Τα ψιλά γράμματα των ασφαλιστηρίων υγείας προκαλούν άγχος στους υποψηφίους για ασφάλιση καθώς πολλές φορές κρύβουν παγίδες. Ειδικά το ύψος της απαλλαγής είναι ένα από τα κεφάλαια που προβληματίζουν αρκετά τον υποψήφιο ασφαλισμένο. Ας δούμε πρώτα τι σημαίνει.

Απαλλαγή η εκπιπτόμενο ποσό είναι το συμφωνηθέν ποσό που καταβάλλει από την τσέπη του ο ασφαλισμένος για τα έξοδα νοσηλείας. Το ποσό αφαιρείται από τα χρήματα που καταβάλλει η ασφαλιστική εταιρία. Το πιο σημαντικό όφελος που προκύπτει από τη λεγόμενη απαλλαγή είναι η μείωση του ετήσιου ασφάλιστρου. Οι επιλογές εκπιπτόμενου ποσού είναι ποικίλες όπως 500, 750, 1.000, 1.500, 2.000, 2.500, 3.000, 3.500, 4.000, 4.500, 5.000 ανάλογα με τη θέση νοσηλείας και το πρόγραμμα ασφάλισης της εταιρείας. Το ποσό αυτό μπορείτε να επιλέξετε να καταβάλλεται ανά νοσηλεία ή ανά ασφαλιστική περίοδο.

Οι ασφαλιστές συμβουλεύουν το ύψος της απαλλαγής να κινηθεί στο πεδίο των 1.500 ευρώ, αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα . Ο ασφαλισμένος που πληρώνει από την τσέπη του τα πρώτα 1.500 ευρώ του προγράμματος υγείας θα ωφεληθεί από το χαμηλό ετήσιο ασφάλιστρο, καθώς και τις χαμηλότερες ετήσιες αναπροσαρμογές του ασφαλίστρου. Δηλαδή αν συμφωνήσει η απαλλαγή να ανέλθει σε 1.500 ευρώ, τότε το ετήσιο ασφάλιστρό του θα μειωθεί στα 800 ευρώ. Έτσι θα διαπιστώσει ότι θα αποσβέσει το ποσό που δαπάνησε για την απαλλαγή σε 2,5 χρόνια. Αν συμφωνήσει σε μικρότερη απαλλαγή, ύψους 500 ευρώ, το ετήσιο ασφάλιστρό του θα ανέλθει σε 1.100 ευρώ. Αν πάλι θέλει να μην πληρώσει ούτε ένα ευρώ και η ασφαλιστική εταιρία να καταβάλει το 100% της αποζημίωσης, τότε το ετήσιο ασφάλιστρο θα ανέλθει σε 1.300 ευρώ.

Αρκετά συμβόλαια υγείας ωστόσο ακολουθούν διαφορετική πολιτική σε σχέση με το εκπιπτόμενο ποσό. Σε αρκετές περιπτώσεις η εταιρία δεν ζητά από τον ασφαλισμένο να καταβάλει το συμφωνημένο εκπιπτόμενο ποσό αλλά καλύπτει ολοκληρωτικά τα έξοδα. Για παράδειγμα δεν ζητούν να γίνει χρήση του εκπιπτόμενου ποσού όταν ο ασφαλισμένος επιλέξει να νοσηλευθεί σε ειδικό συνεργαζόμενο νοσοκομείο με την εταιρεία ή σε δημόσιο νοσοκομείο.

Διαβάστε επίσης

Τι καλύπτει το πακέτο ασφάλισης του παιδιού για ατύχημα

Πως θα τεστάρετε τον ασφαλιστή σας – Τι να τον ρωτήσετε

Έκτακτο περιστατικό: Πώς το ορίζουν οι ασφαλιστικές και πώς το καλύπτουν