Η κατάσταση των λειτουργικών οργάνων που συμμετέχουν στην σεξουαλική πράξη, τα κατάλληλα επίπεδα ορμονών και η ικανότητα σεξουαλικής διέγερσης δεν εγγυώνται από μόνα τους το καλό σεξ. Διάφοροι άλλοι παράγοντες μπορούν να δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί και πώς να τους αντιμετωπίσουμε.

Προβλήματα στη σχέση
Η ένταση και η συναισθηματική απόσταση μπορούν να υπονομεύσουν τη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού. Οι συγκρούσεις που δεν σχετίζονται με το σεξ, όπως τα οικονομικά ή τα ζητήματα που αφορούν τα παιδιά, μπορούν να αποτελέσουν τη ρίζα ενός σεξουαλικού προβλήματος, ενώ αντίστοιχα, υπάρχει και το ενδεχόμενο ένα σεξουαλικό ζήτημα να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα ενός ζευγαριού να επικοινωνήσει και να προχωρήσει ομαλά τα σχέση του.

Άγχος για την απόδοση
Ένα άτομο μπορεί να ανησυχεί τόσο για τη σεξουαλική του απόδοση, ώστε το σεξ να μην είναι πλέον κάτι ευχάριστο ή ακόμα και πιθανό. Το άγχος της απόδοσης γίνεται πιο συχνό τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, καθώς οδεύουν προς την ηλικία των 50 ετών.

Εικόνα του σώματος και αυτοεκτίμηση
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν ένα άτομο να αισθάνεται λιγότερο ελκυστικό ειδικά καθώς μεγαλώνει, όταν η… βαρύτητα αρχίζει να παίζει έντονα το ρόλο της στην εικόνα του σώματος. Ο τοκετός, η κακή διατροφή, η αύξηση του σωματικού βάρους ή η αραίωση των μαλλιών είναι, επίσης, πράγματα που μπορούν να κάνουν ένα άτομο να αισθάνεται λιγότερο επιθυμητό. Αυτά τα συναισθήματα μειώνουν την αίσθηση της οικειότητας ή της επιθυμίας που δημιουργεί ο έρωτας και είναι πιθανό να εμποδίζουν ένα άτομο να ξεκινήσει ή να ανταποκριθεί σε σεξουαλικές προκλήσεις.

Προσδοκίες και προηγούμενες εμπειρίες
Η σεξουαλικότητα είναι μια φυσική ορμή που μας συνοδεύει από τη γέννησή μας. Ωστόσο, εκείνοι που διαμορφώνουν τις αντιλήψεις μας γύρω από το σεξ είναι η οικογένειά μας, ο πολιτισμός του τόπου στον οποίο ζούμε, η θρησκευτική κουλτούρα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι συνομήλικοι που βρίσκονται στον περίγυρό μας. Για μερικούς ανθρώπους, η κατάσταση αυτή δημιουργεί μια υγιή εικόνα για το σεξ, ενώ σε άλλους περιπλέκει τις σεξουαλικές σχέσεις.

Στρες και αλλαγές στον τρόπο ζωής
Το άγχος και η κόπωση μπορούν να μειώσουν άμεσα τη σεξουαλική μας ορμή. Το άγχος είναι πιθανό να προέρχεται από οποιαδήποτε κατεύθυνση, όπως απαιτητικά παιδιά, οικονομικές ανησυχίες, ηλικιωμένοι γονείς, προβλήματα υγείας, επαγγελματικά προβλήματα και πολλά άλλα. Οι αυξημένες και ανταγωνιστικές μεταξύ τους απαιτήσεις μπορούν να αποτρέψουν ένα ζευγάρι από την ανάπτυξη των διαφόρων πτυχών της σχέσης του, είτε σε σεξουαλικό είτε σε οποιοδήποτε άλλο επίπεδο.

Διαβάστε επίσης: 

Σεξ: Αυτός είναι ο μεγαλύτερος ανδρικός φόβος

Οι δυο ερωτογενείς ζώνες που αυξάνουν κατακόρυφα την απόλαυση

Στυτική δυσλειτουργία: Πέντε φυσικοί τρόποι να την ξεπεράσουμε