Οι άνδρες με συχνές ερωτικές επαφές (τρεις ή περισσότερες την εβδομάδα) μειώνουν κατά 50% τις πιθανότητες εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Queens στο Μπέλφαστ σε 1.000 μεσήλικες άνδρες.

Αν και επικρατεί η άποψη ότι οι άνδρες και δη οι μεσήλικες κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια παρανόηση.

Ο καθηγητής  Peter Weisberg που μέχρι το 2016, ήταν ιατρικός διευθυντής της Βρετανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, εξηγεί ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι οι άνδρες που κάνουν συχνά σεξ στην ηλικία των 40 ή 50 και πλέον ετών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος.

Σε ό,τι αφορά τη σεξουαλική επαφή είναι ακόμη μια μορφή άσκησης επισημαίνουν οι ειδικοί. Αντιμετωπίζοντας το με όρους άσκησης είναι σαν να ανεβαίνει κάποιος δυο ορόφους με τις σκάλες ή να περπατάει δυναμικά για 1,5 χιλιόμετρο. Με απλά λόγια αν κάποιος έχει την φυσική κατάσταση να περπατήσει για ενάμιση χιλιόμετρο ή να ανέβει δυο πατώματα, τότε μπορεί να κάνει και σεξ χωρίς φόβο – στο μυαλό όλων μας έρχεται η εικόνα του Τζακ Νίκολσον που μετά το έμφραγμα στην ταινία «Κάλλιο αργά παρά αργότερα» κοιτούσε τη σκάλα και αναμετρούσε τις δυνάμεις του γνωρίζοντας από το γιατρό του ότι όταν θα είναι σε θέση να την ανέβει, τότε μπορεί να έχει και σεξουαλικές επαφές άφοβα!

Εν κατακλείδι η  αυξημένη σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης συχνά έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση καρδιολογικών επιπλοκών, στην περίπτωση που ο οργανισμός του πάσχοντα δεν «αντέξει» την άσκηση στην οποία υποβάλλεται, (εφόσον υπάρχει κάποιο αδιάγνωστο καρδιολογικό νόσημα ή σε περίπτωση που ο ασθενής αγνοήσει τις οδηγίες του γιατρού του σχετικά με την κατάστασή του ή με τα φάρμακα που πρέπει να λαμβάνει), ωστόσο η έρευνα τελικά αποκαλύπτει ότι υπάρχει μια ευεργετική σχέση μεταξύ του σεξ και της καρδιακής λειτουργίας.