές, οι οποίες προκλήθηκαν κατά τη μεταφορά του ποδηλάτου ή εξαιτίας αυτής της μεταφοράς.
  • Η ολική κλοπή: Αφορά στην κλοπή του ποδηλάτου μέσα από κάποια κτίσματα, τα οποία δηλώνει ο ασφαλισμένος στην πρόταση ασφάλισης (κατοικία – κύρια ή εξοχική – αποθήκη και, εάν υπάρχει, κλειστό γκαράζ) και με την προϋπόθεση ότι αυτά ήταν κλειδωμένα και να υπάρχουν εμφανή σημάδια παραβίασης. Ο ασφαλισμένος πρέπει να προσκομίσει το τιμολόγιο αγοράς, προκειμένου η εταιρία, η οποία αναλαμβάνει τον κίνδυνο της κλοπής, να γνωρίζει τα έτη, που έχει στην κατοχή του το ποδήλατο, αλλά και την αξία του. Προσοχή: Δεν ασφαλίζεται η μερική κλοπή, που αφορά, δηλαδή, σε μέρη ή εξοπλισμό του ποδηλάτου ή η κλοπή συνέπειας εγκατάλειψης του μέσου.
  • Ίδιες ζημιές: Καλύπτονται οι υλικές ζημιές του ποδηλάτου και εξαρτημάτων αυτού σε περίπτωση σύγκρουσης ή πρόσκρουσης με άλλο μέσο, εκτροπής, ανατροπής ή πτώσης ποδηλάτη.
  • Προσωπικό ατύχημα του ασφαλισμένου: Καλύπτεται για σωματική βλάβη ή θάνατο, που θα είναι συνέπεια ατυχήματος αποκλειστικά κατά την κανονική χρήση του ποδηλάτου.
  • Ζημιές σε γυαλιά οράσεως/φακούς επαφής κατά το ατύχημα, που θα προκληθεί.
  • Οδοντικές βλάβες.
  • Οδική βοήθεια.
  • Νομική προστασία ποδηλάτη.

Όσον αφορά στο κόστος της επίμαχης ασφάλισης, σύμφωνα με το στέλεχος της Mega Brokers, αυτό ξεκινά από 45 ευρώ/χρόνο (περιλαμβάνει την αστική ευθύνη, το προσωπικό ατύχημα και καλύψεις για ζημιές σε γυαλιά κ.ο.κ.) και σε περίπτωση, που προστεθούν καλύψεις, οι οποίες αποδίδουν αποζημίωση, δηλαδή, ολική κλοπή ή ίδιες ζημιές, έρχονται και προστίθενται στο ασφάλιστρο με τη μορφή επασφαλίστρου. Αυτό σαν ποσοστό μπορεί να είναι 10% – 15%.

Διαβάστε επίσης:

Ασφάλιση περιουσίας για ζημιές από φυσικά φαινόμενα – Πόσο κοστίζει

Αποταμιευτικό πρόγραμμα: Σε τι διαφέρει από τις τραπεζικές καταθέσεις και 3 λόγοι που συμφέρει