Προϊόν… μυθοπλασίας φαίνεται πως αποτελεί το έμφραγμα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, καθώς νεότερη μελέτη του Πανεπιστημίου St George του Λονδίνου διαπίστωσε ότι οι θάνατοι από έμφραγμα κατά τη διάρκεια του σεξ ή αμέσως μετά το σεξ είναι τελικά σπάνιοι, ενάντια σε ό,τι μάλλον θεωρούσαμε ως δεδομένο σήμερα.

Στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο JAMA Cardiology, η ομάδα εστίασε σε δεδομένα από άτομα που πέθαναν από έμφραγμα και σχετίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα. Ειδικότερα, εξέτασαν τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα λόγω του πάθους και της ενέργειας που συνδέονται με το σεξ.

Τα στοιχεία που χρησιμοποίησαν αντλήθηκαν από αρχεία ασθενών του καρδιολογικού και παθολογικού κέντρου του St George. Αφού εξέτασαν 6.847 ασθενείς που πέθαναν (κατά τα προηγούμενα 16 χρόνια) από κάποια ξαφνική καρδιακή προσβολή, διαπίστωσαν ότι μόνο 17 από αυτές συνέβησαν εντός μίας ώρας από τη σεξουαλική επαφή, σε ποσοστό δηλαδή μόλις 0,2%. Μάλιστα, οι ερευνητές σημειώνουν ότι 11 από τις 17 αυτές περιπτώσεις ήταν άνδρες, αλλά δεν ήταν ηλικιωμένοι, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας ήταν μόλις τα 38 έτη.

Τα αποτελέσματά της νεότερης αυτής μελέτης έρχονται σε αντίθεση με αυτά παλαιότερων ερευνών που συμπέραναν ότι οι περισσότεροι αντίστοιχοι θάνατοι προκλήθηκαν σε ηλικιωμένους άνδρες. Διαπιστώθηκε, παρόλα αυτά, ότι οι περισσότεροι από τους νεότερους άνδρες που πέθαναν από καρδιακή προσβολή ενώ έκαναν σεξ, έπασχαν από κάποια προϋπάρχουσα καρδιακή πάθηση.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εννέα από τους ασθενείς που κατέληξαν δεν είχαν κάποιο πρόβλημα με την καρδιά και ότι η καρδιά τους απλώς σταμάτησε να χτυπά, ένα φαινόμενο γνωστό ως το σύνδρομο του αιφνίδιου αρρυθμικού θανάτου. Αιτία θανάτου σε δυο περιστατικά ήταν ο αορτικός διαχωρισμός (μια σοβαρή πάθηση στην οποία το εσωτερικό στρώμα της αορτής σχίζεται σε ένα ή περισσότερα σημεία).

Το άλλο απροσδόκητο πόρισμα είναι οι περισσότεροι θάνατοι σε γυναίκες από το αναμενόμενο.

Συμπερασματικά, οι μελετητές είναι καθησυχαστικοί, τονίζοντας ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, δεν χρειάζεται να ανησυχούν μήπως πάθουν καρδιακή προσβολή και πεθάνουν κατά τη διάρκεια του σεξ.

Διαβάστε επίσης: 

Σεξ μετά το έμφραγμα – Και άλλες 9 καίριες απορίες

Τα δέκα οφέλη του σεξ