Άλλο ένα σημαντικό όφελος της άσκησης ανέδειξε πρόσφατη έρευνα, η συμβολή της οποίας στην εύρυθμη λειτουργία και καλή υγεία του οργανισμού έχει επανειλημμένα αποδειχθεί.
Αυτή τη φορά, τα νέα επιστημονικά δεδομένα συσχετίζουν τη σωματική άσκηση με τον μειωμένο κίνδυνο υπνικής άπνοιας, μιας πάθησης που σχετίζεται με το αναπνευστικό και ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους. Εάν παραμείνει χωρίς θεραπεία πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες καρδιοπαθειών, εγκεφαλικού επεισοδίου, υπέρτασης και άλλων δυνητικά σοβαρών παθήσεων.
Οι ερευνητές προσχώρησαν στην ανασκόπηση στοιχείων 155.448 ενήλικων κατοίκων του Οντάριο (60% γυναίκες και 40% άνδρες) μέσης ηλικίας 46 ετών, αναφορικά με το ιστορικό υγείας και την ποιότητα του ύπνου τους. Στη μελέτη δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν άλλοι πιθανοί παράγοντες κινδύνου όπως το φύλο, η διαφορά ηλικίας, η εθνικότητα ή η παχυσαρκία. Από το σύνολο του δείγματος, περίπου το 6,9% ανέφεραν ότι έπασχαν από διαγνωσμένη υπνική άπνοια. Διασταυρώνοντας τα στοιχεία των συμμετεχόντων με τον ρόλο της σωματικής άσκησης στη ζωή τους, οι ερευνητές προχώρησαν σε σημαντικές διαπιστώσεις:
- οι πάσχοντες από υπνική άπνοια ακολουθούσαν κατά κύριο λόγο έναν καθιστικό τρόπο ζωής, με την αδράνεια του καθισιού να υπερβαίνει κατά 4,4 ώρες περίπου σε σύγκριση με όσους δεν έπασχαν από τη νόσο.
- μια μέτρια αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένου του περπατήματος, σχετίστηκε με μείωση κατά 10% του κινδύνου εμφάνισης υπνικής άπνοιας.
Όπως σημείωσε η επικεφαλής της μελέτης Lyle Palmer, Καθηγήτρια Γενετικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία, ήταν εντυπωσιακό πως ακόμα και το περπάτημα ως αθλητική δραστηριότητα, ήταν αρκετό για να μειώσει τον κίνδυνο υπνικής άπνοιας.
Συνδυαστικά, 20 λεπτά περπάτημα και αύξηση της έντονης προπόνησης κατά 8 λεπτά καθημερινά, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ακόμη πιο αποτελεσματικά.
Το εύρημα έρχεται να προστεθεί στο πλήθος ερευνών που έχουν εξάρει τη σημασία της σωματικής άσκησης για την καλή υγεία, πολλώ μάλλον δε στην περίπτωση της υπνικής άπνοιας, της οποίας τα ποσοστά σε παιδιά και ενήλικες σημειώνουν αυξητικές τάσεις.
Τα νέα επιστημονικά δεδομένα χαιρετίστηκαν και από άλλους επιστήμονες, όπως τη Δρ. Joyce Lee-Iannotti, για την οποία η πρόσφατη μελέτη συστήνει τη γυμναστική ως ένα σημαντικό εργαλείο στους επαγγελματίες βελτίωσης του ύπνου, εύκολο και ελκυστικό για τους πάσχοντες.