Πολλοί είναι οι άνθρωποι που προσπαθούν να αναπληρώσουν τις χαμένες ώρες ύπνου της εβδομάδας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Σύμφωνα με Γάλλους επιστήμονες, όμως, ο ύπνος των δύο ημερών δεν αρκεί για να αντισταθμίσει την έλλειψη ύπνου της υπόλοιπης εβδομάδας.
Τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο Sleep Medicine επικεντρώθηκαν σε ενήλικες που κοιμούνται τακτικά έξι ώρες ή λιγότερο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, διάστημα πολύ μικρότερο των 7-8 ωρών που χρειάζονται οι περισσότεροι άνθρωποι κάθε βράδυ.
Σε αυτή την κατηγορία ατόμων ανήκε περισσότερο από το 1/3 των 12.000 συμμετεχόντων στη μελέτη, με το 1/4 αυτών να αναφέρει, μάλιστα, ότι έχει συσσωρεύσει πολλές ώρες ελλιπούς ύπνου μέσα στην εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι κοιμούνται τουλάχιστον 90 λεπτά λιγότερο από την ποσότητα ύπνου που χρειάζονται.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι το 75% των ανθρώπων με έλλειμμα ύπνου δεν βρίσκουν τρόπο να κοιμούνται περισσότερο τα Σαββατοκύριακα ή μέσα στην ημέρα, ενδεχομένως επειδή είτε δεν έχουν τον χρόνο να το κάνουν είτε το περιβάλλον δεν ενδείκνυται για ύπνο, π.χ. υπάρχει θόρυβος, στρες ή παιδιά στο σπίτι», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Damien Leger από το Κέντρο Ύπνου Hotel Dieu του Παρισιού.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη ρουτίνα ύπνου των συμμετεχόντων, διαπιστώνοντας ότι η μέση διάρκεια ύπνου κατά τη διάρκεια εργάσιμων ημερών ήταν οι 6 ώρες και 42 λεπτά. Τα Σαββατοκύριακα οι αριθμοί αυξάνονταν σε 7 ώρες και 26 λεπτά, με το 27% των συμμετεχόντων να υποστηρίζει ότι κοιμόταν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα το μεσημέρι και το 1/3 να αναφέρει πως έκανε το ίδιο τα Σαββατοκύριακα.
Ακόμα κι έτσι, όμως, μόνο το 18% των ανδρών και γυναικών με σοβαρή έλλειψη ύπνου μπορούσαν να συγκεντρώσουν αρκετές ώρες ύπνου για να αντισταθμίσουν τις χρόνιες ελλείψεις ύπνου των εργάσιμων ημερών. Οι άνδρες, μάλιστα, βρέθηκαν σε χειρότερη θέση, καθώς μόνο το 15% κατάφερε να εξισορροπήσει τον ύπνο του με την αναπλήρωση του Σαββατοκύριακου.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το 1/3 των ενηλίκων στις δυτικές κοινωνίες βιώνει καθημερινή έλλειψη ύπνου, με τους βασικούς λόγους να εντοπίζονται στη νυχτερινή εργασία, την εργασία σε βάρδιες, τις μακρινές αποστάσεις μεταξύ εργασίας και σπιτιού και την υπερβολική προσκόλληση στην τεχνολογία, όπως η χρήση smartphones.
Η μεγαλύτερη ανησυχία των ειδικών έγκειται στο γεγονός ότι, με την πάροδο του χρόνου, η έλλειψη ύπνου μπορεί να μεταφραστεί σε διάφορα προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις, η κατάθλιψη και οι τραυματισμοί.
«Η έλλειψη ύπνου είναι μια εν δυνάμει μορφή στρες σε όλο το σώμα, επηρεάζοντας τις λειτουργίες σε κάθε επίπεδο, από το DNA, τα κύτταρα και τα όργανα μέχρι την απόδοση στη δουλειά και την άσκηση», εξηγούν οι επιστήμονες.
Εκτός, όμως, από τον τακτικό, επαρκή ύπνο, οι ειδικοί προειδοποιούν πως πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν έχει απλή λύση:
«Ο σύντομος ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας αποτελούν συχνά μια καλή επιλογή για όσους δεν κοιμούνται αρκετά το βράδυ. Ωστόσο, για όσους πάσχουν από αϋπνία, ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα, μειώνοντας την ανάγκη ύπνου το βράδυ. Σε γενικές γραμμές, το κλειδί είναι η συνέπεια. Αν το σκεφτούμε σαν μια υγιεινή διατροφή, καταλαβαίνουμε ότι το να τρώμε υγιεινά δύο μέρες την εβδομάδα είναι καλύτερο από το καθόλου, αλλά δεν αναστρέφει τη ζημιά που προκαλείται από τη κακή διατροφή των υπόλοιπων πέντε ημερών. Η καλύτερη ‘διατροφή ύπνου’, λοιπόν, είναι η επάρκεια και η συνέπεια», προσθέτει ο Δρ. Leger.
Διαβάστε επίσης
Αυτό είναι το πιο απλό, αποτελεσματικό και οικονομικό μυστικό αντιγήρανσης
Με ποια συντροφιά κοιμόμαστε καλύτερα – Η απάντηση θα σας εκπλήξει
Πέντε λάθη που κάνουμε όλοι και χαλούν τον ύπνο μας