Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες καλύπτουν τις επεμβάσεις με ρομποτική χειρουργική που έχει μεν πολλά οφέλη αλλά δεν παύει να θεωρείται ακριβή μέθοδος επέμβασης.
Ωστόσο, υπάρχουν ασφαλιστικές εταιρίες που «γκρινιάζουν» για τις αποζημιώσεις, υποστηρίζοντας ότι η ρομποτική δεν είναι αναγκαία. Για παράδειγμα, ισχυρίζονται ότι η αφαίρεση της χολής μπορεί να γίνει και με συμβατική μέθοδο και δεν καλύπτουν ασφαλιστικά τον ασθενή αν επιλέξει τη μέθοδο της ρομποτικής.
Επί της ουσίας, στα περισσότερα συμβόλαια υγείας δεν συναντάται ρητά ο όρος ρομποτική χειρουργική, ούτε στις παροχές ούτε στις εξαιρέσεις. Δηλαδή το αφήνουν επίτηδες λίγο έωλο για να το αντιμετωπίσουν κατά περίπτωση. Ο λόγος που κρατούν επιφυλακτική στάση είναι για να αποφύγουν την «πλασματική» ζήτηση ακριβών επεμβάσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μεγάλη ασφαλιστική καλύπτει την ρομποτική σε περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη (μέθοδος Da Vinci).
Σε άλλου είδους επεμβάσεις καλύπτει το κόστος μιας συμβατικής χειρουργικής (π.χ. λαπαροσκόπησης) με την οικονομική διαφορά να την επιβαρύνεται ο ασφαλισμένος.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε εσείς είναι να καταθέσετε τη γνωμάτευση του γιατρού σας ο οποίος συνιστά η επέμβαση να γίνει με τη μέθοδο της ρομποτικής για πιο γρήγορη αποκατάσταση η για κάποιον άλλο λόγο. Στη συνέχεια είναι απαραίτητο να πάρετε προέγκριση από την εταιρία προκειμένου να μη βρεθείτε σε δύσκολη θέση και επιβαρυνθείτε με το σύνολο της δαπάνης.
Σε περίπτωση που σε ένα νοσοκομειακό συμβόλαιο δεν αναγράφεται ειδική μνεία σχετικά με την ρομποτική επέμβαση ώστε να καθορίζεται το πλαίσιο και τα όρια αποζημίωσης της εκάστου ιατρικής περίπτωσης ρομποτικής, συνήθως οι δαπάνες της επέμβασης αποζημιώνονται σύμφωνα με τα όρια και το ύψος αποζημίωσης μιας απλής λαπαροσκοπικής επέμβασης, σύμφωνα με τους όρους και τις παροχές του ασφαλιστηρίου.
Αλλά και να αναγράφεται στους όρους του συμβολαίου, η αποζημίωση που θα δοθεί δε θα υπερβαίνει το συμφωνημένο πλαφόν κάλυψης ιατρικών εξόδων.
Διαβάστε επίσης
Προγραμματισμένες Επεμβάσεις – Πανδημία: Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι έχουν ιδιωτική ασφάλιση
Ιδιωτική ασφάλιση: Τι πρέπει να προσέξει ένας 20αρης και τι ένας 50άρης
Ασφάλιση Υγείας: Επτά σημεία που πρέπει να προσέξετε πριν υπογράψετε