Βγήκατε σε κάποιο μπαρ ή για περπάτημα και πέσατε τυχαία πάνω στον επόμενο έρωτα της ζωής σας… ή μήπως όχι; Ένα μεγάλο ερωτηματικό συνοδεύει κάθε νέα γνωριμία για το αν οι επιθυμίες και οι αναζητήσεις του καθενός συμπίπτουν ή το ειδύλλιο δεν πρέπει τελικά να προχωρήσει.

Εάν δεν θέλετε να βρεθείτε, λοιπόν, προ τετελεσμένων και να τραγουδάτε «άλλο αγάπη κι άλλο σεξ» όταν πια θα είναι αργά, νέα έρευνα συστήνει έναν εύκολο και τρόπο να καταλάβατε αν το πρόσωπο του ενδιαφέροντος θέλει σχέση ή απλώς περιστασιακό σεξ.

Το μυστικό βρίσκεται στα χαρακτηριστικά του προσώπου, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Evolution and Human Behavior, τα οποία, ιδίως στην περίπτωση των ανδρών, μπορούν αν σκιαγραφήσουν τον κοινωνιοσεξουαλικό τους προσανατολισμό (ή κοινωνιοσεξουαλικότητα, sociosexuality), την τάση δηλαδή για ευκαιριακό σεξ και σχέσεις χωρίς δεσμεύσεις.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 103 συμμετέχοντες να προσδιορίσουν την κοινωνικοσεξουαλικότητά τους και έπειτα κάλεσαν 65 άλλους συμμετέχοντες να μαντέψουν τι είχε δηλώσει καθένας από την προηγούμενη ομάδα κοιτάζοντας απλώς μια φωτογραφία προσώπου του. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

  • άνδρες με πιο αρρενωπά χαρακτηριστικά ανέφεραν χαλαρότερο κοινωνιοσεξουαλικό προσανατολισμό, δηλαδή ήταν πιο δεκτικοί σε χαλαρές σχέσεις και ευκαιριακό σεξ
  • οι γυναίκες μπορούσαν ευκολότερα να προβλέψουν σωστά απλώς κοιτώντας τη φωτογραφία.

Αν και παλαιότερες μελέτες έχουν καταλήξει ότι και οι άνδρες είναι ικανοί να κρίνουν από το πρόσωπο τη στάση της γυναίκας ως προς την κοινωνιοσεξουαλικότητα, μπορούσαν να το επιτύχουν μόνο μέσα από βίντεο, διευκρίνισε η Nicole K. McNichols Ph.D, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Η κοινωνιοσεξουαλικότητα ως κοινωνική κατασκευή

Ο ελαστικός ή αυστηρός κοινωνιοσεξουαλικός προσανατολισμός ενός ατόμου θα το κατατάξει στα επιτρεπτικά ή μη επιτρεπτικά, δηλαδή σε όσους επιθυμούν την εμπλοκή σε ευκαιριακές σεξουαλικές σχέσεις και όσου τάσσονται κατά τους αναζητώντας σταθερότητα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για μια κατάσταση που διαμορφώνεται εν πολλοίς από το κοινωνικό περιβάλλον, όπως έχει αποδειχθεί με άτομα από συντηρητικές οικογένειες και κοινωνίες που τείνουν να είναι πιο αυστηρά ως προς την κοινωνιοσεξουαλικότητα. Ωστόσο, ακριβώς επειδή τα κοινωνικά ερεθίσματα διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο, μπορεί να εξελιχθούν σε πιο επιτρεπτικά μέσα από τις συναναστροφές με συμφοιτητές επί παραδείγματι ή αφού εγκαταλείψουν την πατρογονική εστία.

Ορμόνες και πρόσωπα

Η συνεχής έρευνα έχει διαπιστώσει ότι η βιολογία συνδιαμορφώνει την κοινωνιοσεξουαλική συμπεριφορά. Όπως έχει αποδειχθεί, άνδρες με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης είναι πιο επιτρεπτικοί στη σεξουαλική τους συμπεριφορά ενώ, αντιθέτως, τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων στις γυναίκες τις καθιστούν πιο αυστηρές και μη επιτρεπτικές.

Η επίδραση των ορμονών στον σχηματισμό των χαρακτηριστικών των προσώπων συνδέεται και με το πόρισμα της παραπάνω έρευνας. Άνδρες με αυξημένη τεστοστερόνη έχουν πιο πλατιά πρόσωπα, μεγαλύτερο κενό ανάμεσα στα μάτια, πιο φαρδιές μύτες, λεπτότερα χείλη και αυστηρό σαγόνι ενώ οι γυναίκες με αυξημένα οιστρογόνα πιο ήπια χαρακτηριστικά και πιο στρογγυλά μάγουλα.

Οι συμμετέχουσες στην έρευνα αξιολόγησαν ως πιο αρρενωπά τα πρόσωπα ανδρών με αυξημένη τεστοστερόνη -όχι όμως και ως πιο ελκυστικά- καθώς και τους ίδιους ως πιο ελαστικούς κοινωνιοσεξουαλικά. Δεδομένης της εμπλοκής της ανδρικής ορμόνης στη διαμόρφωση των χαρακτηριστικών, αποδεικνύεται ότι τα τελευταία πράγματι μπορούν να υποδείξουν αν θέλει χαλαρό σεξ ή σχέση.

Αντιθέτως, για τους άνδρες, τα πιο θηλυκά και συμμετρικά πρόσωπα αξιολογήθηκαν ως πιο ελκυστικά, ενώ η κοινωνιοσεξουαλικότητα των γυναικών εκτιμήθηκε υπό το πρίσμα της ευρύτερης αντίληψης περί ομορφιάς, κάτι που εκφεύγει από τα στενά όρια της βιολογίας.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Μια εξήγηση που αντιβαίνει στις σύγχρονες θεωρίες των gender studies αλλά έχει επικρατήσει χρόνια, προέρχεται από τους εξελικτικούς ψυχολόγους και την πεποίθηση ότι οι γυναίκες έχουν αναπτύξει την ικανότητα να διαλέγουν τον άνδρα που είναι κατάλληλος για οικογένεια μέσα από την ανάγκη τους για ασφάλεια και υποστήριξη κατά την εγκυμοσύνη και ανατροφή των παιδιών. Πιθανώς, καταλήγει η Δρ McNichols, η ικανότητα αυτή να ήταν χρήσιμη και αποδοτική για της γυναίκες για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα της εξέλιξης.

Διαβάστε επίσης

Σεξ: Πώς θα πείτε «όχι» στο σύντροφό σας, χωρίς να καταστρέψετε τη σχέση σας

Όχι σεξ, μόνο αγκαλιές: Για ποιους είναι πιο σημαντικά τα χάδια

Βαρεθήκατε το σεξ; Τρεις τρόποι να καταπολεμήσετε τη σεξουαλική ανία