Η ερωτική απόδοση και η ενίσχυσή της ή η αποκατάστασή της απασχολούν τον ανθρώπινο νου από αρχαιοτάτων χρόνων. Σε κάθε πολιτισμό βρίσκουμε βότανα και συνταγές που τονώνουν την λίμπιντο. Σήμερα δε, πολλά από αυτά έχουν μπει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων και πλέον οι αποδείξεις της ευεργετικής τους δράσης συνολικά στον οργανισμό, αλλά και στην λίμπιντο είναι πολλές. Με τη βοήθεια της φαρμακοποιού κ. Γιάννας Περγαντά συγκεντρώσαμε τις τροφές και τα βότανα με τις περισσότερες αποδείξεις. Το τζίνσενγκ και το σαφράν βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, αλλά και στις προτιμήσεις του κόσμου.

Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα του καναδικού Πανεπιστημίου Guelph του Οντάριο, το τζίνσενγκ και το σαφράν έχουν αποδεδειγμένα αφροδισιακή δράση, ενώ από την άλλη μεριά το αλκοόλ και η σοκολάτα δεν φάνηκε να έχουν την αφροδισιακή δράση που τους αποδίδεται.

Να θυμάστε: Εάν έχετε σκοπό να δοκιμάσετε κάποιο από τα βότανα που ακολουθούν, καλό είναι να συμβουλευτείτε πρώτα τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σας, κυρίως δε όταν συνυπάρχουν προβλήματα υγείας.

Το τζίνσενγκ φαίνεται ότι ενισχύει την αντοχή, αλλά και την ερωτική διάθεση και απόδοση. Λαμβάνεται σε κάψουλες αμπούλες ή σε ρόφημα. Ωστόσο, σε περιπτώσεις υπέρτασης διαβήτη ή ορμονικών προβλημάτων δεν συνιστάται η λήψη του πάνω από δέκα συνεχόμενες ημέρες.

Το σαφράν τονώνει και ενισχύει τον οργανισμό και όπως φαίνεται, δεν δίνει χρώμα μόνο στο φαγητό, αλλά και στην ερωτική ζωή. Μπορείτε να το προσθέσετε στο φαγητό ή στη σαλάτα ή να ετοιμάσετε έγχυμα (βράζετε νερό, και ρίχνετε μέσα 4-10 ίνες σαφράν για 5΄). Η λήψη του είναι ασφαλής. Κυκλοφορεί και σε κάψουλες.

Gingo biloba Μπορεί να προστεθεί και αυτό στη λίστα των βοτάνων της αγάπης, αν και είναι περισσότερο γνωστό ως βότανο που τονώνει την μνήμη και την εγκεφαλική λειτουργία. Η δράση του όμως, δεν περιορίζεται εκεί. Τονώνει την ζωτική ενέργεια και δρα ευεργετικά σε άνδρες και γυναίκες. Θα το βρείτε σε σκόνη και ταμπλέτες.

Επιμέδιο Το Epimedium ή στα κινεζικά Yin Yang Huo  (δηλαδή βότανο που εξισορροπεί το Γιν και το Γιανγκ) έχει μελετηθεί εκτενώς και θεωρείται βότανο που τονώνει την ζωτική ενέργεια, καταπολεμά την κόπωση και αυξάνει την θέληση. Μπορεί να ληφθεί από άνδρες και γυναίκες. Σε ότι αφορά την δράση του στην λίμπιντο η αγγλική ονομασία του μάλλον τα λέει όλα: Horny Goat Weed, δηλαδή «βότανο του βαρβάτου τράγου». Άλλωστε η δράση του ανακαλύφτηκε όταν οι βοσκοί διαπίστωσαν αλλαγή στη συμπεριφορά των ζώων που είχαν βοσκήσει τα φύλλα του. Το βρίσκουμε σε μορφή σκόνης, αλλά και σε αποξηραμένα φύλλα και ταμπλέτες. Μπορείτε να διαλύσετε τη σκόνη σε ζεστό νερό ή να φτιάξετε αφέψημα με τα αποξηραμένα φύλλα.